Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011

Ο Julian Assange υποστήριξε πως το Διαδίκτυο είναι εμπόδιο στην ελευθερία του λόγου.

Σύμφωνα με το The Economic Times της Ινδίας ο Julian Assange εξέφρασε αυτή την άποψη σε ομιλία του σε φοιτητές του Κέιμπριτζ της Αγγλίας λέγοντας: «Το διαδίκτυο είναι η μεγαλύτερη μηχανή κατασκοπίας που έχει δει ποτέ ο κόσμος.

Δεν είναι μία τεχνολογία που ευνοεί την ελευθερία του λόγου. Δεν είναι μία τεχνολογία που ευνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μάλλον είναι μία τεχνολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωτικό καθεστώς που όμοιο του δεν έχουμε ξαναδεί».

Για να υποστηρίξει την άποψη του ο Assange ανέφερε το παράδειγμα μιας μικρής εξέγερσης που οργανώθηκε μέσω Facebook, στο Κάιρο πριν από μερικά χρόνια, όπου είπε πως το Facebook χρησιμοποιήθηκε από τους κυβερνητικούς, για να βρεθούν οι εξεγερθέντες και στη συνέχεια, να οδηγηθούν στην φυλακή και να βασανιστούν. Ισχυρίστηκε πως το Wikileaks αργότερα, έδωσε το έναυσμα για τα γεγονότα σε Αίγυπτο και Τυνησία που οδήγησαν στην ανατροπή των κυβερνήσεων.

Τα σχόλια μοιάζουν αντιφατικά σε σχέση με το πόσοι
άλλοι προβάλλουν το διαδίκτυο ως ένα από τα λίγα μέρη όπου βασιλεύει η υπέρτατη ελευθερία της έκφρασης. Ακόμη και το γεγονός πως το Wikileaks χρησιμοποίησε το διαδίκτυο για να διαρρεύσει χιλιάδες κυβερνητικά έγγραφα των Αμερικανών, αντί να στείλει επιλεγμένα κομμάτια σε άλλα μέσα ενημέρωσης δείχνει πως το διαδίκτυο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φέρει σε δύσκολή θέση κυβερνήσεις ή και να επιτύχει την ανατροπή τους.

Στη συνέχεια ο Assange μίλησε για την επίδραση που είχε το Wikileaks στις επαναστάσεις της Αιγύπτου, της Τυνησίας και αλλού.

Τα έγγραφα για την Τυνησία έδειξαν πως αν ήρθε η στιγμή για σύγκρουση ανάμεσα στο στρατό από τη μία και στον πρόεδρο Μπεν Αλί από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ πιθανών θα υποστηρίξουν την πλευρά του στρατού σύμφωνα με το Reuters.

Αυτό προκάλεσε ένα θέμα και στις γειτονικές χώρες αφού αν αποφασίσουν να παρέμβουν στρατιωτικά μπορεί να μην είναι με την ίδια πλευρά που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ.

Ο Assange επιβεβαίωσε επίοης πως το Wikileaks έχει εργαστεί για να παρέχει άμεση και γρήγορη πληροφόρηση και σε άλλα επαναστατικά κινήματα στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και το Μπαχρέιν.
.
Χωρίς το διαδίκτυο μπορεί να μην είχαμε ακούσει ποτέ για τον Assange αλλά έχει ένα δίκιο στο ότι το διαδίκτυο μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα στον καθένα να δημοσιεύει, αλλά προσφέρει και στις κυβερνήσεις τη δυνατότητα να εντοπίζουν τους χρήστες.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: