Κυριακή, 3 Απριλίου 2011

Εμφύλια σφαγή και λεηλασίες στην Ακτή Ελεφαντοστού

Με αμείωτη ένταση μαίνονται οι συγκρούσεις στη Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού καθώς οι δυνάμεις του αναγνωρισμένου από τη διεθνή κοινότητα προέδρου Αλασάνε Ουατάρα μάχονται με τους υποστηρικτές του απερχόμενου Λορέντ Γκμπάγκμπο.

Ριπές από πυροβόλα ακούγονται στην πόλη καθώς οι δύο πλευρές επιχειρούν να καταλάβουν σημεία – κλειδιά, μεταξύ των οποίων το προεδρικό μέγαρο και το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης. Οι δυνάμεις του Γκμπάγκμπο τραυμάτισαν σοβαρά τέσσερις κυανόκρανους του ΟΗΕ στις μάχες του Σαββάτου. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι τέσσερις βρίσκονταν εκεί σε ανθρωπιστική αποστολή.

Την ίδια ώρα, περισσότερες λεπτομέρειες έρχονται στο φως για τη σφαγή 1.000 ανθρώπων στα δυτικά της χώρας. Αναφορά της καθολικής ανθρωπιστικής οργάνωσης Caritasλέει ότι τα θύματα σκοτώθηκαν από δυνάμεις ελεγχόμενες από τον Ουτάρα στην Ντουέκουε.

Εκατομμύρια άμαχοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη ζώνη του πυρός, κυρίως στην Αμπιτζάν. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ομάδες ενόπλων επιδίδονται σε λεηλασίες.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε τον Γκμπάγκμπο να παραδώσει την εξουσία στον νομίμως εκλεγμένο Ουατάρα, ενώ την ίδια έκκληση απηύθυνε και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον. «Ο Γκμπάγκμπο σπρώχνει την Ακτή Ελεφαντοστού στην αναρχία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τον καλούν να παραιτηθεί αμέσως», τόνισε η κ. Κλίντον.

Πηγή


*** (Gorilaki) Στην Ακτή Ελεφαντοστού οι άνθρωποι είναι παιδιά ενός άλλου θεού αφού δεν έχουν πετρέλαια και γι' αυτό οι υποκριτές  ισχυροί του πλανήτη δεν ενδιαφέρονται για να κάνουν ανθρωπιστική παρέμβαση, σε αντίθεση με τη Λιβύη όπου ο "ανθρωπισμός" τους ξεχειλίζει  και η ανταπόκριση των Δυτικών αρπακτικών είναι άμεση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: