Κυριακή, 31 Μαρτίου 2013

Monsanto Protection Act με τη σφραγίδα του Ομπάμα

Ο πρόεδρος Ομπάμα αυτή την εβδομάδα ενέκρινε ένα προσωρινό νομοσχέδιο δαπανών το οποίο μπορεί να απέτρεψε την παύση της λειτουργίας κυβερνητικών υπηρεσιών εξαιτίας του Αμερικάνικου χρέους περιέχει όμως μία διάταξη που προστατεύει από τις αποφάσεις των ομοσπονδιακών δικαστηρίων τις εταιρίες παρασκευής γενετικά τροποποιημένων σπόρων όπως είναι η διαβόητη Μοσάντο και άλλες.

Η λεγόμενη διάταξη Monsanto Protection Act
απαιτεί ουσιαστικά το Τμήμα Γεωργίας να εγκρίνει την καλλιέργεια, τη συγκομιδή και την πώληση των εν λόγω καλλιεργειών, ακόμη και αν τα δικαστήρια επικαλεστούν ελλιπείς περιβαλλοντικές μελέτες. Οι υπονόμευση του δικαστικού ελέγχου στο συγκεκριμένο ζήτημα θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία λένε οι επικριτές του νομοσχεδίου.

Η βιοτεχνολογική διάταξη είχε συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τις δαπάνες HR 933 που υπέγραψε την περασμένη Τρίτη ο Ομπάμα παρά τις διαμαρτυρίες στο Λευκό οίκο από οργανώσεις και πολίτες μεταξύ αυτών και τη Food Democracy Now που μάζεψε πάνω από 250000 υπογραφές.

Οι επικριτές της διάταξης επιτέθηκαν κατά της προέδρου των πιστώσεων  γερουσιαστή Barbara Mikulski που εκλέγεται στο Μέριλαντ κατηγορώντας την πως επέτρεψε να συμπεριληφθεί η επίμαχη διάταξη στο νομοσχέδιο χωρίς να προηγηθεί μία σωστή ακρόαση.

Ο Andrew Kimbrell
εκτελεστικός διευθυντής του κέντρου για την ασφάλεια των τροφίμων περιέγραψε τη διάταξη ως μία κρυφή παρασκηνιακή συμφωνία.

«Η Γερουσιαστής Mikulski γύρισε τη πλάτη της στους καταναλωτές, στο περιβάλλον και στον αγρότη υπέρ της εταιρικής ευημερίας για τις επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας, όπως η Monsanto ενώ η κατάχρηση εξουσίας δεν είναι αυτό το οποίο οραματίζονταν το κοινό που την ψήφισε»
.

Την Παρασκευή η Mikulski εξέδωσε ανακοίνωση όπου προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της λέγοντας πως η επίμαχη διάταξη είχε συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο από το φθινόπωρο του 2012 πριν εκείνη αναλάβει τα καθήκοντα της ως πρόεδρος της επιτροπής και εκφράζει την αντίθεση της στη συγκεκριμένη διάταξη ενώ κατανοεί την οργή των πολιτών και των οργανώσεων.    

Ο Kimbrell
χαρακτήρισε τη δήλωση ως ένα πρώτο θετικό βήμα και είπε πως και άλλοι γερουσιαστές έχουν λάβει αρνητική στάση για τη διάταξη. Πρόσθεσε επίσης πως πρέπει να στραφεί η προσοχή όλων ώστε η εξάμηνης διάρκειας ισχύουσα διάταξη να μη συμπεριληφθεί σε μελλοντικά νομοσχέδια.

Πολλές οργανώσεις όπως η Εθνική Ένωση Αγροτών, η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών, η Stonyfield Farms και το Μονοπάτι της Φύσης, επίσης αντιτίθενται στη διάταξη.

Ακόμα και αν ένα δικαστήριο κρίνει πως η γενετικά τροποποιημένη καλλιέργεια χρίζει περισσότερης έρευνας για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον αυτή δεν θα μπορεί να απαγορευθεί και η καλλιέργεια θα συνεχίζεται σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας των καταναλωτών.

Οι πολιτικοί για άλλη μία φορά χάρισαν εκατομμύρια δολάρια στις εταιρίες και έθεσαν σε δεύτερη μοίρα την υγεία των ανθρώπων. Αλήθεια ποιος τελικά κυβερνάει αυτόν τον κόσμο;

Δεν υπάρχουν σχόλια: