Σάββατο, 27 Απριλίου 2013

Α' Βερβερικός Πόλεμος

Πολεμική αναμέτρηση μεταξύ των ΗΠΑ και των Βερβερικών Κρατών της Βορείου Αφρικής για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στη Μεσόγειο, που διήρκεσε από το 1801 έως το 1805. Ήταν η πρώτη στρατιωτική επιχείρηση των Αμερικανών μακριά από το έδαφός τους και μάλιστα υπερπόντια, απτό δείγμα ότι το νεοσύστατο κράτος σκόπευε από πολύ νωρίς να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο
στη διεθνή σκηνή.

 Με το συλλογικό όνομα Βερβερικά Κράτη (η γνωστή μας Μπαρμπαριά) εννοούμε το ανεξάρτητο Σουλτανάτο του Μαρόκου και τα πασαλίκια του Αλγερίου, της Τύνιδας (Τούνεζι) και της Τρίπολης (σημερινής πρωτεύουσα της Λιβύης), που ανήκαν μεν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά στην ουσία ήταν σχεδόν ανεξάρτητα. Ζούσαν από την πειρατεία και λυμαίνονταν τις ακτές της Μεσογείου από την Ισπανία έως τη Συρία, με τους ικανούς πειρατές τους, απόγονος των οποίων ήταν ο θηριώδης Χαϊρεδίν Μπαρμπαρόσα, ο τρόμος και ο φόβος των κατοίκων του Αιγαίου.

 Στα τέλη του 18ου αιώνα οι πειρατές έγιναν κυρίαρχοι των θαλασσών, εκμεταλλευόμενοι το κενό εξουσίας στη Μεσόγειο. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία βρισκόταν σε παρακμή και η Μαλτέζοι
Ιππότες, που αποτελούσαν το αντίπαλο δέος των πειρατών, είχαν υποταγεί στον Ναπολέοντα. Έτσι, Γάλλοι, Άγγλοι, ακόμη και οι Αμερικανοί εξαναγκάζονταν να πληρώνουν λύτρα, προκειμένου να κρατούν ανοικτές τις διόδους ναυσιπλοΐας.

 Η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο το 1801, όταν ο πασάς της Τρίπολης Γιουσούφ Καραμανλή απαίτησε το ποσό των 225.000 δολαρίων από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Τόμας Τζέφερσον για να επιτρέπει την ακώλυτη διέλευση των αμερικανικών πλοίων στη Μεσόγειο. Ο φιλελεύθερος Τζέφερσον, συντάκτης της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, προσαρμόστηκε σύντομα στις απαιτήσεις της εξουσίας. Θεώρησε αιτία πολέμου την απαίτηση Καραμανλή και έστειλε στη Μεσόγειο ναυτική δύναμη από επτά φρεγάτες.

Οι Αμερικανοί τα βρήκαν σκούρα στην αρχή, όταν το ναυτικό του Καραμανλή αιχμαλώτισε τη φρεγάτα Φιλαδέλφεια με όλο το πλήρωμά της, τον Οκτώβριο του 1803. Έπειτα από σειρά αψιμαχιών, οι Αμερικανοί αναμετρήθηκαν με τους βέρβερους πειρατές στην αποφασιστική μάχη της Ντέρνα (27 Απριλίου 1805), που βρίσκεται στα παράλια της σημερινής Λιβύης.

Με επικεφαλής ένα πρώην διπλωμάτη, τον Γουίλιαμ Ίτον, και δύναμη 10 πεζοναυτών και 500 μισθοφόρων (ανάμεσά τους και 40 Έλληνες), οι Αμερικανοί σημείωσαν μια σχετικά εύκολη νίκη
απέναντι στους 4.000 άνδρες που παρέταξε ο Καραμανλή.

 Οι απώλειες για τους Αμερικανούς και τους μισθοφόρους τους ήταν 11 νεκροί και 3 τραυματίες, ενώ για τους Τριπολίτες, 800 νεκροί και 1200 τραυματίες. Η νίκη αυτή τόνωσε το εθνικό γόητρο και ανέδειξε το Σώμα των Πεζοναυτών, που τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος των ΗΠΑ στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους τους.

 Ο ηττημένος Καραμανλή αναγκάσθηκε να συνθηκολογήσει (10 Ιουνίου 1805) και ανέλαβε την υποχρέωση να μην παρεμποδίζει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στη Μεσόγειο, ενώ έλαβε και 60.000
δολάρια ως λύτρα για την απελευθέρωση του πληρώματος της φρεγάτας Φιλαδέλφεια. Γρήγορα, όμως, θα ξεχάσει την υπογραφή του, οπότε οι Αμερικανοί θα επανέλθουν στην περιοχή το 1815
για τον Β' Βερβερικό Πόλεμο.

Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013

Η συγκινητική έκκληση του Ανδρέα: «Ξέρω πως νιώθει ο Γιώργος, βοηθήστε τον, σας παρακαλώ»

Στο πλευρό του 5χρονου Γιώργου Φιλιππίδη, που νοσηλεύεται με λευχαιμία στο Μακάριο Νοσοκομείο Λευκωσίας, βρίσκεται ο 19χρονος εθνοφρουρός Ανδρέας Βασιλείου, που γνωρίζει από πρώτο χέρι ακριβώς τι ζει σήμερα ο μικρός Γιώργος.

Ο Ανδρέας Βασιλείου, τον οποίον οι περισσότεροι Κύπριοι ξέρουν μόνο ως «ο μικρός Ανδρέας», πέρασε ακριβώς την ίδια περιπέτεια υγείας όταν ήταν 6 χρόνων. Χάρη στο «μικρό Ανδρέα» και τη συγκίνηση που προκάλεσε τότε, δημιουργήθηκε η τράπεζα δοτών μυελού των οστών, στο Καραϊσκάκειο.

Ήταν Μάρτιος, πριν από 13 χρόνια. Περισσότεροι από 30.000 δότες παρουσιάστηκαν στα νοσοκομεία της Κύπρου για να διαπιστωθεί αν το αίμα τους ήταν συμβατό με εκείνο του Ανδρέα. Ακόμα και η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στο νησί οργάνωσε αιμοδοσία στο οδόφραγμα του Λήδρα Παλλάς στην Πράσινη Γραμμή, για τους Τουρκοκύπριους που προσφέρθηκαν να δώσουν αίμα.

Παράλληλα με την περιπέτεια του Ανδρέα, ένα άλλο παιδί, ο 12χρονος Τουρκοκύπριος Κεμάλ Σαρατσόγλου αντιμετώπιζε την ίδια απειλή κατά της ζωής του. Κι εκεί έψαχναν απεγνωσμένα για συμβατό δότη.

Στις 24 Απριλίου 2000 ο μικρός Ανδρέας υποβλήθηκε σε εγχείρηση μεταμόσχευσης αρχέγονων κυττάρων μυελού των οστών, στο Χιούστον του Τέξας. Σήμερα υπηρετεί στην Εθνική Φρουρά.
Στις 24 Απριλίου 2013, σήμερα, ο Ανδρέας Βασιλείου εξαγγέλλει πρωτοβουλία για τη διάσωση του 5χρονου Γιώργου. Η εξαγγελία έγινε στο Υπουργείο Άμυνας, αφού ο Ανδρέας υπηρετεί την Ε.Φ.

Πηγή

Τρίτη, 23 Απριλίου 2013

Θεός θαυμάτων(God of wonders)

Το πολύ ωραίο αυτό βίντεο το είδα από το κανάλι στο youtube του χρήστη FILOUMENOS.

Ως εμεγαλύνθη τα έργα σου, Κύριε, πάντα εν σοφία εποίησας· επληρώθη η γη της κτίσεως σου.

Έλεγχος συσκευών με τη σκέψη

Η Samsung αφού εισήγαγε τα air gestures και τις τεχνολογίες Smart Pause και Smart Scroll, τώρα επενδύει χρήμα και τεχνογνωσία στη δημιουργία ενός συστήματος ελέγχου των mobile συσκευών με τη σκέψη.

Σε συνεργασία με τον Roozbeh Jafari, καθηγητή του πανεπιστημίου του Τέξας, η κορεατική εταιρεία έχει ήδη εφαρμόσει το εν λόγω σύστημα σε μια ταμπλέτα Galaxy Note 10.1.

Η αλήθεια είναι ότι απέχουμε πολύ ακόμη από την κυκλοφορία στην αγορά μιας συσκευής που να ελέγχεται από τον ανθρώπινο νου, κυρίως για έναν λόγο: Απαιτεί από το χρήστη να φορά μια αντιαισθητική και γεμάτη ηλεκτρόδια μάσκα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG). Και απ’ ό,τι φαίνεται, το (όχι και τόσο) μικρό αυτό εμπόδιο θα αργήσει να ξεπεραστεί.

Σύμφωνα με τη Samsung, η εν λόγω τεχνολογία αναπτύσσεται κυρίως για να βοηθήσει ανθρώπους με παραλυσία στα χέρια ή άλλα κινητικά προβλήματα, ενώ θα υπάρξουν εφαρμογές της και στα ευρείας κατανάλωσης mobile gadgets του κοντινού (;) μας μέλλοντος.

Πηγή

Σάββατο, 20 Απριλίου 2013

Ηλεκτρονικός υπολογιστής βαθμολογεί διαγωνίσματα και εκθέσεις σπουδαστών!

Το λογισμικό αυτόματης αξιολόγησης χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να βαθμολογήσει τα γραπτά, τα οποία μπορεί να είναι όχι μόνο σύντομες απαντήσεις σε ερωτήσεις, αλλά και δοκίμια έκθεσης.

Οι καθηγητές θα πρέπει να χαρούν -ή μήπως να ανησυχήσουν;- επειδή θα έχουν λιγότερη δουλειά, χάρη σε ένα λογισμικό ηλεκτρονικού υπολογιστή που αναλαμβάνει να διορθώσει και να βαθμολογήσει μόνο του τα online διαγωνίσματα των σπουδαστών. Μάλιστα η αυτόματη διόρθωση περιλαμβάνει και το απαιτητικό μάθημα της συγγραφής δοκιμίου - έκθεσης για κάποιο θέμα.

Η μη κερδοσκοπική πλατφόρμα EdX, που δημιούργησαν τα αμερικανικά πανεπιστήμια Χάρβαρντ, ΜΙΤ και Καλιφόρνιας - Μπέρκλεϊ για να προσφέρουν online μαθήματα μέσω του διαδικτύου σε κάθε ενδιαφερόμενο σε όλο τον κόσμο, μόλις έθεσε σε λειτουργία ένα τέτοιο σύστημα, που απελευθερώνει πολύτιμο χρόνο του διδακτικού προσωπικού.

Το λογισμικό αυτόματης αξιολόγησης σύντομα θα διατεθεί δωρεάν στο Ίντερνετ σε οποιοδήποτε αντίστοιχο εκπαιδευτικό φορέα θέλει να το χρησιμοποιήσει. Το πρόγραμμα, σύμφωνα με τους New York Times, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να βαθμολογήσει τα γραπτά, τα οποία μπορεί να είναι όχι μόνο σύντομες απαντήσεις σε ερωτήσεις, αλλά και δοκίμια έκθεσης.

Αντί ο μαθητής να παραδώσει το τεστ στον καθηγητή του και να περιμένει μερικές ημέρες ή εβδομάδες για να δει τους βαθμούς του, χάρη στο νέο πρόγραμμα, μόλις ο σπουδαστής στείλει ηλεκτρονικά το τεστ μέσω του διαδικτύου, αμέσως βλέπει τη βαθμολογία του, αφού το γραπτό του αξιολογείται χωρίς καμία χρονοτριβή. Αν ο βαθμός δεν είναι ικανοποιητικός, το πρόγραμμα επιτρέπει στον σπουδαστή να ξαναπροσπαθήσει για να βελτιώσει τις επιδόσεις του και έτσι πάλι σε χρόνο - ρεκόρ να δει το νέο βαθμό του.

Το λογισμικό «μαθαίνει» να βαθμολογεί μέσω της ανθρώπινης εμπειρίας. Σε πρώτη φάση, οι αρμόδιοι εκπαιδευτικοί βαθμολογούν τα γραπτά και τα δοκίμια - εκθέσεις και, στη συνέχεια, το πρόγραμμα, με τη βοήθεια διαφόρων τεχνικών της τεχνητής νοημοσύνης, αυτο-εκπαιδεύεται, ώστε να μπορεί πια μόνο του να αξιολογεί τα τεστ.

Η νέα υπηρεσία αναμένεται να αναζωπυρώσει τη συζήτηση στην εκπαιδευτική κοινότητα διεθνώς κατά πόσο είναι επιθυμητό και αξιόπιστο ένας υπολογιστής να διορθώνει ακόμα και δοκίμια - εκθέσεις και όχι απλά τεστ όπου οι επιλογές των απαντήσεων μπορεί να είναι «ναι» - «όχι» ή «σωστό» - «λάθος». Ενώ η αυτόματη διόρθωση σε τέτοια τεστ πολλαπλών επιλογών έχει γίνει ήδη αποδεκτή, δεν ισχύει το ίδιο για τη διόρθωση εκθέσεων - δοκιμίων με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, κάτι που ακόμα θεωρείται «ταμπού» για πολλούς εκπαιδευτικούς.

Ο ηλεκτρολόγος - μηχανολόγος Άναντ Αγκαρβάλ, πρόεδρος της πλατφόρμας EdX, υποστηρίζει ότι το λογισμικό αυτόματης διόρθωσης είναι ένα χρήσιμο παιδαγωγικό εργαλείο που θα βοηθήσει τους σπουδαστές να γράφουν καλύτερες εκθέσεις - δοκίμια, επειδή θα μπορούν να ξαναγράφουν πολλές φορές το κείμενο για να το βελτιώσουν και να βλέπουν αμέσως αν κατάφεραν να πάρουν καλύτερο βαθμό. Αντίθετα με το σύστημα της παραδοσιακής τάξης, όπως είπε, το νέο ηλεκτρονικό σύστημα «επιτρέπει στους σπουδαστές να μαθαίνουν πολύ καλύτερα χάρη στην άμεση ανάδραση που έχουν από τον υπολογιστή».

Από την άλλη, οι σκεπτικιστές καθηγητές επιμένουν ότι ένα αυτόματο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ποτέ δεν θα μπορέσει να υποκαταστήσει πραγματικά έναν ζωντανό δάσκαλο. Ενδεικτικά, ο ερευνητής του ΜΙΤ Λες Πέρελμαν αναφέρει το χαρακτηριστικό παράδειγμα της συγγραφής σκόπιμα ανόητων δοκιμίων - εκθέσεων, που έχουν καταφέρει επί τούτου να ξεγελάσουν το λογισμικό και να πάρουν πολύ καλούς βαθμούς.

Ήδη μια ομάδα εκπαιδευτικών (με την εύγλωττη ονομασία «Επαγγελματίες Εναντίον της Μηχανικής Βαθμολόγησης των Φοιτητικών Δοκιμίων») άρχισε να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο μια έκκληση κατά του λογισμικού αυτόματης διόρθωσης, έχοντας κιόλας συγκεντρώσει πάνω από 2.000 υπογραφές, μεταξύ των οποίων του πανταχού παρόντος Νόαμ Τσόμσκι.

Όμως η φιλόδοξη πλατφόρμα EdX, όπου ήδη 12 πανεπιστήμια προσφέρουν online τάξεις, αισιοδοξεί ότι το επίμαχο λογισμικό της θα υιοθετηθεί ευρέως στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι υποστηρικτές του λογισμικού υποστηρίζουν ότι σταδιακά το πρόγραμμα θα προσεγγίσει την ικανότητα αξιολόγησης και βαθμολόγησης ενός αληθινού δασκάλου.

Η αρχή της τεχνολογίας αυτόματης (μηχανικής) αξιολόγησης έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του ’60 και στη δημιουργία των μεγάλων τότε υπολογιστών. Ορισμένες εταιρίες έχουν πια αρχίσει να προσφέρουν σχετικά εμπορικά εκπαιδευτικά προγράμματα, αν και όχι στο επίπεδο της EdX.

Δύο άλλες πλατφόρμες ηλεκτρονικών μαθημάτων, που κι αυτές έχουν δημιουργηθεί από κοινοπραξίες διεθνών πανεπιστημίων, η Coursera και η Udacity, έχουν επίσης ταχθεί υπέρ τέτοιων αυτόματων συστημάτων αξιολόγησης. Ο λόγος είναι πρακτικός. Αυτά τα online μαθήματα προσελκύουν δεκάδες χιλιάδες μαθητές κάθε ηλικίας από πολλές χώρες (και από την Ελλάδα), οι οποίοι γοητεύονται από την προοπτική να παρακολουθήσουν εξ αποστάσεως μια «τάξη» ενός φημισμένου ξένου πανεπιστημίου.

Είναι ανθρωπίνως αδύνατο ένας δάσκαλος να αξιολογεί τόσα τεστ, που συρρέουν καθημερινά στη διαδικτυακή πλατφόρμα από όλο τον κόσμο, οπότε η βοήθεια από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή φαντάζει μονόδρομος.

Πηγή

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013

Τουλάχιστον μέχρι να αλλάξει κάτι θα έχουμε ανταγωνιστικές φράουλες.

Αυτό που συνέβη στην Μανωλάδα Ηλείας είναι ο καρπός της πολιτικής των Ελληνικών κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια αλλά και η έλλειψη φιλότιμου και ανθρωπιάς από τους φυσικούς αυτουργούς αυτής της ελεεινής πράξης.. Δεν θα εξετάσω το γεγονός πως οι εργάτες ήταν αλλοδαποί και πιθανών παράνομα εισερχόμενοι στη χώρα μας γιατί αυτό δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Αποπροσανατολίζει και θα χάνονταν η ουσία.

Μην έχετε καμία αμφιβολία πως αυτά τα καθάρματα που πυροβόλησαν τους εργάτες επειδή τόλμησαν να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους θα φέρονταν το ίδιο απάνθρωπα και σε Έλληνες. Η απληστία έχει κυριαρχήσει μέσα μας και εκφράζεται με πολλούς τρόπους άλλοτε με την ωμή βία και άλλοτε με πιο εξευγενισμένα μέσα απέναντι στον συνάνθρωπό μας.

Αυτό που συνέβη δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Ας θυμηθούμε πριν από κάμποσα χρόνια τον άλλον που είχε κλείσει τους εργαζόμενους του σε ψυγείο επειδή δούλευαν ανασφάλιστοι για να μη τους εντοπίσει η επιθεώρηση εργασίας και τόσα άλλα ευτράπελα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κατά καιρούς, χωρίς να παραγνωρίζουμε πως τα περιστατικά που γνωστοποιούνται είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου στον εργασιακό μεσαίωνα που έχει δημιουργηθεί.  

Η κουτοπονηριά στο Ελληνικό επιχειρείν με την ανοχή και την ενθάρρυνση της πολιτείας κυριαρχεί. Ειδικά στην Ελληνική επαρχία οι εργασιακές συνθήκες θυμίζουν τον Αμερικάνικο Νότο με τους σκλάβους. Αδήλωτη εργασία, μεροκάματα της πλάκας και ωράρια που τα συναντάς στην εποχή των δούλων. Οι πολιτικοί επιθυμούν να νομιμοποιήσουν τέτοιου είδους καταστάσεις και με το άλλοθι της ανταγωνιστικότητας και της υψηλής ανεργίας που οι ίδιοι δημιούργησαν θέλουν να φτιάξουν ειδικές οικονομικές ζώνες.

Η στάση της πολιτείας στο συγκεκριμένο θέμα αποθρασύνει τους εργοδότες και ενθαρρύνει φαινόμενα σαν το περιστατικό της Μανωλάδας. Νιώθει ο εκάστοτε υποψήφιος εργοδότης πως βρίσκεται στο απυρόβλητο και μαθαίνει να ζει σε καθεστώς ατιμωρησίας. Το αποτέλεσμα είναι να μη προσπαθεί να φτιάξει κάτι υγιές αλλά κάτι που στηρίζεται στη λογική της αρπαχτής. Όλοι οι νόμοι και οι ρυθμίσεις που έχουν τεθεί σε εφαρμογή συνηγορούν στο να είναι κανόνας η εκμετάλλευση του συνανθρώπου μας πατώντας επάνω στην ανάγκη του για ζωή και υποβαθμίζουν τον εργαζόμενο σε αναλώσιμο εργαλείο της εκάστοτε επιχείρησης.

Όλα αυτά συμβαίνουν στο όνομα της «ελεύθερης οικονομίας». Το κράτος κρυπτώμενο πίσω από αυτόν τον όρο αποποιείται το ρόλο του ρυθμιστή και υιοθετεί μέτρα μόνο για την εξασφάλιση φθηνής παραγωγής ενώ υποκριτικά παραβλέπει το γεγονός πως η «ελεύθερη οικονομία» περιλαμβάνει και την κατανάλωση και αυτά τα δύο πρέπει να ισορροπούν. Πρέπει δηλαδή να διασφαλίζει και τη δυνατότητα των πολιτών του να αποκτούν με τις αμοιβές τους τα παραγόμενα αγαθά  Όσο αυτή η κατάσταση συνεχίζεται φαινόμενα σαν αυτό της Μανωλάδας θα τα βλέπουμε συχνά. Τουλάχιστον μέχρι να αλλάξει κάτι θα έχουμε ανταγωνιστικές φράουλες.

Εντοπίστηκαν δύο πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε, με τη βοήθεια του αμερικανικού διαστημικού τηλεσκοπίου Κέπλερ, δύο πλανήτες που βρίσκονται εκτός του δικού μας ηλιακού συστήματος αλλά είναι παρόμοιοι με τη Γη και θα μπορούσαν να φιλοξενούν ζωή.

"Με βάση αυτά που παρατηρήσαμε, ξέροντας την ακτίνα τους και τη διάρκεια περιστροφής γύρω από το άστρο τους, αυτοί οι δύο εξωπλανήτες είναι οι πιο παραπλήσιοι με τη Γη που έχουν βρεθεί ποτέ", εξήγησε ο Τζάστιν Κριπ, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο Νοτρ Νταμ και εκ των συγγραφέων της μελέτης που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση Science.

Οι δύο πλανήτες, που βαφτίστηκαν "Κέπλερ-62 e" και "Κέπλερ-62 f" ανήκουν σε ένα ηλιακό σύστημα με πέντε πλανήτες. Η ακτίνα τους είναι 1,41 και 1,61 φορές (αντίστοιχα) μεγαλύτερη από εκείνη της Γης. Βρίσκονται επίσης σε τέτοια απόσταση από τον ήλιο τους, τον Κέπλερ-62, που καθιστά τη θερμοκρασία τους ούτε πολύ υψηλή ούτε πολύ χαμηλή. Θα μπορούσαν κατά συνέπεια να έχουν νερό σε υγρή μορφή.

Λόγω του μεγέθους τους οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ενδέχεται να είναι βραχώδεις όπως η Γη ή να αποτελούνται από πάγο.

Οι αστρονόμοι εντόπισαν τους δύο εξωπλανήτες όταν ο Κριπ παρατήρησε μια σκιά στο άστρο Κέπλερ-62 πριν από περίπου ένα χρόνο.

Στα τέλη του 2011 η αμερικανική διαστημική υπηρεσία Nasa επιβεβαίωσε ότι ανακαλύφθηκε ο πρώτος εξωπλανήτης, ο Κέπλερ 22b, που θα μπορούσε να φιλοξενεί ζωή γιατί βρίσκεται στην "κατοικήσιμη" ζώνη του ηλιακού συστήματος Κέπλερ-22 που απέχει περίπου 600 έτη φωτός από τη Γη. Ωστόσο, λόγω του μεγάλου μεγέθους του (η ακτίνα του είναι 2,4 φορές εκείνη της Γης) δεν είναι σίγουροι για τη σύνθεσή του.

Το τηλεσκόπιο Κέπλερ που παρατηρεί περισσότερα από 100.000 άστρα παρόμοια με τον Ήλιο στους αστερισμούς του Κύκνου και της Λύρας έχει εντοπίσει μέχρι σήμερα περισσότερους από 60 εξωπλανήτες.

Πηγή

Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013

Τον κώδωνα του κινδύνου για τους Χριστιανούς στη Συρία έκρουσε ο μητροπολίτης Ιλαρίων και πρόεδρος του τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

«Αυτό που συμβαίνει στη Συρία είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή», τόνισε ο μητροπολίτης Ιλαρίων απαντώντας σε σχετική ερώτηση φοιτητή, σε εκπαιδευτική εκδήλωση, στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Ο μητροπολίτης  επικαλέστηκε πληροφορίες από ιερωμένους του εκεί Πατριαρχείου, σε περιοχές μάλιστα όπου δρουν ισλαμιστές αντάρτες, ότι τα θύματα της βίας «είτε στην καλύτερη των περιπτώσεων καταφεύγουν αλλού, είτε στη χειρότερη εξοντώνονται».

Πληροφορίες για άγριες σφαγές Χριστιανών από τους ισλαμιστές έχουν επιβεβαιωθεί δυστυχώς από πολλές πηγές. Πολλοί μάλιστα κάνουν λόγο για ένα καλά οργανωμένο σχέδιο κατά των 2,5 περίπου εκατομμυρίων Ελληνορθόδοξων και καθολικών Χριστιανών, με στόχο να μην μείνει κανείς στην αραβική χώρα.

O Χριστιανισμός στη Συρία υπάρχει ήδη από τον 1 ο αιώνα μ.Χ.Ο μητροπολίτης εξέφρασε μάλιστα τη «λύπη» του, καθώς οι «δυτικές δυνάμεις», ενισχύουν τη συριακή αντιπολίτευση και τόνισε ότι «δεν πρέπει να υποδαυλίζεται η αντιπαράθεση στη Συρία».

Πηγή

Εικόνες καταστροφής στο Τέξας

Η ισχυρή έκρηξη τη νύκτα στο εργοστάσιο λιπασμάτων κοντά στο Γουέικο του Τέξας ισοπέδωσε πολύ μεγάλο αριθμό κατοικιών στην περιοχή και δημιουργεί φόβους για δεκάδες νεκρούς. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 5 έως 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη. Περί τους 160 άνθρωποι τραυματίσθηκαν και μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία.

Η έκρηξη δημιούργησε τεράστια πύρινη σφαίρα. "Ηταν σαν να εξερράγη πυρηνική βόμβα", δήλωσε στο CNN ο Τόμι Μούσκα, δήμαρχος της πόλης Γουέστ, πληθυσμού 2.500 κατοίκων, όπου συνέβη το δυστύχημα.


Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τις 20.00 τοπική ώρα, (04.00 ώρα Ελλάδος) στο εργοστάσιο West Fertilizer, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ντον Γίγκερ, διευκρινίζοντας ότι η αιτία της έκρηξης δεν έχει προσδιορισθεί, αλλά είναι πιθανόν να οφείλεται σε ανάφλεξη αμμωνίας.

Ο τόπος της έκρηξης αντιμετωπίζεται ως σκηνή εγκλήματος, ανακοίνωσε η αστυνομία, αν και δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια.

Τρίτη, 16 Απριλίου 2013

Παίζοντας κβαντικά παιχνίδια με το φώς, οι ηλεκτρονικές συσκευές μαθαίνουν να σκέφτονται πιο γρήγορα

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο Ames στις ΗΠΑ, ανακάλυψαν ένα νέο τρόπο για να δημιουργήσουν μικρούς μαγνήτες χρησιμοποιώντας φως. Φωτίζοντας οξείδια του μαγγανίου-πολύπλοκα υλικά που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη τεχνολογία-με υπερ-βραχείς παλμούς λέιζερ, κατάφεραν μέσα σε ένα δισεκατομμυριοστό του χιλιοστού του δεκάτου του δευτερολέπτου (100 φεμτο-δευτερόλεπτα, 10-13δευτερόλεπτα) να αλλάξουν τη μαγνητική τους κατάσταση από αντιφερρομαγνήτη σε φερρομαγνήτη.

Η ιδιότητα των ηλεκτρονίων που ονομάζεται σπιν, υπεύθυνη για το μαγνητισμό, χρησιμοποιείται σε ηλεκτρονικές συσκευές και μαγνητικές μνήμες για την κωδικοποίηση της πληροφορίας σε bits: το 0 και το 1 αντιστοιχούν σε διαφορετικές τιμές του συνολικού σπίν.

Οι ερευνητές κατάφεραν να μαγνητίσουν την ύλη με ταχύτητα 1000 φορές μεγαλύτερη από αυτή στις πιο γρήγορες σημερινές μαγνητικές μνήμες ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι γρήγορες αλλαγές της μαγνητικής κατάστασης αποτελούν τη βάση ενός «μαγνητικού διακόπτη», με ευρείες εφαρμογές από γρήγορες μνήμες και σκληρούς δίσκους μέχρι τη συλλογή ενέργειας με μελλοντικά φωτοβολταικά συστήματα.

Η ανακάλυψη του «Κβαντικού Φεμτο-Μαγνητισμού» από τις ερευνητικές ομάδες του καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ΙΤΕ Ηλία Περάκη και του επίκουρου καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Iowa State και του Εργαστηρίου Ames των ΗΠΑ Jigang Wang ανακοινώθηκε στις 4 Απριλίου 2013 στο περιοδικό Nature 496, 69–73.

Έτσι ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη δημιουργία συσκευών που θα λειτουργούν 1000 φορές γρηγορότερα, με ταχύτητες τουλάχιστον 10 terahertz (1012 hertz) αντί για 10 gigahertz (109 hertz) όπως μέχρι σήμερα.

«Μια από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η υλοποίηση της μαγνητικής εγγραφής, ανάγνωσης, αποθήκευσης, και επεξεργασίας δεδομένων είναι η ταχύτητα. Η τεχνολογία επιτάσσει η σημερινή ταχύτητα να αυξηθεί κατά μερικές τάξεις μεγέθους, σε πολλά terahertz. Στο μέλλον, τέτοιες συσκευές θα πρέπει να «σκέφτονται» μέσα σε απίστευτα μικρούς χρόνους μερικών φεμτο-δευτερολέπτων- δηλαδή μέσα σε δισεκατομμυριοστά του χιλιοστού του δεκάτου του δευτερολέπτου. Εμείς δείξαμε ότι μπορούν να το πετύχουν αν τις μάθομε κβαντομηχανική και τις φωτίσομε με υπερ-βραχείς παλμούς φωτός λέιζερ» λέει ο κ. Περάκης.

Στη σημερινή μαγνητο-οπτική τεχνολογία, ο παλμός λέιζερ ζεσταίνει τα άτομα και τα αναγκάζει να ταλαντώνονται. Με τη βοήθεια ενός μαγνητικού πεδίου, αυτή η θερμική ταλάντωση αλλάζει το σπιν και την κατάσταση ενός ψηφίου πληροφορίας από 0 σε 1. Έτσι γίνεται σήμερα η μαγνητική επεξεργασία της πληροφορίας.

«Η ταχύτητα μεθόδων που βασίζονται στη θερμότητα περιορίζεται από τον ελάχιστο χρόνο που χρειάζονται τα άτομα για να ταλαντωθούν και από το πόσο γρήγορα ένα μαγνητικό πεδίο μπορεί να αλλάξει το συνολικό σπίν των μαγνητικών περιοχών ενός υλικού» λέει ο κ. Περάκης. « Είναι πολύ δύσκολο με αυτήν την τεχνολογία να αυξηθεί η ταχύτητα πέρα από μερικές δεκάδες gigahertz, που είναι και το σημερινό όριο. Οι θερμικές διαδικασίες περιορίζουν τις δυνατότητες μας για επεξεργασία της πληροφορίας».

Για τον παραπάνω λόγο, η προσοχή κάποιων επιστημόνων στράφηκε τελευταία σε υλικά όπως τα οξείδια του μαγγανίου, τα οποία είναι γνωστά για την κολοσσιαία τους μαγνητο-αντίσταση (colossal magnetoresistance) που απορρέει από μη-θερμικές φυσικές διαδικασίες.
«Τέτοια μοντέρνα υλικά είναι υπερευαίσθητα σε ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία, και αυτό τα κάνει ιδιαίτερα ελκυστικά για τεχνολογικές εφαρμογές. Όμως, πρέπει πρώτα να καταλάβομε καλύτερα το πως ακριβώς λειτουργούν.

Έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο να τα κάνουμε να μας αποκαλύψουν τα μυστικά τους και τον βρήκαμε» λέει ο κ. Περάκης. «Ο καθηγητής Wang και εγώ αποφασίσαμε να στραφούμε στους πολύ μικρούς χρόνους. Όλοι γνωρίζομε ότι οι πολύψηλές ενέργειες σε επιταχυντές όπως το CERN μπορούν να αποκαλύψουν νέα Φυσική. Το ίδιο συμβαίνει αν εστιάσομε στους πολύ μικρούς χρόνους, οι οποίοι περνούσαν απαρατήρητοι μέχρι
σήμερα.

Εμείς προσπαθήσαμε να καταλάβουμε το πώς ακριβώς αλλάζει ο μαγνητισμός όταν τον φωτίσει ένας παλμός λέιζερ με πολύ μικρή διάρκεια. Καταφέραμε να «φωτογραφίσουμε» την εξέλιξη του μαγνητισμού σε πραγματικούς χρόνους. Και μέσα από αυτή τη «φωτογράφιση» ανακαλύψαμε τη μικροσκοπική διαδικασία που μαγνητίζει το υλικό».

Τι σχέση έχει το φώς με το μαγνητισμό; «Ένας παλμός λέιζερ κάνει πολύ περισσότερα από το να ζεσταίνει ένα υλικό, εφόσον βέβαια ξέρεις πώς να τον χρησιμοποιήσεις. Το ηλεκτρικό πεδίο του λέιζερ κάνει τα ηλεκτρόνια να ταλαντώνονται με ελεγχόμενο τρόπο. Τα ηλεκτρόνια είναι 10,000 φορές πιο ελαφριά από τα άτομα, και για το λόγο αυτό η κίνηση τους σε πολύ μικρούς χρόνους καθορίζεται από τους νόμους της κβαντομηχανικής και όχι της κλασικής Φυσικής του Νεύτωνα. Καθώς πηδάνε στα γειτονικά τους άτομα, ανταποκρινόμενα στο ηλεκτρικό πεδίο όπως τους επιτάσσουν οι νόμοι της κβαντομηχανικής, τα φωτισμένα ηλεκτρόνια αλλάζουν τις θεμελιώδεις φυσικές διαδικασίες που γεννάνε τον ίδιο το μαγνητισμό.

Έτσι, με τη βοήθεια της κβαντομηχανικής, το φώς δημιουργεί τοπικά μαγνητισμό ενώ ακόμα διαρκεί ο παλμός του λέιζερ, σε λιγότερο από 100 φεμτο-δευτερόλεπτα (10-13 δευτερόλεπτα). Δηλαδή, το λέιζερ μαγνητίζει το υλικό πριν προλάβουν τα άτομα να κάνουν μια ολόκληρη ταλάντωση! Αυτό το πετυχαίνει δημιουργώντας μια κβαντομηχανική επαλληλία διαφορετικών καταστάσεων σπίν.

Καθώς αυξάνουμε την ένταση του φωτός, το παραπάνω φαινόμενο εξαπλώνεται απότομα σε όλο το υλικό και αλλάζει τη συνολική μαγνητική κατάσταση. Αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί αν απλώς αλλάζει η θερμοκρασία του υλικού. Νεώτερα αποτελέσματα από γνωστές πειραματικές ομάδες των ΗΠΑ επαληθεύουν τις παρατηρήσεις μας με άλλες τεχνικές. Το υλικό δεν είναι πλέον το ίδιο μετά το τέλος ενός και μόνο υπερ-βραχέος παλμού φωτός λέιζερ!».

Η πειραματική επιβεβαίωση της παραπάνω ιδέας έγινε από την ομάδα του επίκουρου καθηγητή φυσικής Jigang Wang στο Εργαστήριο Ames του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ. Το πειραματικό «εργαλείο» ήταν η υπερ-ταχεία φασματοσκοπία λέιζερ με παλμούς διάρκειας μερικών φεμτο-δευτερολέπτων (10-15 δευτερόλεπτα).

«Το παραπάνω πείραμα επαληθεύει τη ρήση του Πλάτωνα «αρχή ήμισυ παντός». Πρώτα διεγείρομε το υλικό μέσα σε απειροελάχιστο χρόνο με ένα παλμό λέιζερ, ο οποίος και το μαγνητίζει όπως είπαμε. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα δεύτερο παλμό διαφορετικής συχνότητας, παίρνομε μια σειρά από διαδοχικές «φωτογραφίες» του σπίν με τεράστια ταχύτητα 10 terahertz- δηλαδή, μια «φωτογραφία» ανά δισεκατομμυριοστό του χιλιοστού του δεκάτου του δευτερολέπτου» εξηγεί ο κ. Περάκης. «Παρατηρήσαμε ότι η μαγνητική κατάσταση αλλάζει ενώ ακόμα διαρκεί ο διεγείρων παλμός, όπως ακριβώς προβλέπει η θεωρία που αναπτύξαμε στην Κρήτη. Μετά το τέλος του παλμού, το σύστημα παραμένει στη νέα του μαγνητική κατάσταση για μεγάλο χρόνο».

Η μεγάλη ταχύτητα και η τεράστια μαγνήτιση που παρατήρησαν οι ερευνητές πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή μαγνητικής μνήμης και για την επεξεργασία πληροφορίας με ταχύτητες πολλών terahertz. «Η νέα στρατηγική και οι νέες ιδέες που προτείνομε βασίζονται στη χρήση κβαντικών οπτικών μεθόδων για τον έλεγχο του μαγνητισμού. Δείξαμε ότι αυτά τα πειράματα μπορούν να πετύχουν πολύ περισσότερα από το να υλοποιήσουν ένα πολύ γρήγορο θερμόμετρο όπως εν πολλοίς πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Τα αποτελέσματά μας ανοίγουν ένα νέο δρόμο, που μπορεί να οδηγήσει την τεχνολογία να επιτύχει το άνω επιτρεπτό όριο ταχύτητας επεξεργασίας της πληροφορίας.

Αυτό είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σπιντρονικής, δηλαδή της νέας τεχνολογίας που θα βασίζεται στο σπίν αντί στο φορτίο του ηλεκτρονίου όπως οι σημερινές ηλεκτρονικές συσκευές. Ο ρόλος της Φυσικής είναι να δείχνει το δρόμο στην Τεχνολογία. Η ανακάλυψη του «Κβαντικού Φεμτο-Μαγνητισμού» είναι εν δυνάμει ένας τέτοιος σηματοδότης».

Η θεωρητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ αποτελείται από τον Δρ. Λεωνίδα Μουχλιάδη και τον καθηγητή φυσικής Δρ. Ηλία Περάκη. Η πειραματική ομάδα στο Ames Laboratory-USDOE και στο Πανεπιστήμιο Iowa State των ΗΠΑ αποτελείται από τους Δρ. Tianqi Li, Aaron Patz, Jiaqiang Yan, Tom  Lograsso, και τον επίκουρο καθηγητή φυσικής Δρ. Jigang Wang.
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον Καθ. Ηλία Περάκη

Δείτε επίσης:

Το Αγιον Ορος μπαίνει... στη μάχη της Ιερισσού

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ για την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΣΤΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Εκπρόσωπος της Ιεράς Επιστασίας στη συνέλευση των συντονιστικών επιτροπών χθες στην Ιερισσό. Εστειλε μήνυμα κατά της επένδυσης στις Σκουριές.

Το Αγιον Ορος «μπαίνει» στον αγώνα των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής κατά της εξόρυξης του χρυσού. Το μήνυμα κόμισε χθες στην Ιερισσό και στη συνέλευση των συντονιστικών επιτροπών, με κάθε επισημότητα, ο πατέρας Νικόδημος, ο οποίος εμφανίστηκε και μίλησε ως εκπρόσωπος της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Ορους.

Ηταν η πρώτη φορά που εκπρόσωπος του Αγίου Ορους εμφανίζεται σε συνέλευση για την εξόρυξη της Σκουριές και η πρώτη φορά που η Ιερά Επιστασία του Αγίου Ορους παίρνει θέση στο θέμα.

Στον πρωθυπουργό
Ο π. Νικόδημος ανακοίνωσε στη συνέλευση ότι μεταβαίνει άμεσα στην Αθήνα και στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, για να του επιδώσει επιστολή της Ιεράς Επιστασίας, με την οποία ζητείται η άμεση απελευθέρωση των δύο προφυλακισμένων στις φυλακές Διαβατών για τον εμπρησμό στις Σκουριές τον περασμένο Φεβρουάριο και στην οποία η απόφαση της προφυλάκισης χαρακτηρίζεται «όχι δικαστική, αλλά τρομοκρατική και πολιτική».

Στην επιστολή, η Ιερά Επιστασία του Αγίου Ορους εγγυάται για το ήθος των δύο συλληφθέντων, τους οποίους οι μοναχοί γνωρίζουν καθώς έχουν εργαστεί στον Αθω, και υπογραμμίζεται ότι πρόκειται για άτομα υπεράνω υποψίας.

Επίσης, ανέφερε ότι οι μοναχοί θα αντιδράσουν φανερά και σφόδρα. Ξεκαθάρισε, ακόμη, ότι δεν υπάρχει περίπτωση καμία Ιερά Μονή του Αγίου Ορους να παραχωρήσει, πουλήσει, διαθέσει ή επιτρέψει απαλλοτρίωση δασικής έκτασης που της ανήκει στο δάσος των Σκουριών για να χτιστεί φράγμα από την «Ελληνικός Χρυσός», σύμφωνα με το σχεδιασμό της εταιρείας.

Στο μεταξύ, οι Ιερισσιώτες ανοίγουν από σήμερα τα μπλόκα στις εισόδους του χωριού, αλλά εγκαθιστούν φυλάκια επί 24ώρου βάσεως. Ανοίγεται μόνο η μία λωρίδα κυκλοφορίας των δρόμων που οδηγούν στο χωριό, αλλά οι κάτοικοι θα φυλούν σκοπιά όλη τη μέρα με βάρδιες, ώστε να μην επαναληφθεί αιφνιδιαστική εισβολή της Αστυνομίας.

Οι κάτοικοι, που αντιδρούν στην εξόρυξη στις Σκουριές, βρίσκονται σε επικοινωνία με μπλογκ στον Καναδά, το οποίο αναδημοσιεύει στα αγγλικά και διανέμει τις ανακοινώσεις τους, ενώ θα χρησιμοποιήσουν και το όπλο της πτώσης της μετοχής της «Eldorado Gold» στο χρηματιστήριο του Τορόντο.

Επίσης, ύστερα από αίτημα καναδικού χρηματιστηριακού εντύπου, θα φιλοξενήσουν στην Ιερισσό απεσταλμένο δημοσιογράφο του, ο οποίος θα ενημερώνει με τις ανταποκρίσεις του για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση με τις αντιδράσεις στην επένδυση της «Eldorado Gold» στις Σκουριές.

Μια ιστορία για απληστία, βία και δισεκατομμύρια
«Ενας τόπος στις φλόγες» είναι ο τίτλος εκτενούς θέματος στο περιοδικό της εφημερίδας «Suddeutsche Zeitung» για την Ιερισσό, τα ορυχεία χρυσού της Hellas Gold και την αντίσταση των κατοίκων της περιοχής. «Στη Χαλκιδική υπάρχει τεράστιος ορυκτός πλούτος», αναφέρει το άρθρο των Αλέξανδρου Στεφανίδη και Φέρυ Μπατζόγλου. «Τώρα η διαμάχη για τα ευρήματα οδηγεί σχεδόν σε εμφύλιο πόλεμο. Μια ιστορία για απληστία, διαφθορά, βία και τα δισεκατομμύρια που θα μπορούσαν να σώσουν την Ελλάδα».

Το θέμα ξεκινά με το βασανισμό του Θεολόγη Μπαντή από τους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, επί σχεδόν εννέα ώρες, τον Φεβρουάριο και στη συνέχεια περιγράφει την κατάσταση στην περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη, με τη μόνιμη πλέον παρουσία ισχυρών δυνάμεων της Αστυνομίας και της Αντιτρομοκρατικής. Η εξέγερση των κατοίκων, αναφέρουν οι συντάκτες, ξεκίνησε ύστερα από την οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η λειτουργία των ορυχείων στη δεκαετία του '80.

Τώρα οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να ξανανοίξει το ορυχείο. Οι συντάκτες μίλησαν με κατοίκους της περιοχής, με εργαζομένους στα ορυχεία και με παράγοντες, όπως ο δήμαρχος του Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας, που όταν ρωτήθηκε για τις φήμες ότι η οικογένεια Μπόμπολα εξασφάλισε με δωροδοκίες την εύνοια των κυβερνώντων, απάντησε «ουδέν σχόλιο».

Πηγή

Συναγερμός στις ΗΠΑ μετά τη διπλή επίθεση στη Βοστόνη

Σε επιφυλακή η Βοστόνη μετά τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν κοντά στο σημείο τερματισμού του Μαραθωνίου, με τουλάχιστον δύο νεκρούς και 90 τραυματίες. «Δεν έχουμε ακόμα απαντήσεις, πολλοί έχουν τραυματιστεί, αρκετοί εκ των οποίων σοβαρά», τόνισε στο τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα εντοπιστούν οι δράστες και δεσμεύτηκε ότι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Ανέφερε ότι έδωσε εντολή να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας στη χώρα. Ενισχύθηκαν ήδη τα μέτρα στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη.

«Δεν ξέρουμε ποιος το έκανε και γιατί» είπε ο αμερικανός πρόεδρος. Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να εξαχθούν βιαστικά συμπεράσματα.  

Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και ευχαρίστησε τις αρμόδιες αρχές για την ηρωική και άμεση κινητοποίησή τους.

Η αστυνομία της Βοστόνης έκανε λόγο για ισχυρούς εκρηκτικούς μηχανισμούς που προκάλεσαν σοβαρούς τραυματισμούς. Απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην συναθροίζονται σε μεγάλες ομάδες.  Για λόγους ασφαλείας, διακόπηκαν οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στην ευρύτερη περιοχή της Βοστόνης, ενώ απαγορεύτηκαν για λίγο οι πτήσεις πάνω από την πόλη.  

Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο NBC μετέδωσε ότι η αστυνομία κρατά ως ύποπτο έναν τραυματία.
Οι εκρήξεις στο Μαραθώνιο της Βοστόνης σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, τρεις ώρες αφότου οι νικητές πέρασαν το νήμα του τερματισμού. Η πρώτη ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στην οδό Μπόιλστον, κοντά στη γέφυρα, όπου βρίσκεται το σημείο τερματισμού του μαραθωνίου. Ακολούθησε η δεύτερη έκρηξη λίγα δευτερόλεπτα αργότερα.

Στο σημείο της διπλής επίθεσης αρχικά επικράτησε πανικός, με ουρλιαχτά και ανθρώπους να τρέχουν να απομακρυνθούν. Φωτογραφίες και βίντεο έδειχναν αιμόφυρτους θεατές που μεταφέρθηκαν σε σκηνή όπου βρίσκονταν οι γιατροί του αγώνα.

Δεκάδες χιλιάδες θεατές βρίσκονταν στους δρόμους της Βοστόνης για να παρακολουθήσουν έναν από τους πιο γνωστούς μαραθωνίους παγκοσμίως και τον παλαιότερο στις ΗΠΑ, καθώς έχει καθιερωθεί από το 1897.

Αναστάτωση προκλήθηκε στη Βοστόνη και από την πυρκαγιά που ξέσπασε στη βιβλιοθήκη JFK, χωρίς να σημειωθούν τραυματισμοί. Αρχικά τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης είχαν κάνει λόγο για έκρηξη, όμως διαπιστώθηκε ότι το περιστατικό δεν συνδέεται με τη διπλή επίθεση στο μαραθώνιο.

Η στιγμή της έκρηξης από την Boston Globe

Κυριακή, 14 Απριλίου 2013

Κάλεσαν το "Βδέλυγμα της Ερημώσεως" του Γένους στην Επιτροπή της Βουλής κι αυτός τους "έγραψε"... Μα πόσο ηλίθιοι εκτός από ξεφτιλισμένοι είναι σε αυτήν την επιτροπή;

 
Θα σας πω μια ιστορία...
Οταν τελείωσε η Μάχη των Θερμοπυλών και οι Σπαρτιάτες και οι άλλοι Ελληνες κείτονταν νεκροί στο πεδίο της μάχης, ο Εφιάλτης αποφάσισε πλέον με τον χρυσό που τον είχε φορτώσει ο Ξέρξης να πάει στα ξένα...
Σκέφτηκε ότι πλέον δεν τον σήκωνε ο τόπος εδώ..

Εφυγε λοιπόν στο εξωτερικό, όπου γυρνούσε πλέον δεξιά κι αριστερά κάνοντας σεμινάρια και διαλέξεις, για το πόσο εύκολα από την μια μέρα στην άλλη, μπορείς να τα οικονομήσεις πολύ χοντρά κι από βοσκός να γίνεις δισεκατομμυριούχος....

Ο Ξέρξης τον είχε φορτώσει με τόσο χρυσάφι που είχε λύσει το πρόβλημα της ζωής του για πάμπολλες γενιές...

Οι Ελληνες, πίσω στην πατρίδα όταν όλα είχαν τελειώσει και η χώρα είχε μετατραπέι σε ερείπια, αποφάσισαν να συστήσουν μια Επιτροπή και να τον καλέσουν ως μάρτυρα για να του κάνουν μερικές ερωτήσεις για την Μάχη...
Παραδείγματος χάριν...

- "Που γνωρίζατε το μονοπάτι για να οδηγήσετε πίσω από τον Λεωνίδα τους Πέρσες;"
- "Πως καταλάβατε ότι ο Ξέρξης θα σας έδινε τόσα πλούτη για μια τέτοια πληροφορία;"
- "Γιατί δεν δηλώσατε όλα αυτά τα πλούτη στην φορολογία εισοδήματός σας του έτους 479 π.Χ.;".... κλπ.

Ο Εφιάλτης το σκέφτηκε σου λέει... "Ασε ρε που θα πάω πίσω σε αυτούς τους καραγκιόζηδες; Κι αν κανένας από το σόϊ του Λεωνίδα ή των άλλων κορόϊδων που σκοτώθηκαν εκεί, με καθαρίσει...;"
Κι έτσι αποφάσισε να στείλει ένα γραπτό υπόμνημα...

"Κοίτα να δείς" σκέφτηκε "αυτοί είναι τόσο ηλίθιοι που θα συνεχίσω να τους δουλεύω... εύκολα".
Τους έγραψε λοιπόν "ότι δεν ξέρει τίποτα για την υπόθεση της Μάχης των Θερμοπυλών...
Και δεν έχει λόγο επί του θέματος, εφόσον δεν συμμετείχε στην μάχη αυτή ούτε με την πλευρά των Ελλήνων κι ούτε με τους Πέρσες φυσικά...
Μάλιστα απόρησε γιατί τον κάλεσαν..."

Και τότε τα μέλη της Επιτροπής συνεδρίασαν και αποφάσισαν ότι ήταν προσβλητική η συμπεριφορά του Εφιάλτη κι απαράδεκτο το υπόμνημά του ... και θα έπρεπε να προσκαλεσθεί να παραστεί αυτοπροσώπως στην Επιτροπή να του υποβάλουν τα μέλη της όσες ερωτήσεις ήθελαν...

Μάλιστα ένας από την Επιτροπή είπε "Ισως πρέπει να στείλουμε μερικούς να τον κουβαλήσουν με το ζόρι"... αλλά αυτή η πρόταση δεν πέρασε...

Κατόπιν είπαν να ψηφίσουν για το αν θα τον προσκαλούσαν ή όχι αυτοπροσώπως και η ψήφοι ήταν 8 - 1 υπέρ του ΝΑΙ... ένας ψήφισε ΟΧΙ κι αυτός ήταν από το κόμμα του Εφιάλτη... γιατί ξέχασα να σας πω ότι, πριν φύγει ο Εφιάλτης για τα ξένα... να φάει το χρήμα που έβγαλε με τον "ιδρώτα του", ένα κόμμα στην Ελλάδα τον όρισε αρχηγό του, και μάλιστα κατάφερε και κάτι πρωτόγνωρο... να τον κάνει πρωθυπουργό με τις ευλογίες του Ξέρξη!!!!

Τελοσπάντων για να επανέλθουμε στην ιστορία, όταν ο Εφιάλτης παρέλαβε την δεύτερη πρόσκληση γέλασε με ειρωνεία και κατάλαβε ότι όλοι αυτοί ήταν πολύ μικρά και βλαμένα ανθρωπάκια αφού δεν κατάλαβαν με την πρώτη ότι τους έχει.... χεσμένους.

Κι έτσι απλά αποφάσισε να τους αγνοήσει παντελώς....
Εξάλλου τι θα του έκαναν;
Βρισκόταν υπό την προστασία του Ξέρξη του Μεγάλου Βασιλιά....
"Δεν πα να κουρεύονται οι ψωραλέοι"... σκέφτηκε.

Μετά άνοιξε την τηλεόρασή του και ξέσπασε σε χειροκροτήματα βλέποντας στιγμιότυπα από την συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων...
Ενας ηλικιωμένος κύριος από το κόμμα του είχε σηκωθεί όρθιος και μάλωνε τους υπόλοιπους βουλευτές για την συμπεριφορά τους να καλέσουν τον Εφιάλτη στην χαζοεπιτροπή τους...

"Βρήκαμε να φέρουμε σιδεροδέσμιο για να καταθέσει ως μάρτυρας ο Εφιάλτης. Δεν ντρεπόμαστε επιτέλους; Εγώ ντρέπομαι για αυτήν την εικόνα εκπροσώπων του ελληνικού λαού"....

Και τότε για πρώτη φορά ο Εφιάλτης κατάλαβε ότι η δημοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευμα στον κόσμο...

Κι αναφώνησε δυνατά: "Ζήτω η Δημοκρατία"....
Γιατί μόνο στην δημοκρατία μπορεί ο Εφιάλτης να γίνει πρωθυπουργός και ο Λεωνίδας να ανακηρυχθεί.... προδότης.
Μια φωνή όμως από την κουζίνα τον επανέφερε στην πραγματικότητα...
"Ζήτω ο Ξέρξης"..... ήταν η γυναίκα του.

Καλά ξυπνητούρια....

ΘΑΝΟΣ
Πηγή

Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013

Η εκδίκηση της... φραπελιάς;

Κατακρίθηκαν, απαξιώθηκαν, χλευάστηκαν και αντιμετωπίστηκαν με φαιδρότητα - μέχρι που απαξιώθηκαν εντελώς σε πανελλαδικό επίπεδο. Σήμερα, τα φύλλα της ελιάς ξαναγεννιούνται από τις «στάχτες τους και επιστρέφουν δυναμικά στην επικαιρότητα με τη «βούλα» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, καθώς διαθέτουν πια επίσημη έγκριση για συγκεκριμένες ενδείξεις.

Κι ενώ η «ρετσινιά» της φραπελιάς στοίχισε ακριβά στην Ελλάδα, την ίδια ώρα, γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία, έσπευδαν να φυτέψουν ελαιόδεντρα και επενδύουν πλέον στον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής και κυκλοφορίας στην αγορά τσαγιού από φύλλα ελιάς σε χάρτινα σακουλάκια.

Ήπιο διουρητικό για χρήσεις σε περιπτώσεις κατακράτησης υγρών και προεμμηνορυσιακού συνδρόμου, με σκοπό τη ρύθμιση της λειτουργίας των νεφρών, είναι η ένδειξη που κατάφεραν να κατοχυρώσουν Έλληνες επιστήμονες στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, στις 22 Νοεμβρίου 2011.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν συγγράμματα Γάλλων, μελών εξερευνητικών ομάδων, που χαρακτηρίζουν τα φύλλα της ελιάς ως σπουδαίο αντιπυρετικό και αντιβιοτικό.
Επιπλέον, τα τελευταία 40 χρόνια φαρμακευτικά σκευάσματα με βάση τα φύλλα της ελιάς κυκλοφορούν ευρύτατα στη Γερμανία με ενδείξεις για την υποστήριξη της λειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος, τη ρύθμιση της χοληστερίνης και την προστασία των αγγείων από τις αθηρωματικές πλάκες, τη σταθεροποίηση των επιπέδων ζαχάρου στο αίμα και την αντιδιαβητική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αρνητική δημοσιότητα από τη «φραπελιά»
Δυστυχώς, όλα τα παραπάνω δεν έγιναν γνωστά στην ελληνική κοινή γνώμη και λίγοι σήμερα είναι ενήμεροι για τις εξελίξεις καθώς εκείνο που υπερίσχυσε ήταν η αρνητική δημοσιότητα που δόθηκε στο θέμα της φραπελιάς και της φημολογούμενης δράσης της κατά του καρκίνου.

«Το θέμα αντιμετωπίστηκε με μεγάλη φαιδρότητα στην Ελλάδα πριν από χρόνια. Ο κόσμος άρχισε να μαζεύει φύλλα ελιάς από δέντρα που βρίσκονται μέσα στις πόλεις και παρασκεύαζε ροφήματα αναμένοντας θεραπεία από τον καρκίνο. Αντίθετα, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ιαπωνία, τα φύλλα της ελιάς είχαν από χρόνια ενταχθεί στον Οργανισμό Φαρμάκων.

Έτσι, την ώρα που ο θόρυβος για τη φραπελιά και η κακή της δημοσιότητα βρίσκονταν στο ανώτατο σημείο τους, επιχειρηματίες από τη γειτονική Τουρκία αντιλήφθηκαν την σημασία του θέματος, φύτεψαν ελληνικές ποικιλίες ελιάς και μπήκαν δυναμικά στην βιομηχανική παραγωγή τσαγιού από φύλλα ελιάς» σχολιάζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής Δενδροκομίας Αθανάσιος Ρούμπος.

«Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά» τονίζει, από την πλευρά της, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Φαρμακευτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φαρμάκων Φυτικής Προέλευσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) Ιωάννα Χήνου.

Η ίδια χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη σύνδεση των φύλλων της ελιάς με τη χρήση κατά του καρκίνου και σχολιάζει ότι «η μόδα που επικράτησε την εποχή αυτή κατέστρεψε οποιαδήποτε πληροφορία και χρήσιμη ένδειξη υπήρξε για το συγκεκριμένο φυτικό προϊόν».
«Ήμουν κατά της αβάσιμης υποβάθμισης του εθνικού μας φυτού, για το οποίο από τότε γνωρίζαμε ότι η φαρμακευτική του χρήση επιβεβαιωνόταν από την ευρωπαϊκή φαρμακοποιΐα» αναφέρει και τάσσεται κατά της κακής χρήσης των φύλλων της ελιάς που ξεκίνησε τότε.
«Τα φυτικά προϊόντα δεν χρησιμοποιούνται για βαριές νόσους. Τα φάρμακα για τον καρκίνο αποτελούν ειδική κατηγορία και σε σοβαρές ασθένειες αυτού του είδους δεν συζητούμε για μη συνταγογραφούμενα φάρμακα» διευκρινίζει.

Νέες δράσεις των φύλλων της ελιάς αναζητούν οι επιστήμονες
Ωστόσο, σε εξέλιξη βρίσκεται η επιστημονική έρευνα για την αναζήτηση αντιοξειδωτικής δράσης στα φύλλα της ελιάς. «Ήδη, υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα σχετικά με την ελευρωπαΐνη, μια αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται στα φύλλα και τον καρπό του ελαιοδέντρου. Σε αυτήν την ουσία οφείλεται η πικρή γεύση τους» σχολιάζει ο κ. Ρούμπος και τονίζει ότι σήμερα πραγματοποιούνται έρευνες για την περιεκτικότητα δέκα διαφορετικών ποικιλιών ελιάς σε ελευρωπαΐνη.

Ο εντοπισμός και η ποσοτικοποίηση των αντιοξειδωτικών ουσιών της ελιάς ανά ποικιλία εκτιμάται ότι μπορεί να καθοδηγήσει τις μελλοντικές καλλιέργειες και τη χρήση των συγκεκριμένων ουσιών στη διατροφή και τη φαρμακευτική.

Η εγκεκριμένη «συνταγή» για τσάι από τα φύλλα της ελιάς
Μέχρι τότε, η συνταγή που αναγράφεται στη μονογραφία για τα φύλλα της ελιάς, η οποία εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, κατόπιν σχετικού αιτήματος της κ. Χήνου, το Νοέμβριο του 2009, προβλέπει τα εξής: Δέκα γραμμάρια χλωρά φύλλα ή πέντε γραμμάρια ξερά τοποθετούνται σε 150 ml βραστό νερό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι δύο φορές την ημέρα.

Εναλλακτικά, 7 με 8 γραμμάρια ψιλοκομμένα φύλλα μπορούν να τοποθετηθούν για 30 λεπτά σε νερό που έχει βράσει ή 5 γραμμάρια να βράσουν μαζί με το νερό. Το ρόφημα μπορεί να καταναλώνεται τρεις με τέσσερις φορές τη μέρα. Διαφορετικές οδηγίες χρήσης έχουν εκδοθεί για σκευάσματα σε σκόνη που τοποθετούνται σε κάψουλες.

Οδηγίες, όμως, από τους επιστήμονες δεν δίνονται μόνο για την παρασκευή του ροφήματος αλλά και για τον τρόπο συλλογής των φύλλων της ελιάς. Σύμφωνα με τον κ. Ρούμπο, αυτά θα πρέπει να συλλέγονται από ελαιώνες που βρίσκονται σε περιοχή με ελάχιστη ή καθόλου μόλυνση του περιβάλλοντος. Τα δέντρα δεν θα πρέπει να ψεκάζονται με χημικά σκευάσματα, ούτε να προέρχονται από καλλιέργειες με χρήση λιπασμάτων.

Ο κατάλληλος χρόνος για τη συγκομιδή είναι το φθινόπωρο και συγκεκριμένα οι μήνες Οκτώβριος και Νοέμβριος, κατά τους οποίους τα φύλλα έχουν ολοκληρώσει τον ετήσιο κύκλο τους. Τα δε φύλλα θα πρέπει να ξεπλυθούν ελαφρώς, να στεγνώσουν σε σκοτεινό δωμάτιο και ξηρό περιβάλλον και να αποθηκευτούν σε χάρτινη σακούλα.

Προσοχή στις ενδείξεις
Σε κάθε περίπτωση, η κ. Χήνου συνιστά στον καθένα να διαβάσει στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων τους τρόπους χρήσης των σκευασμάτων που προτείνονται και να λαμβάνονται πάντα υπόψιν όσα αναφέρονται για τυχόν αντενδείξεις, αλλεργικές αντιδράσεις ή άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Επιπλέον, απαραίτητη είναι η συνεννόηση των καταναλωτών με το γιατρό τους καθώς κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και κάθε φάρμακο θα πρέπει να χορηγείται με συγκεκριμένες οδηγίες χρήσης.

Μεγάλες επιχειρηματικές δυνατότητες
Την ώρα που ξεκινούν όλα τα παραπάνω να γίνονται γνωστά, σήμερα δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα κανένα σχετικό φαρμακευτικό σκεύασμα. «Παρόλο που υπάρχουν μεγάλες επιχειρηματικές δυνατότητες, στην Ελλάδα, από ό,τι γνωρίζω, δεν υπάρχει τίποτα από φύλλα ελιάς στα φαρμακεία, ούτε στη μορφή του τσαγιού ούτε στη μορφή της κάψουλας. Αμφιβάλλω, μάλιστα, αν γνωρίζει και κανείς το θέμα» τονίζει η κ. Χήνου και επισημαίνει ότι στην Ισπανία δραστηριοποιείται εταιρεία που παράγει σκόνη από τα φύλλα της ελιάς.

«Σήμερα, με βάση όσα αναφέρονται στην ηλεκτρονική σελίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, μπορεί οποιοσδήποτε να παρασκευάσει το τσάι ή την κάψουλα, να ζητήσει και να λάβει την έγκριση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να πουλήσει αυτό το προϊόν στο κοινό με την συγκεκριμένη ένδειξη» σχολιάζει.

Στο ίδιο πνεύμα, ο κ. Ρούμπος επισημαίνει ότι η πρώτη ύλη, δηλαδή τα φύλλα της ελιάς, είναι διαθέσιμη σε μεγάλες ποσότητες δεδομένου ότι τα ελαιόδεντρα αποτελούν το 75% της δενδροκομίας στην Ελλάδα!

«Την ώρα που παράγονται τεράστιες ποσότητες φύλλων, είναι αυτονόητο ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πολύ καλύτερα από λίπασμα ή καύσιμο, όπως γίνεται τώρα» προσθέτει.

Παράλληλα, προωθούνται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αιτήματα για την έγκριση φυτικών σκευασμάτων ως παραδοσιακών φαρμάκων, δηλαδή ως προϊόντων που μπορούν να έχουν ήπιες ευεργετικές ιδιότητες, εφόσον αποκλειστούν από τους γιατρούς επικίνδυνες καταστάσεις και νόσοι.

«Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο δίκταμος, που βρίσκεται σε φάση προδημοσίευσης για δράσεις που αφορούν το κρυολόγημα, τις ήπιες στομαχικές διαταραχές και δερματικά προβλήματα από μελανιές και φλεγμονές. Επίσης, τα κοκκινισμένα φύλλα αμπελιού, μετά τη συγκομιδή του σταφυλιού, έχουν λάβει έγκριση για την αντιμετώπιση των αιμορροϊδων, και της φλεβικής ανεπάρκειας. Προωθούνται, άλλωστε, το τίλιο για ενδείξεις κατά του κρυολογήματος και ως ήπιο ηρεμιστικό και αιτήματα για τη μαστίχα και τα πέταλα του τριαντάφυλλου» αναφέρει η κ. Χήνου.

Η Monsanto πατεντάρει γεωργικά προϊόντα: Αντιδράσεις κατά της διατροφικής βιομηχανίας

Το AVAAZ είναι ένας διαδικτυακός οργανισμός εθελοντών από όλο τον κόσμο, που παλεύουν για "δικαιοσύνη, ισότητα, για έναν καλύτερο κόσμο σε όλα τα επίπεδα". Αυτή τη φορά στο στόχαστρο του μπαίνει η Monsanto.

Εναντίον της μαζεύονται διαδικτυακές υπογραφές έτσι ώστε η εταιρεία να σταματήσει να έχει αξιώσεις ως προς το να "πατεντάρει" γεωργικά προϊόντα.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Αρχής πνευματικών δικαιωμάτων το ινδικό πεπόνι, ένα είδος που έχει φυσική αντίσταση στον ιό CYSDV που πλήττει τις καλλιέργειες πεπονιού σε ολόκληρο τον κόσμο, κατοχυρώνεται ως ευρεσιτεχνία στον αμερικανικό κολοσσό Monsanto.

Αν και το ινδικό πεπόνι είναι δηλωμένο στην παγκόσμια τράπεζα σπόρων ως παραδοσιακό ινδικό προϊόν, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Αρχής δίνει το δικαίωμα στην Monsanto, να το κατοχυρώσει και επομένως να απαγορεύσει στους αγρότες να το χρησιμοποιούν, αν δεν το αγοράσουν με τους όρους που θα θέτει η εταιρεία.

Η παραπάνω απόφαση, που ελήφθη ένα χρόνο πριν, "άνοιξε" το δρόμο στην εταιρεία για να διεκδικήσει το πατεντάρισμα και άλλων γεωργικών προϊόντων έτσι ώστε να μπορέσει να ελέγξει την παγκόσμια παραγωγή.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Πνευματική Κατοχύρωση ("πατέντα") αν και δεν επιτρέπει την κατοχύρωση της διαδικασίας, επιτρέπει όμως την κατοχύρωση του τελικού προϊόντος, ακόμα και αν αυτό ανήκει στις συμβατικές καλλιέργειες. Δίνει δηλαδή το δικαίωμα σε μια τεράστια πολυεθνική να πατεντάρει την ντομάτα ως ευρεσιτεχνία αλλά όχι τα στάδια της παραγωγής της. Η ισπανική Consejo Superior de Investigationes Cientificas έχει καταφέρει να κατοχυρώσει ως ευρεσιτεχνία το συμβατικό ηλιέλαιο καθώς και όλα τα προϊόντα που το περιέχουν.

Η μέθοδος της πατέντας φαίνεται ότι είναι κάτι το προσφιλές στη Monsanto. Πριν από ενάμιση χρόνο η εταιρία κατέθεσε αίτηση προκειμένου να κατορθώσει να αποκτήσει τα δικαιώματα πατέντας στη μαργαρίνη και τα μπισκότα. Το σκεπτικό της ήταν ότι στα προϊόντα αυτά υπάρχουν ίχνη σόγιας, τα οποία έχουν κατοχυρωθεί στην εταιρία.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η Monsanto ζήτησε να μην επιτρέπεται έλεγχος για ίχνη γενετικά μεταλλαγμένων ουσιών στα προϊόντα που έχει κατοχυρώσει, κάτι που σημαίνει πως, έχοντας πατεντάρει ένα προϊόν σε τελικό στάδιο παραγωγής, θα έχει παράλληλα μονοπωλήσει και όλη τη διαδικασία παραγωγής του.

Πακτωλός χρημάτων σε βάρος της φύσης

Στο ντοκιμαντέρ της η Μαρί-Μονίκ Ρομπέν εξετάζει την επικράτηση στη βιομηχανία των αγροτοχημικών μιας από τις πιο δόλιες και ισχυρότερες επιχειρήσεις στον κόσμο. Παρακολουθεί τον παρασκηνιακό κόσμο της διατροφικής βιομηχανίας και την ανέλιξη της Monsanto στο επίπεδο της παγκόσμιας εμπορικής κυριαρχίας, καθώς κρατά τα "κλειδιά" για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντες) στη μερίδα του λέοντος της προμήθειας τροφίμων.

Υπενθυμίζεται ότι το 91% των μεταλλαγμένων σπόρων παγκοσμίως, κατασκευάζεται και ανήκει στη Monsanto. Την πολυεθνική που από την ίδρυση της, πριν 108 χρόνια, έχει τον τίτλο της πιο ρυπογόνας και επικίνδυνης στην ιστορία της βιομηχανίας.

Η εταιρεία κατέχει ένα ακόμη ρεκόρ: των περισσότερων δικαστικών αγωγών και μηνύσεων που έχουν ασκηθεί ποτέ σε βιομηχανία. Για αιτίες που αφορούν απόκρυψη και αλλοίωση στοιχείων για τα προϊόντα της, ψευδείς πληροφορίες, για μόλυνση ολόκληρων περιοχών ακόμη και πόλεων, όπως και για δωροδοκίες σε κυβερνητικούς αξιωματούχους για να παραβλέψουν τους νόμους και τους κανονισμούς.

Η Ουγγαρία είναι η πρώτη που αντιδρά

Τον προηγούμενο μήνα, η Ουγγαρία έλαβε μια τολμηρή στάση έναντι του βιοτεχνολογικού γίγαντα Monsanto και της γενετικής τροποποίηση με την καταστροφή 1000 στρεμμάτων καλαμποκιού που βρέθηκαν να έχουν καλλιεργηθεί με γενετικά τροποποιημένους σπόρους, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υφυπουργό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της Ουγγαρία Lajos Μπόγκναρ.

Σε αντίθεση με πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ουγγαρία είναι μια χώρα όπου απαγορεύονται οι γενετικά τροποποιημένοι σπόροι.

Σε μια παρόμοια στάση απέναντι στα γενετικώς τροποποιημένα συστατικά, το Περού έχει περάσει επίσης μία 10ετη απαγόρευση για τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα.


Ο κόσμος σύμφωνα με τη Μονσάντο από tvxorissinora

Πηγή

Τρίτη, 9 Απριλίου 2013

π. Ελπίδιος:Ερμηνεύοντας τον Γ΄ παγκόσμιο πόλεμο

Ωφέλιμη ομιλία του π. Ελπιδίου στις 27.3.2013 για τα μελλούμενα.
Καλή ακρόαση.

Στο ΥΠΕΞ ο φάκελος για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Εξελίξεις όσον αφορά το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων αναμένονται το επόμενο διάστημα. Με κυβερνητική εντολή έχει σχηματιστεί για πρώτη φορά πλήρης φάκελος γι' αυτό το θέμα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο οποίος βρίσκεται πλέον στο υπουργείο Εξωτερικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Πέμπτη, με την επιστροφή του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου, από την Κροατία, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων, ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση για το θέμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εξωτερικών θα προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

*Σχόλιο από Gorilaki. Ας ελπίσουμε να είναι κίνηση ουσίας και όχι κάποια κίνηση εντυπώσεων ή προσπάθεια "κουκουλώματος" των αποζημιώσεων υπέρ της Γερμανίας τώρα που η Ελλάδα είναι αδύναμη.

Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013

Πέθανε η Μάργκαρετ Θάτσερ

Εφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, η Μάργκαρετ Θάτσερ, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπός της, Λόρδος Μπελ αναφέρει: «Με μεγάλη θλίψη, ο Μάρκ και η Κάρολ Θάτσερ γνωστοποιούν ότι η μητέρα τους, βαρόνη Θάτσερ, απεβίωσε εν ειρήνη ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο σήμερα το πρωί. Θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση».

Σε μήνυμά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον που διέκοψε περιοδεία του στην Ευρώπη, τονίζει: «Χάσαμε μια σπουδαία ηγέτη, μια μεγάλη πρωθυπουργό, μια μεγάλη Βρετανίδα».

Τη θλίψη της εξέφρασε επίσης η βασίλισσα Ελισάβετ, σημειώνοντας πως θα στείλει προσωπικό συλλυπητήριο μήνυμα στην οικογένεια.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νικ Κλεγκ, δήλωσε: «H Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν μια από τις καθοριστικές μορφές στην σύγχρονη ιστορία της βρετανικής πολιτικής. Όποιες και αν είναι οι πολιτικές πεποιθήσεις κάποιου, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ως πρωθυπουργός άφησε ένα μοναδικό και διαρκές αποτύπωμα στην χώρα την οποία υπηρέτησε. Μπορεί να δίχασε την κοινή γνώμη κατά την διάρκεια της θητείας της, αλλά όλοι σήμερα θα αναγνωρίσουν την δύναμη της προσωπικότητάς της και την ριζοσπαστικότητα των πολιτικών της».

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, σημείωσε: «Η μνήμη της θα επιζήσει για μεγάλο διάστημα αφότου ο κόσμος θα έχει ξεχάσει τα γκρίζα κουστούμια της σημερινής πολιτικής»

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, η κηδεία θα γίνει με στρατιωτικές τιμές στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου.

Η υγεία της Θάτσερ, της πρώτης και μοναδικής μέχρι σήμερα γυναίκας που αναδείχθηκε στον πρωθυπουργικό θώκο της Μεγάλης Βρετανίας, είχε καταστεί το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα εύθραυστη.

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο όπου υπεβλήθη σε επέμβαση για αφαίρεση όγκου στην κύστη.

Ως επικεφαλής των Συντηρητικών, η «σιδηρά κυρία» οδήγησε το κόμμα σε τρεις εκλογικές νίκες και διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1979 έως το 1990.

«Κανένας άλλος πολιτικός που κατείχε μεταπολεμικά των πρωθυπουργικό θώκο δεν έγινε τόσο αντικείμενο θαυμασμού αλλά και στηλίτευσης. Ήταν η πρώτη γυναίκα επικεφαλής ενός μεγάλου πολιτικού κόμματος στην Βρετανία, η μακροβιότερη πρωθυπουργός του 20ου αιώνα και σχεδόν η μόνη πρωθυπουργός που το όνομά της είναι συνώνυμο μιας ιδεολογίας. Δεν υπάρχει για παράδειγμα ένα σώμα πολιτικών ιδεών που να αποκαλείται 'μπλερισμός' (από τον Τόνι Μπλερ), αλλά ο ' θατσερισμός' παρέμεινε στην πολιτική φρασεολογία όταν η κάτοχος του ονόματος ήταν μια ηλικιωμένη, ασθενική, μοναχική χήρα» γράφει η Independent.

Πηγή

Κυριακή, 7 Απριλίου 2013

Το κίνημα της πατάτας αποκτά το σπίτι του.

Μόνιμη στέγη 3000 τμ αποκτά το διάσημο κίνημα της πατάτας. Το Σεπτέμβρη τις πόρτες του θα ανοίξει ένα νέο εμπορικό κέντρο στην Αθήνα. Η διαφορά του με τα υπόλοιπα mall είναι ότι στο συγκεκριμένο θα πωλούνται μόνο ελληνικά προϊόντα και οι Έλληνες παραγωγοί θα έχουν τον δικό τους πάγκο.

Ελληνική Τροφοσοφία (Greek Foodosophy) ονομάζεται το νέο εγχείρημα για διάθεση φτηνών και εγχωρίων αγροτικών προϊόντων και δημιουργήθηκε ακριβώς από αυτήν την ανάγκη των καταναλωτών. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Γιώργος Κουβέλης, χθες πραγματοποίησε παρουσίαση του εμπορικού κέντρου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια, ανοίγοντας ένα νέο δρόμο και για τους ίδιους τους παραγωγούς.

Ζυμαρικά, αλλαντικά, ελαιόλαδο, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, μέλι, ξηροί καρποί, λουκούμια, είναι λίγα από όσα θα πωλούνται στην Ελληνική Τροφοσοφία επί της οδού Λένορμαν, στον Κολωνό. Ο χώρος έχει ήδη βρεθεί, όπως επιβεβαιώνει ο κ. Κουβέλης στον Ε.Τ., ενώ στόχος του είναι η συγκέντρωση 200 παραγωγών. «Το εμπορικό δεν θα αποτελείται από μαγαζιά καθώς σε ορισμένα προϊόντα, όπως το σαπούνι, η παραγωγή δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να στηρίξει το δικό του μαγαζί. Θα μοιάζει με μεγάλο σουπερμάρκετ και θα λειτουργεί καθημερινά, ώρες καταστημάτων», αναφέρει ο ίδιος, του οποίου το επάγγελμα είναι η διοργάνωση εκθέσεων και ιδιαίτερα της Μεσογειακής έκθεσης ελαιολάδου Ελαιοτεχνία.

Μέχρι στιγμής, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει περισσότεροι από 40 παραγωγοί. Πρόκειται για μια ανάγκη τόσο των αγροτών όσο και των καταναλωτών. Οι Έλληνες χρειάζονται φτηνά προϊόντα και οι μικροί παραγωγοί αδυνατούν να σταθούν μόνοι τους στην αγορά», αναφέρει ο κ. Κουβέλης. Οι παραγωγοί θα νοικιάζουν τον χώρο τους στο εμπορικό κέντρο έναντι 700 ευρώ το μήνα, ενώ μέσα στον χώρο θα υπάρχουν 2 εστιατόρια καθώς και χώρος για σεμινάρια. Επιπλέον, θα υπάρχει ένα κέντρο όπου θα πραγματοποιούνται συναντήσεις των παραγωγών με εκπροσώπους ενδιαφερόμενων για εξαγωγές. www.foodosophy.gr

Πηγή

Οι Έλληνες στρατιώτες στον πόλεμο της Κορέας

Με αφορμή την ένταση που επικρατεί στην Κορέα αυτές τις μέρες ας θυμηθούμε την Ελληνική συμμετοχή στον αρχικό πόλεμο που αιματοκύλισε ένα έθνος για χάρη των μεγάλων δυνάμεων της εποχής. Οι Έλληνες στρατιώτες έδωσαν το παρόν και απέσπασαν τιμητικές διακρίσεις εκτελώντας άριστα τα καθήκοντα τους.

Τυπικά τα δύο κράτη της Κορέας βρίσκονται ακόμα σε πόλεμο αφού δεν έχουν υπογράψει κάποια συνθήκη ειρήνης αλλά μόνο μία ανακωχή. Το βίντεο που θα δείτε είναι από την εκπομπή «η μηχανή του χρόνου».

Σάββατο, 6 Απριλίου 2013

Και όμως γυρίζει...

Πώς ο Γαλιλαίος ξεγέλασε την Εκκλησία και την Καθολική Ιερά Εξέταση
Στις 22 Ιουνίου του 1633, ο πατέρας της σύγχρονης αστρονομίας, αστρονόμος, φιλόσοφος και φυσικός Γαλιλαίος Γαλιλέι (Galileo Galilei) αναγκάζεται να αποκηρύξει ενώπιον της Ιεράς Εξέτασης τη θεωρία του, που έβαζε στο κέντρο του σύμπαντος τον ήλιο και όχι την Γη, όπως μέχρι τότε υποστήριζε η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Η αμφισβήτηση αυτής της αλήθειας ήταν για τους εκκλησιαστικούς κύκλους υποψία αίρεσης και οι υποστηρικτές των αντίθετων θεωριών συλλαμβάνονταν και στέλνονταν στην Ιερά Εξέταση και πολλοί νεωτεριστές επιστήμονες οδηγήθηκαν στην πυρά.

Ο Γαλιλαίος, ο οποίος πάντα διακήρυττε αυτή την άποψη και του είχαν γίνει πολλές συστάσεις πριν συλληφθεί, όταν βρέθηκε μπροστά στην Ιερά Εξέταση, για να γλιτώσει τη θανατική ποινή, αρνήθηκε όσα μέχρι τότε υποστήριζε. Όπως ο θρύλος διασώζει στο τέλος της απολογίας του, περνώντας μπροστά από τους δικαστές, ψιθύρισε: «Και όμως γυρίζει»! Ο Γαλιλαίος γλύτωσε τη θανατική καταδίκη, μα καταδικάστηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό χωρίς χρονικό όριο, λόγω «βαρύτατων εγκλημάτων» και «υποψίας αίρεσης». Επίσης απαγορεύτηκε η κυκλοφορία του βιβλίου του που περιείχε «κατά λάθος» τις αιρετικές αντιλήψεις. Πάντως η φράση αυτή -«Και όμως γυρίζει»- απέμεινε στους αιώνες σαν σύμβολο της δύναμης της επιστήμης, έναντι σε κάθε προσπάθεια να σκεπαστεί το φως της αληθινής γνώσης.

Η ΖΩΗ ΤΟΥ
galilaio2Ο Γαλιλαίος Γαλιλέι γεννήθηκε στην Πίζα της Ιταλίας το 1564 και από πολύ νωρίς έδειξε σημάδια μιας αξιοσημείωτης ιδιοφυίας. Ο πατέρας του ήταν ξεπεσμένος απόγονος ευγενούς Φλωρεντινής οικογένειας και επιβάλλοντας μεγάλες στερήσεις στον εαυτό του και στα άλλα παιδιά του, μπόρεσε να στείλει τον Γαλιλαίο στο σχολείο και αργότερα στο Πανεπιστήμιο της Πίζας, όπου γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή, χωρίς όμως να καταφέρει να ολοκληρώσει τις σπουδές του, λόγω έλλειψης χρημάτων.

Έτσι ένας πλούσιος οικογενειακός φίλος, ο μαρκήσιος Γκουϊνταμπάλντο, φρόντισε να βρει ο Γαλιλαίος δουλειά κάνοντας διαλέξεις περί Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβα και αργότερα, ως επίσημος μαθηματικός στον Μεγάλο Δούκα της Τοσκάνης.

Ο νεαρός Γαλιλαίος άρχισε να ευημερεί και η φήμη του να εξαπλώνεται, αλλά δεν του έμενε καιρός να σπουδάσει Ιατρική. Ευγενείς, ακόμη και βασιλείς διαφόρων χωρών της Ευρώπης παρακολουθούσαν τις διαλέξεις του και σύντομα έφτασε να μιλάει σε ακροατήριο που το αποτελούσαν πάνω από 2.000 διακεκριμένες προσωπικότητες της Ευρώπης.

Ο Γαλιλαίος μπορούσε τώρα πλέον ελεύθερα να αξιοποιήσει τα χαρίσματά του. Κανένα πεδίο γνώσεως δεν ήταν για ‘κείνον απρόσφορο για έρευνα, κανείς νόμος ή ανόητη προκατάληψη δεν είχαν τόση δύναμη, ώστε να τον εμποδίσουν από την εργασία του. Αντιμετώπισε έναν κόσμο που έμενε προσηλωμένος στην άγνοια και απέδειξε ότι το θάρρος είναι μια αρετή χρήσιμη όχι μόνο στα πεδία των μαχών. Ο κόσμος τον εκτιμούσε και τον σεβόταν, αν και υπήρχαν και κάποιοι, έστω και ελάχιστοι, που τον φοβόταν και τον μισούσαν. Από τους βασικούς πυλώνες «αντίστασης» στις μελέτες του, αλλά και τις θεωρίες του, ήταν η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, που την εποχή εκείνη με διατάγματα ήλεγχε σχεδόν κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής των ανθρώπων.

Επειδή τόλμησε να αντιταχθεί στην παραδεδεγμένη διδασκαλία, που υποστήριζε ότι ο Ήλιος, η Σελήνη και τα άστρα γύριζαν γύρω από τη Γη, η οποία έμενε ακίνητη και υποστήριξε το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή η Γη και οι άλλοι πλανήτες, στρέφονται γύρω από τον Ήλιο, θεωρήθηκε αιρετικός.

Η σύγκρουσή του με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αναφέρεται πολλές φορές ως παράδειγμα σύγκρουσης της εξουσίας με την ελευθερία της σκέψης και ειδικά με την επιστήμη, αν και στην πραγματικότητα, μετά την τελειοποίηση του τηλεσκοπίου από τον Γαλιλαίο το 1609 και τις παρατηρήσεις του, ο διωγμός εξυφάνθηκε στο χώρο των αριστοτελικών επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Πάδοβας, που αμφέβαλαν για την εγκυρότητα των αστρονομικών του ανακαλύψεων και αγωνίστηκαν να συγκεντρώσουν υποψίες για το άτομο του στα μάτια των εκκλησιαστικών αρχών. Την ποινή φυλάκισης του Γαλιλαίου, στην τότε δίκη του, μετέτρεψε σε κατ’ οίκον περιορισμό ο Πάπας Ουρβανός Η΄, ενώ τρεις από τους δέκα καρδιναλίους δικαστές αρνήθηκαν να υπογράψουν την καταδίκη του.

Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ
Κύρια κατηγορία για την καταδίκη του Γαλιλαίου ήταν η αθέτηση του Διατάγματος του Καταλόγου  των Απαγορευμένων που δημοσιεύτηκε στις 6 Μαρτίου 1616, ο οποίος μεταξύ άλλων απαγορεύει οποιαδήποτε νύξη ή υποστήριξη της ηλιοκεντρικής θεωρίας του Κοπέρνικου, που είχε ως βάση τις ανακαλύψεις και μελέτες του Έλληνα αστρονόμου και μαθηματικού, Αρίσταρχου του Σάμιου, σύμφωνα με την οποία δε γυρίζει ο ήλιος γύρω από τη γη, αλλά η γη και οι υπόλοιποι πλανήτες γύρω από τον ήλιο.

Τότε δόθηκε ρητή εντολή στον Γαλιλαίο να μην υποστηρίξει, ούτε να υπερασπιστεί, ούτε να διδάξει με οποιονδήποτε τρόπο την άποψη της ακινησίας του Ήλιου και της κίνησης της Γης. Ο Γαλιλαίος υποσχέθηκε να υπακούσει, αφέθηκε ελεύθερος και απέφυγε έτσι τον κίνδυνο να λογοκριθεί ή να απαγορευτεί κάποιο από τα βιβλία του. Μέχρι τότε, είχε δώσει μεγάλο αγώνα, ώστε να πείσει για την εγκυρότητα του κοπερνίκιου δόγματος. Το αμέλημα που έφερε στο προσκήνιο το διάταγμα του 1616 ήταν η δημοσίευση του ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΕΓΙΣΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ το 1632, το οποίο σύμφωνα με τους αρμόδιους του Ιεροδικείου παραβαίνει ρητά την παραπάνω εντολή.

Ο Γαλιλαίος κλήθηκε στο Ιεροδικείο στη Ρώμη το 1633, φυλακίστηκε, βασανίστηκε και για να αποφύγει τη θανατική ποινή αρνήθηκε πως μέσα από τον ΔΙΑΛΟΓΟ κηρύσσει το δόγμα του Κοπέρνικου ως αστρονομική αλήθεια και τελικά αποκήρυξε τις ιδέες του όσον αφορά την κίνηση της Γης. Όπως λέγεται, αυτουργός της επίκλησης του Γαλιλαίου στην Ρώμη ήταν ο Πάπας Ουρβανός Η΄, ο οποίος, διαβάζοντας το βιβλίο θεώρησε πως ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ του Γαλιλαίου δεν αναδείκνυε την παντοδυναμία του Κυρίου, έναντι της ανθρώπινης επιστήμης.

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ
Ο Γαλιλαίος συνέβαλλε σημαντικά στην επιστημονική επανάσταση του 17ου αιώνα. Βελτίωσε το τηλεσκόπιο και παρατήρησε πρώτος τους κρατήρες, τα όρη και τις πεδιάδες στην επιφάνεια της Σελήνης και ανακάλυψε ότι η Σελήνη στρέφει πάντα προς τη Γη το ίδιο ημισφαίριο. Παρατήρησε τις ηλιακές κηλίδες, τον δακτύλιο του Κρόνου, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να εξηγήσει ακριβώς την παρατήρησή του αυτή, αποκάλυψε την αστρική φύση του Γαλαξία μας και απέδειξε την ισχύ της ηλιοκεντρικής θεωρίας, παρατηρώντας τις φάσεις της Αφροδίτης και ανακαλύπτοντας τους 4 μεγαλύτερους από τους συνολικά 62 δορυφόρους του Δία, την Ιώ, την Ευρώπη, το Γανυμήδη και την Καλλιστώ τους οποίους ονόμασε Μεδίκεια άστρα, προς τιμή του προστάτη του Κόσιμο Β΄ των Μεδίκων, Μέγα Δούκα της Τοσκάνης.

Οι παρατηρήσεις του αυτές αποτέλεσαν την αρχή του τέλους για την πεποίθηση, που υποστηριζόταν μέχρι τότε από το εκκλησιαστικό και επιστημονικό κατεστημένο, πως το Σύμπαν είναι τέλεια πλασμένο και πως η Γη είναι στο κέντρο του Σύμπαντος και αποτελεί μοναδικότητα: οι κρατήρες της Σελήνης και οι κηλίδες του Ήλιου, καθώς και το γεγονός ότι τέσσερα σώματα περιστρέφονταν γύρω από έναν άλλο πλανήτη, το Δία, αποτελούσαν αποδείξεις για το αντίθετο.

Εφηύρε τους νόμους του εκκρεμούς που χρησιμοποιήθηκαν στα ρολόγια, διατύπωσε το νόμο της πτώσεως των σωμάτων (που αποδεικνύει ότι η βαρύτητα επιδρά στην ταχύτητα των σωμάτων όταν υψώνονται ή πέφτουν), εφηύρε το θερμόμετρο και τον αναλογικό διαβήτη (που ακόμη χρησιμοποιείται στα γεωμετρικά σχέδια) και υποστήριξε τις θεωρίες του Κοπέρνικου για το Ηλιακό σύστημα. Αναφέρεται ως «πατέρας της σύγχρονης Αστρονομίας» και ως πρώτος φυσικός με τη σύγχρονη σημασία του όρου, καθώς ήταν ο πρώτος που αντικατέστησε την υποθετική-επαγωγική μέθοδο με την πειραματική και εισηγήθηκε τη μαθηματικοποίηση της φυσικής.

Από τις χαρακτηριστικές του φράσεις ήταν: «Δεν νιώθω υποχρεωμένος να πιστέψω πως ο ίδιος Θεός που μας προίκισε με αισθήσεις, λογική και πνεύμα, μας προόριζε να απαρνηθούμε τη χρήση τους και με κάποιους άλλους τρόπους να μας δώσει τις γνώσεις που μπορούμε να αποκτήσουμε μέσω αυτών».

Στις 31 Οκτωβρίου του 1992 ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄ ζήτησε συγγνώμη από το Γαλιλαίο και η καθολική εκκλησία αποδέχτηκε και επίσημα ότι η γη γυρίζει! Μέχρι τότε, 350 χρόνια μετά τη διατύπωση της θεωρίας του και την καταδίκη του, ο Γαλιλαίος ήταν και παρά το θάνατό του εν δυνάμει αιρετικός! Αν και τον ανάγκασαν να αποκηρύξει δημόσια τις πεποιθήσεις του το 1633, ο Γαλιλαίος μυστικά εξακολουθούσε να πιστεύει στην ηλιοκεντρική θεωρία του και ποτέ δεν άλλαξε γνώμη.

Πέθανε εννέα χρόνια αργότερα κι ενώ ίσχυε ακόμα ο κατ’ οίκον περιορισμός του, στις 8 Ιανουαρίου 1642 σε ηλικία 78 ετών στο Αρκέτρι κοντά στη Φλωρεντία. Ο τάφος του βρίσκεται στον Καθεδρικό Ναό του Σάντα Κρότσε (του Τιμίου Σταυρού) της Φλωρεντίας. Ανά τους αιώνες, χιλιάδες κόσμου έχουν επισκεφτεί τον τάφο του για να τιμήσουν τη μνήμη ενός μεγάλου ανδρός που είχε το θάρρος να κηρύξει εκείνο που πίστευε σ’ έναν κόσμο που του ήταν εχθρικός.

Πηγή