Κυριακή, 3 Απριλίου 2011

Σκληρή μάχη για να αποτραπεί μια πυρηνική καταστροφή

Τα συνεργεία που συνεχίζουν την σκληρή μάχη για να αποτρέψουν μια πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, προσπάθησαν χωρίς επιτυχία να καλύψουν σήμερα τη ρωγμή, μήκους 20 εκατοστών, σε μια τάφρο απορροής από την οποία νερό μολυσμένο σε υψηλό ποσοστό με ραδιενέργεια χύνεται απευθείας στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σύμβουλος του ιάπωνα πρωθυπουργού Ναότο Κάν παραδέχτηκε πως θα χρειαστούν πολλοί μήνες για να σταματήσει η διαρροή ραδιενέργειας στους τέσσερις από του έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου Φουκουσίμα Νο 1.

Στην περιοχή αυτή της βορειο-ανατολικής Ιαπωνίας που καταστράφηκε από τον σεισμό και το τσουνάμι, περίπου 25.000 ιάπωνες και αμερικανοί στρατιώτες συνεχίζουν για τρίτη ημέρα στις έρευνες για τον εντοπισμό θυμάτων της καταστροφής. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 12.000 και οι αγνοούμενοι υπολογίζονται στους 15.472, σύμφωνα με την αστυνομία.

Μια πλωτή εξέδρα αναμένεται τις επόμενες ημέρες στη θαλάσσια περιοχή απέναντι στο εργοστάσιο. Οι δεξαμενές της (χωρητικότητας 10.000 τόνων) θα απορροφήσουν το μολυσμένο νερό από τους αντιδραστήρες.

Δύο πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού μεταφέρουν νερό που διοχετεύεται στα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων και στις δεξαμενές χρησιμοποιημένων καυσίμων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Yomiuri Shimbun, 550 τόνοι νερού καταναλώνονται κάθε ημέρα στους αντιδραστήρες.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: