Τρίτη, 16 Απριλίου 2013

Συναγερμός στις ΗΠΑ μετά τη διπλή επίθεση στη Βοστόνη

Σε επιφυλακή η Βοστόνη μετά τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν κοντά στο σημείο τερματισμού του Μαραθωνίου, με τουλάχιστον δύο νεκρούς και 90 τραυματίες. «Δεν έχουμε ακόμα απαντήσεις, πολλοί έχουν τραυματιστεί, αρκετοί εκ των οποίων σοβαρά», τόνισε στο τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα εντοπιστούν οι δράστες και δεσμεύτηκε ότι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Ανέφερε ότι έδωσε εντολή να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας στη χώρα. Ενισχύθηκαν ήδη τα μέτρα στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη.

«Δεν ξέρουμε ποιος το έκανε και γιατί» είπε ο αμερικανός πρόεδρος. Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να εξαχθούν βιαστικά συμπεράσματα.  

Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και ευχαρίστησε τις αρμόδιες αρχές για την ηρωική και άμεση κινητοποίησή τους.

Η αστυνομία της Βοστόνης έκανε λόγο για ισχυρούς εκρηκτικούς μηχανισμούς που προκάλεσαν σοβαρούς τραυματισμούς. Απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην συναθροίζονται σε μεγάλες ομάδες.  Για λόγους ασφαλείας, διακόπηκαν οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στην ευρύτερη περιοχή της Βοστόνης, ενώ απαγορεύτηκαν για λίγο οι πτήσεις πάνω από την πόλη.  

Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο NBC μετέδωσε ότι η αστυνομία κρατά ως ύποπτο έναν τραυματία.
Οι εκρήξεις στο Μαραθώνιο της Βοστόνης σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, τρεις ώρες αφότου οι νικητές πέρασαν το νήμα του τερματισμού. Η πρώτη ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στην οδό Μπόιλστον, κοντά στη γέφυρα, όπου βρίσκεται το σημείο τερματισμού του μαραθωνίου. Ακολούθησε η δεύτερη έκρηξη λίγα δευτερόλεπτα αργότερα.

Στο σημείο της διπλής επίθεσης αρχικά επικράτησε πανικός, με ουρλιαχτά και ανθρώπους να τρέχουν να απομακρυνθούν. Φωτογραφίες και βίντεο έδειχναν αιμόφυρτους θεατές που μεταφέρθηκαν σε σκηνή όπου βρίσκονταν οι γιατροί του αγώνα.

Δεκάδες χιλιάδες θεατές βρίσκονταν στους δρόμους της Βοστόνης για να παρακολουθήσουν έναν από τους πιο γνωστούς μαραθωνίους παγκοσμίως και τον παλαιότερο στις ΗΠΑ, καθώς έχει καθιερωθεί από το 1897.

Αναστάτωση προκλήθηκε στη Βοστόνη και από την πυρκαγιά που ξέσπασε στη βιβλιοθήκη JFK, χωρίς να σημειωθούν τραυματισμοί. Αρχικά τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης είχαν κάνει λόγο για έκρηξη, όμως διαπιστώθηκε ότι το περιστατικό δεν συνδέεται με τη διπλή επίθεση στο μαραθώνιο.

Η στιγμή της έκρηξης από την Boston Globe

Δεν υπάρχουν σχόλια: