Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013

Βουλγαρία: Οι πολίτες απαντούν την Κυριακή στο ερώτημα αν θα πρέπει να κατασκευαστεί δεύτερο εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη χώρα

Στις κάλπες προσέρχονται οι Βούλγαροι την Κυριακή για να απαντήσουν στο ερώτημα αν πρέπει να κατασκευαστεί νέος σταθμός παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, στο πρώτο δημοψήφισμα που διεξάγεται στη χώρα μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, το 1989.

Το δημοψήφισμα αφορά στην πραγματικότητα το μέλλον του σχεδίου κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου στο Μπέλενε αν και στο ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν γίνεται αναφορά στο συγκεκριμένο έργο, το οποίο εγκαταλείφθηκε οριστικά τον περασμένο Μάρτιο.
Οι Βούλγαροι πολίτες καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα "Θα πρέπει να αναπτυχθεί η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη Βουλγαρία με την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού εργοστασίου;".

Το αντιπολιτευόμενο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ξεκίνησε την εκστρατεία για τη συλλογή υπογραφών προς στήριξη του αιτήματός του για διενέργεια δημοψηφίσματος και κατάφερε τελικά να συγκεντρώσει 773.447 υπογραφές Βούλγαρων πολιτών. Όσοι στηρίζουν την κατασκευή δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου στη χώρα προβάλλουν τα επιχειρήματα ότι είναι απαραίτητο για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, ότι το έργο έχει προχωρήσει (η κατασκευή μπορεί να αρχίσει εντός ενός έτους), ότι έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι χρησιμοποιεί ασφαλή, τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό.

Υπογραμμίζουν ακόμη ότι το κόστος για τη βουλγαρική πλευρά θα διαμορφωθεί στα 6,3 εκ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από τη ρωσική ανάδοχο εταιρία και θα αποπληρωθεί σε 10-12 χρόνια όχι με χρήματα φορολογουμένων αλλά με τις εισπράξεις από την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, που θα είναι τόσο φθηνή όσο εκείνη που παράγεται στο Κοζλοντούι.

Στο εργοστάσιο του Μπέλενε θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 60.000 θέσεις εργασίας σε μία από τις πιο υπανάπτυκτες και φτωχές περιοχές της Ευρώπης, τονίζουν οι υποστηρικτές του έργου και σημειώνουν ότι ο Βούλγαρος πρωθυπουργός άλλαξε γνώμη μετά από πίεση των ΗΠΑ και ανταγωνιστικών λόμπι.

Όσοι είναι αντίθετοι στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Μπέλενε τονίζουν ότι ένας νέος πυρηνικός σταθμός σε μία σεισμογενή περιοχή δεν είναι αναγκαίος και ότι ακόμη και τώρα η χώρα παράγει πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας που δεν μπορεί να εξάγει ή να χρησιμοποιήσει. Θεωρούν ότι το έργο θα επιδεινώσει και θα παρατείνει την ενεργειακή εξάρτηση της Βουλγαρίας από τη Ρωσία και ότι το κόστος φθάνει το αστρονομικό ποσό των 10,350 εκ. ευρώ για το οποίο θα απαιτηθεί δανεισμός και αποπληρωμή με δημόσιους πόρους που θα πρέπει να δοθούν για συντάξεις, για τις ανάγκες της εκπαίδευσης και του συστήματος υγείας.

Ισχυρίζονται ακόμη ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι τρεις έως επτά φορές υψηλότερη από εκείνη του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται στο Κοζλοντούι. Υπάρχουν και εκείνοι που ζητούν αποχή από το δημοψήφισμα το οποίο χαρακτηρίζουν παράλογο, αντισυνταγματικό και σπατάλη δημόσιου χρήματος και τονίζουν ότι οι βασικοί πολιτικοί πρωταγωνιστές κάνουν πρόβα για τις βουλευτικές εκλογές του 2013.

Τον Μάρτιο του 2012, η βουλγαρική κυβέρνηση αποφάσισε να σταματήσει την κατασκευή της μονάδας στο Μπέλενε, με την αιτιολογία ότι πρόκειται για ένα ασύμφορο έργο. Η Σόφια λέει ότι ο αντιδραστήρας που κατασκευάστηκε από την AtomStroyExport JSC για το Μπέλενε θα χρησιμοποιηθεί στον ήδη υπάρχοντα πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: