Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013 Ένας Έλληνας αξιωματικός του βασιλικού ναυτικού της Αγγλίας συμμετείχε σε μυστική μονάδα κομάντος της αντικατασκοπίας στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. 

«Ο Έλληνας 007» λεγόταν Τεό Ιωνίδης (Theo Ionides) που εκείνη την εποχή είχε συμπληρώσει τα 39 χρόνια του. Ήδη «ηλικιωμένος για τα στρατιωτικά απαιτούμενα».

Όπως υποστηρίζει στο περιοδικό της ηλεκτρονικής έκδοσης του BBC ο εγγονός του Justin Rowlatt, ο παππούς του κατατάχθηκε εκείνη την εποχή στο βασιλικό ναυτικό ως έφεδρος.

(Μέλη της «30ΑU» με ναζιστική σημαία που κατέβασαν)
Στην ιστορία της «Επιθετικής Ομάδας 30» (30 Assault Unit) όπως έμεινε γνωστή, που είχε δημιουργήσει ποιος άλλος, ο Ian Fleming -ο δημιουργός του θρυλικού Τζέιμς Μποντ- ο «σκουριασμένος ανθυποπλοίαρχος» Ιωνίδης συνεισέφερε σε μερικές από τις πιο σημαντικές «υπόγειες» επιτυχίες του πολέμου.
(Ian Fleming)
Η δημιουργία της ομάδας 30AU έγινε μετά από την ιδέα που είχε ο Φλέμινγκ να αντιγραφεί η αντίστοιχη γερμανική ομάδα που λειτουργούσε στους κόλπους της γερμανικής αντικατασκοπίας.

Αυτό φαίνεται και από το απόρρητο έγγραφο που κυκλοφόρησε έπειτα από 70 χρόνια:
 
Η ομάδα υπέστη τις πρώτες απώλειες στην Ντιέπη. Η αναδιάταξη των δυνάμεων έγινε πλέον σε νέα βάση στο Littlehampton του δυτικού Σάσεξ. Εκεί άρχισε και η προετοιμασία των «κόκκινων ινδιάνων», όπως αποκαλούσε αρχικά τα μέλη της ομάδας ο Φλέμινγκ για επιχειρήσεις όπως η απόβαση στην Αφρική και την Ιταλία το 1943.

Αλλά απώτερος στόχος των συμμάχων ήταν η επιχείρηση Overlord, η απόβαση στη Νορμανδία. Την ημέρα «D» που θα άρχιζε η απόβαση, σημαντικό ρόλο θα έπαιζαν τα μέλη της ομάδας «30AU» και φυσικά με τη συμμετοχή του παππού Ιωνίδη. Η όλη προετοιμασία είχε γίνει με απόλυτη μυστικότητα και το καθένα από τα μέλη της ομάδας είχε υπογράφει ειδικό χαρτί ότι θα τηρηθεί αυστηρά το απόρρητο της επιχείρησης. Ο Ιωνίδης δεν είχε μιλήσει για την επιχείρηση ούτε στη σύζυγό του.


Ο ανθυποπλοίαρχος Ιωνίδης
 με τις κόρες του Ανθή και Πηνελόπη
 Η τελευταία φωτογραφία του που υπάρχει, είναι από την επίσκεψη που είχε κάνει στη μητέρα του ανθρώπου που διηγείται την ιστορία αυτή, Πηνελόπη και την αδελφή της Ανθή, στο Χάμπτον Κορτ Πάλας ένα ανοιξιάτικο απόγευμα του 1944. Για τη συμμετοχή του στην απόβαση στη Νορμανδία, η οικογένειά του την πληροφορήθηκε πριν μερικά χρόνια μόλις, χάρη σε μια σύμπτωση.

Συναντήθηκε τυχαία με τον εξάδελφό του, ο αφηγητής Justin Rowlatt, ονόματι Αλεξάντρ, το μόνο από τους συγγενείς με το επίθετο Ιωνίδης που εργάζεται ως οφθαλμίατρος σε νοσοκομείο του Λονδίνου:«Λέγεστε Ιωνίδης; Μήπως τον παππού σας Τεό;»

«Μάλιστα», είχε απαντήσει ο Αλεξάντρ.

«Γνωρίζετε αν πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο;»

«Ναι», ήταν πάλι η απάντηση.

«Γνωρίζετε αν συμμετείχε σε ομάδα που είχε δημιουργήσει ο Ian Fleming;»

Η απάντηση ήταν αρνητική. Κι αυτό έκανε τον ερασιτέχνη τότε ιστορικό, να ψάξει περισσότερο την ιστορία της οικογένειάς του. Οι ρίζες της οποίας βρίσκονταν στην Ελλάδα, απ’ όπου οι γονείς του «παππού ανθυποπλοίαρχου» είχαν μεταναστεύσει στο Λονδίνο σε δύσκολους καιρούς. Εκεί γεννήθηκε ο Ιωνίδης στα 1900. Στα 18 του είχε καταταγεί στο βρετανικό ναυτικό, αλλά κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης είχε τερματιστεί ο πρώτος πόλεμος και έτσι αποστρατεύθηκε. Προσπάθησε να συνεχίσει τις σπουδές του ως μηχανικός στην Οξφόρδη, αλλά δεν πήρε δίπλωμα. Τότε δεν γνώριζε ότι όλες τις εμπειρίες του θα τις χρησιμοποιούσε στον δεύτερο πόλεμο.

Ο Τεό, ήταν ανήσυχος χαρακτήρας. Έτσι στις αρχές της δεκαετίας του 1920 εργάζεται για την ελληνική εμπορική εταιρία των αδελφών Ράλλη, στις Ινδίες. Η εταιρία εκείνη όμως έκλεισε με το οικονομικό κραχ του 1930. Εν μέσω βαθιάς κρίσης, επιστρέφει στο Λονδίνο αλλά παραμένει άνεργος. Σε λίγο βρίσκει δουλειά σε καθαριστήριο, όπου χρησιμοποιεί τις μηχανολογικές του γνώσεις.

Το 1939, με την κήρυξη του πολέμου ανήσυχος όπως πάντα, κατατάσσεται και πάλι, και λόγω της προϋπηρεσίας του τον στέλνουν στο ναυτικό. Όπου ειδικεύεται στις τορπίλες και τις θαλάσσιες νάρκες. Για την συμμετοχή του στην επιχείρηση της Σικελίας, τον πρόσεξε ο Φλέμινγκ και τον πήρε στην ομάδα του που ετοιμαζόταν για την απόβαση στη Νορμανδία.

Η «ημέρα D» που άρχισε η απόβαση την 6η Ιουνίου προετοιμαζόταν επί τρία χρόνια.

Ο αφηγητής της ιστορίας βρήκε τρεις επιζώντες συμπολεμιστές του παππού του, που του διηγήθηκαν 70 χρόνια μετά, τα πολεμικά του κατορθώματα μετά την απόβαση στην παραλία της Όμαχα.
(Απόβαση στη Νορμανδία)
Όπου δύο ημέρες μετά την έναρξη της επιχείρησης τα γερμανικά μαχητικά αεροπλάνα βομβάρδιζαν ανελέητα τους άνδρες που πραγματοποιούσαν την απόβαση. Τότε βρήκε τον θάνατο και ο Ιωνίδης.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: