Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2012

7 λεπτά τρόμου στον Άρη

Πατήστε εδώ για να παρακολουθήσετε live την προσεδάφιση

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο «στρατηγείο» της ΝΑSA και την πιο δαπανηρή αποστολή στην ιστορία της διαστημικής υπηρεσίας, που αν στεφθεί με επιτυχία θα αποτελέσει ένα σημαντικότατο επιστημονικό επίτευγμα και θα ανοίξει νέες οδούς εξερεύνησης του άγνωστου μέχρι σήμερα «κόκκινου» πλανήτη, Άρη.

Η αποστολή του ρομπότ «Curiosity», στο πλαίσιο μελετών της ΝΑSΑ, βρίσκεται στην τελική ευθεία.
Επτά λεπτά ακριβώς θα έχουν στη διάθεσή τους οι  επιστήμονες της NASA για να καταφέρουν να προσεδαφίσουν στην επιφάνεια του πλανήτη το διαστημικό όχημα «Curiosity». Το σκάφος αναμένεται τη Δευτέρα το πρωί (λίγα δευτερόλεπτα μετά τις 08.30 ώρα Ελλάδας) να ξεκινήσει τη διαδικασία προσεδάφισης και οι επικεφαλής της NASA έχουν ονομάσει αυτή τη διαδικασία «τα επτά λεπτά του τρόμου».

Θα χρειαστούν δηλαδή επτά λεπτά για τη Γη μέχρι να φτάσουν οι όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για την έκβαση της προσγείωσης.

Η ασφαλής προσεδάφιση του υπεσύγχρονου οχήματος της NASA θα αποτελέσει το αποκορύφωμα της τελευταίας και πιο δύσκολης φάσης ενός ταξιδιού που άρχισε πριν από οκτώ μήνες και για την πραγματοποίηση του οποίου εργάστηκαν 5.000 άνθρωποι και δαπανήθηκαν περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Η κρίσιμη αποστολήΗ αποστολή Mars Science Laboratory (MSL) ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2011 και μετά από ένα ταξίδι 565 εκατομμυρίων χλμ., θα επιχειρήσει την προσεδάφιση στην επιφάνεια του Άρη, του ρομποτικού ρόβερ.

Η προσεδάφιση θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή Aeolis Palus (Έλος της Αιολίδας) που βρίσκεται στο εσωτερικό του κρατήρα Gale, δίπλα στο ύψους 5,5 χλμ. όρος Aeolis Mons (Όρος της Αιολίδας, η NASA όμως το αποκαλεί όρος Sharp παρά την ονοματοδοσία της IAU).

Διαστημικά σκάφη σε τροχιά ανίχνευσαν ορυκτά και αργιλώδη ιζήματα στην περιοχή, τα οποία υποδηλώνουν ύπαρξη νερού σε παλαιότερες εποχές. Αυτός είναι και ο στόχος του Curiosity: να ερευνήσει για την ύπαρξη των δομικών συστατικών της ζωής.

Η διάρκεια της αποστολής του πυρηνοκίνητου ρόβερ είναι τουλάχιστον ένα αρειανό έτος (687 ημέρες) και η περιοχή που θα καλυφθεί θα έχει ακτίνα 20 χιλιομέτρων. Το Curiosity είναι διπλάσιο σε μήκος και 5 φορές βαρύτερο από τα ρόβερ Spirit και Opportunity, και μεταφέρει δεκαπλάσιο όγκο επιστημονικών οργάνων.

Οι επιστημονικοί στόχοι της αποστολής: • Να προσδιορίσει εάν υπήρχαν κάποτε συνθήκες κατάλληλες για ζωή στον Άρη
• Μελέτη του κλίματος του πλανήτη
• Μελέτη της γεωλογίας του πλανήτη
• Σχεδιασμός επανδρωμένης αποστολής στον Άρη

Ένα από τα πιο δύσκολα σημεία της αποστολής είναι τα λεπτά που μεσολαβούν από την είσοδο στην ατμόσφαιρα μέχρι την προσεδάφιση. Λόγω του μεγάλου όγκου του ρόβερ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αερόσακοι όπως έγινε με τα ρόβερ Spirit και Opportunity.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει με την είσοδο στην ατμόσφαιρα όπου με την βοήθεια της θερμικής ασπίδας και της πυκνότητας του αέρα, η ταχύτητα της κάψουλας θα μειωθεί από τα 6 χλμ ανά δευτερόλεπτο στα 470 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Έπειτα θα ανοίξει το μεγάλο υπερηχητικό αλεξίπτωτο και θα μειώσει την ταχύτητα στα 100 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Στη συνέχεια θα αποκοπεί το αλεξίπτωτο και η ταχύτητα θα μειωθεί σχεδόν τελείως με την βοήθεια κινητήρων. Θα αναπτυχθεί το σύστημα τροχών και με τη βοήθεια γερανού με σχοινιά το ρόβερ θα ακουμπήσει μαλακά στην επιφάνεια.

Προσγείωση ή πρόσκρουση;Ο Νταγκ Μακ Κουίστιον, υπεύθυνος για τη διεξαγωγή της μελέτης, δήλωσε ότι «δε θα υπάρξει πρόσκρουση. Το πρόβλημα έγκειται απλά στο πώς οι πληροφορίες θα φτάσουν σ΄ εμάς και στο κατά πόσο αυτές θα είναι σωστά συγχρονισμένες με τις πραγματικές εξελίξεις».

Κατόπιν αιτήματος της ΝΑSΑ, η αποστολή με την επωνυμία Άρης Εξπρές (Mars Express) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ) θα είναι σε θέση να παρακολουθήσει την προσγείωση του Curiosity. Η αποστολή μελετά τον πλανήτη από το Δεκέμβριο του 2003, όταν πραγματοποίησε και την πρώτη αποτυχημένη απόπειρα προσέγγισής του με το διαστημόπλοιο Beagle 2.

Ο Μάικλ Ντένις, διευθυντής των διαστημικών αποστολών Άρης Εξπρές, αισιόδοξος για την πορεία της αποστολής του, δήλωσε ότι ο ΕΟΔ θα εφοδιάσει με σημαντικά αντίγραφα πληροφοριών τη ΝΑSΑ σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

«Θα είναι μία εξαιρετική στιγμή για την επιστήμη του διαστήματος» υπογράμμισε τέλος, αν και όπως παραδέχτηκε, δεν υπάρχουν εγγυήσεις στο διάστημα.

Κατά τη διάρκεια της προσγείωσης το ρομπότ θα πραγματοποιήσει μια σειρά από εξαιρετικά πολύπλοκους ελιγμούς, ελεγχόμενους από τον υπολογιστή που έχει ενσωματωμένο. Αρχικά η ατμόσφαιρα του Άρη θα βοηθήσει το Curiosity να επιβραδύνει, καθώς είναι 100 φορές πιο αραιή από αυτή της Γης.

Ο Μάικλ Ντένις θεωρεί πως από τη στιγμή που το ρομπότ πραγματοποιήσει μία πετυχημένη προσγείωση, θα είναι έτοιμο να κυλήσει και στην επιφάνειά του. Μάλιστα παρομοιάζει τη διαδικασία αυτή «σα να αγοράζει κανείς καινούριο αυτοκίνητο κατευθείαν από την αντιπροσωπεία».

Τελευταία απόπειρα για  το «Curiosity»Επτά λεπτά τρόμου θα ζήσουν οι ερευνητές του διαστήματος.
Το κόστος των 2,5 δισεκατ. δολαρίων που επένδυσε η ΝΑSΑ στην αποστολή τοποθετεί τη διαστημική μηχανή πρώτη στη λίστα με τις πιο ακριβοπληρωμένες αποστολές της στον Άρη. Κατά συνέπεια ίσως πρόκειται και για την τελευταία της απόπειρα, για το άμεσο τουλάχιστον μέλλον.

Ο στόχος της επόμενης διετίας ούτως ή άλλως είναι μία αποστολή στον Γκέιλ, τον κρατήρα του Άρη, όπου και θα ερευνήσει το ενδεχόμενο ύπαρξης ζωής.

Να σημειωθεί ότι περίπου οι μισές αποστολές στον Άρη απέτυχαν, είτε στην εκτόξευση, είτε στην προσεδάφιση, είτε επειδή χάθηκαν στο Διάστημα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: