Κυριακή, 17 Απριλίου 2011

Θέλεις κύριε σκάψε, φτιάξε τη δική σου υποδομή και κάνε παιχνίδι

Καλησπέρα φίλοι αναγνώστες. Καιρό έχω να γράψω κάτι εδώ. Αυτό δεν συμβαίνει γιατί δεν έχουν γίνει πράγματα τελευταία άξια σχολιασμού, χάρη στην «κυβέρνηση» ποτέ δεν ξεμένουμε από τέτοια , αλλά γιατί κινδυνεύω να χάσω την ψυχραιμία μου και να γεμίσω ετούτο το χώρο με ύβρεις. Από σεβασμό προς εκείνους που μου κάνουν την τιμή να επισκεφτούν τούτη τη διαδικτυακή γωνιά και λόγω των ημερών αφού έρχεται το Άγιο Πάσχα συνειδητά επέλεξα τη σιωπή και δεν ασχολούμαι με ότι με χαλάει.

Θα μιλήσω ωστόσο για ένα άλλο θέμα σήμερα που και για αυτό ευθύνεται το κράτος και οι «κανόνες» της ελεύθερης – Ασύδοτης αγοράς. Αφορά το σημερινό μου θέμα τους εναλλακτικούς πάροχους στις τηλεπικοινωνίες, λίγες σκέψεις για την ηλεκτρική ενέργεια και στις αεριτζίδικες επενδύσεις που έχει γεμίσει η Ελληνική πραγματικότητα..

Εδώ και χρόνια στη χώρα μας έχει «ανοίξει» η αγορά στις τηλεπικοινωνίες. Εναλλακτικοί πάροχοι έρχονται να προσφέρουν σταθερή τηλεφωνία και ιντερνετ στο καταναλωτικό κοινό. Μεγάλη δραστηριότητα υπάρχει και στην κινητή τηλεφωνία όπου κατά τη γνώμη μου μόνον εκεί έχουν γίνει ειλικρινείς επενδύσεις. Στο ιντερνετ και στη σταθερή τηλεφωνία όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι αφού ο χώρος έχει γεμίσει με αεριτζήδες.

Επί της ουσίας σε αυτούς τους τομείς έχουμε μία ψεύτικη επένδυση όπου οι εναλλακτικοί πάροχοι πουλάνε αέρα κοπανιστό και εκμεταλλεύονται τις υποδομές και τα δίκτυα του ΟΤΕ. Εργολαβικά ως μεγάλοι πελάτες εκμεταλλεύονται τις γραμμές του εθνικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών. Προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες εκμεταλλεύονται την τιμή χονδρικής που απολαμβάνουν και έχουν κάποιες χρεώσεις φθηνότερες και αυτό όχι πάντα.

Όταν έρθει η ώρα της κρίσεως όμως και προκύψει κάποια βλάβη τότε καταρρέει όλο το προσωπείο αυτών των εταιριών και στηρίζονται στις διαθέσεις και τα συνεργεία αποκατάστασης του ΟΤΕ. Σε αυτή τη περίπτωση ο καταναλωτής ανακαλύπτει πως τόσο καιρό πληρώνει αέρα κοπανιστό. Γιατί με εξαίρεση κάποιες σπασμωδικές κινήσεις οι εναλλακτικοί πάροχοι ουδέποτε έδειξαν διάθεση να επενδύσουν πραγματικά και να ανεξαρτητοποιηθούν από τον ΟΤΕ. Να σκάψουν και να φτιάξουν δικά τους δίκτυα. Δικές τους γραμμές. Σε μία πραγματική επένδυση. Έτσι ο καταναλωτής γίνεται μπαλάκι μεταξύ των εταιριών. Ενώ πληρώνεις την Χ εταιρία όταν πας να βρεις το δίκιο σου επιρρίπτει τις ευθύνες στον ΟΤΕ.

Και εσύ ψάχνεις να βρεις άκρη ανάμεσα στις εταιρίες. Όπως ακριβώς κάνω και εγώ εδώ και ένα μήνα όπου αντιμετωπίζω τρομερά προβλήματα στο ίντερνετ. Πληρώνω τη Forthnet αλλά πρέπει να βγάλω άκρη με τον ΟΤΕ. Και ο ΟΤΕ με ξαναστέλνει στη Forthnet. Και όλα αυτά επειδή το συνεργείο του νερού ήρθε έκανε κάτι έργα και από τότε το ίντερνετ κόβεται κάθε πέντε λεπτά.

Το ίδιο σκηνικό θα το απολαύσουμε σύντομα και στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Και εκεί οι αεριτζήδες αρχίζουν να σχηματίζουν ουρά. Έβλεπα έναν εκπρόσωπο εταιρίας σε τηλεοπτική εκπομπή που περιέγραφε τις δραστηριότητες της εταιρίας του. Το τυράκι ήταν η φθηνότερη χρέωση μέχρι 15% που προσέφερε. Όλα τα άλλα όμως ίδια. Εκμετάλλευση της υπάρχουσας υποδομής της ΔΕΗ με ότι παθογένειες μπορεί να έχει αυτό. Ούτε καν δικούς τους μετρητές δεν βάζουν, ούτε αναλαμβάνουν τις μετρήσεις στην κατανάλωση. Και ερωτώ ο αφελής. Ποια η χρησιμότητα ύπαρξης αυτής της εταιρίας τότε αφού δεν έχει να προσφέρει τίποτε το καινούριο; Γιατί και η φθηνότερη χρέωση είναι υπό συζήτηση.

Εδώ που μένω το ρεύμα πέφτει κάθε τρεις και λίγο. Μία ψιχάλα, ένας αέρας κατευθείαν οδηγεί σε διακοπή ρεύματος. Οι πτώσεις τάσεως επίσης είναι συχνό φαινόμενο. Αυτό οφείλεται στο ότι ο πληθυσμός του χωριού διπλασιάστηκε μέσα σε μία νύχτα με την κατασκευή εδώ εργατικών κατοικιών. Οι ΔΕΗ όμως δεν φρόντισε ποτέ να κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές στο απαρχαιωμένο δίκτυο της. Και έρχεται ο κάθε αεριτζής να προσφέρει στους καταναλωτές το ίδιο ξαναζεσταμένο φαγητό. Κανένα όραμα, καμία διάθεση για επένδυση. Μόνο ότι φάμε και ότι αρπάξουμε. Θα έρχεται ο εναλλακτικός πάροχος να φτιάχνει το ρεύμα κάθε φορά που αυτό θα πέφτει; Δεν το πιστεύω.

Το συμπέρασμα σε όλα αυτά είναι πως το άνοιγμα των αγορών και το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ με ευθύνη των κυβερνήσεων είναι απλά μία επιτακτική ανάγκη να ξεπληρωθούν κάποια γραμμάτια σε ανθρώπους που στήριξαν το σύστημα. Αυτό φαίνεται από τη φύση των επενδύσεων που κάνουν. Εύκολος πλουτισμός, αρπαχτή και μη τον είδατε τον Παναή. Γιατί αν υπήρχε ειλικρίνεια το κράτος θα έπρεπε να θέτει προϋποθέσεις για να μπορεί κάποιος να επενδύσει. Και να γίνεται σωστή δουλειά. Θέλεις κύριε σκάψε, φτιάξε τη δική σου υποδομή και κάνε παιχνίδι.

Το ίδιο το κράτος επιτρέπει τα αεριτζίδικα κόλπα. Με την ανάλογη μίζα θα αναλάβει να περάσει το κατάλληλο νομοσχέδιο δήθεν για το καλό του πολίτη. Έτσι γίνονται οι δουλειές σήμερα. Καλό θα είναι να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό όλοι αυτοί οι εναλλακτικοί πάροχοι μέχρι τουλάχιστον να μας πείσουν έμπρακτα για το αντίθετο. Γιατί το δίκιο σου σήμερα είναι πολύ δύσκολο να το βρεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: