Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013

Πέθανε η Μάργκαρετ Θάτσερ

Εφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, η Μάργκαρετ Θάτσερ, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπός της, Λόρδος Μπελ αναφέρει: «Με μεγάλη θλίψη, ο Μάρκ και η Κάρολ Θάτσερ γνωστοποιούν ότι η μητέρα τους, βαρόνη Θάτσερ, απεβίωσε εν ειρήνη ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο σήμερα το πρωί. Θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση».

Σε μήνυμά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον που διέκοψε περιοδεία του στην Ευρώπη, τονίζει: «Χάσαμε μια σπουδαία ηγέτη, μια μεγάλη πρωθυπουργό, μια μεγάλη Βρετανίδα».

Τη θλίψη της εξέφρασε επίσης η βασίλισσα Ελισάβετ, σημειώνοντας πως θα στείλει προσωπικό συλλυπητήριο μήνυμα στην οικογένεια.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νικ Κλεγκ, δήλωσε: «H Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν μια από τις καθοριστικές μορφές στην σύγχρονη ιστορία της βρετανικής πολιτικής. Όποιες και αν είναι οι πολιτικές πεποιθήσεις κάποιου, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ως πρωθυπουργός άφησε ένα μοναδικό και διαρκές αποτύπωμα στην χώρα την οποία υπηρέτησε. Μπορεί να δίχασε την κοινή γνώμη κατά την διάρκεια της θητείας της, αλλά όλοι σήμερα θα αναγνωρίσουν την δύναμη της προσωπικότητάς της και την ριζοσπαστικότητα των πολιτικών της».

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, σημείωσε: «Η μνήμη της θα επιζήσει για μεγάλο διάστημα αφότου ο κόσμος θα έχει ξεχάσει τα γκρίζα κουστούμια της σημερινής πολιτικής»

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, η κηδεία θα γίνει με στρατιωτικές τιμές στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου.

Η υγεία της Θάτσερ, της πρώτης και μοναδικής μέχρι σήμερα γυναίκας που αναδείχθηκε στον πρωθυπουργικό θώκο της Μεγάλης Βρετανίας, είχε καταστεί το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα εύθραυστη.

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο όπου υπεβλήθη σε επέμβαση για αφαίρεση όγκου στην κύστη.

Ως επικεφαλής των Συντηρητικών, η «σιδηρά κυρία» οδήγησε το κόμμα σε τρεις εκλογικές νίκες και διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1979 έως το 1990.

«Κανένας άλλος πολιτικός που κατείχε μεταπολεμικά των πρωθυπουργικό θώκο δεν έγινε τόσο αντικείμενο θαυμασμού αλλά και στηλίτευσης. Ήταν η πρώτη γυναίκα επικεφαλής ενός μεγάλου πολιτικού κόμματος στην Βρετανία, η μακροβιότερη πρωθυπουργός του 20ου αιώνα και σχεδόν η μόνη πρωθυπουργός που το όνομά της είναι συνώνυμο μιας ιδεολογίας. Δεν υπάρχει για παράδειγμα ένα σώμα πολιτικών ιδεών που να αποκαλείται 'μπλερισμός' (από τον Τόνι Μπλερ), αλλά ο ' θατσερισμός' παρέμεινε στην πολιτική φρασεολογία όταν η κάτοχος του ονόματος ήταν μια ηλικιωμένη, ασθενική, μοναχική χήρα» γράφει η Independent.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: