Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας παίζει άσχημο επικοινωνιακό παιχνίδι.

Όπως εδώ στη χώρα μας η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ωραιοποιεί επικοινωνιακά τις δυσμενείς εξελίξεις επάνω σε διάφορα ζητήματα και τις παρουσιάζει ως θετικές ή διαστρεβλωμένες, αποκρύπτοντας την ουσία τους και τις πραγματικές τους συνέπειες, έτσι και στην Ιαπωνία που έχει πληγεί από αυτή την τεράστια φυσική καταστροφή, η κυβέρνηση αποκρύπτει την πραγματική διάσταση του προβλήματος.

Είναι το λιγότερο θλιβερή αυτή η επικοινωνιακή τακτική τη στιγμή μάλιστα που αφορά ένα πρόβλημα που τείνει να εξελιχθεί σε πυρηνικό όλεθρο με παγκόσμιες διαστάσεις και αφορά ανθρώπινες ζωές. Δείχνει έλλειψη υπευθυνότητας από ανθρώπους που κλήθηκαν να διαχειριστούν τις τύχες άλλων ανθρώπων. Όταν η πραγματική διάσταση της πυρηνικής καταστροφής γίνει κατανοητή από τον πληθυσμό τότε θα είναι πολύ αργά για εκατομμύρια ανθρώπους που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες της ραδιενέργειας.

Η αλήθεια είναι πως ετούτη τη στιγμή πολύ λίγα μπορούν να γίνουν. Απλώς με μία σωστή πληροφόρηση ίσως περιοριστούν οι επιπτώσεις της καταστροφής στην υγεία των ανθρώπων αφού θα παρθούν και τα ανάλογα μέτρα. Με το να μην γνωστοποιούν οι Ιαπωνικές αρχές τι είδους ραδιενεργά στοιχεία έχουν διαρρεύσει στο περιβάλλον, εμποδίζουν το να καθοριστεί επακριβώς ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν. Διότι κάθε ραδιενεργό στοιχείο έχει και διαφορετική δράση, διαφορετικές συνέπειες και διαφορετική ακτίνα δράσης.

Στην περίπτωση της Ιαπωνίας η πυρηνική καταστροφή του Τσερνομπίλ ίσως αποδειχθεί πολύ μικρή διότι εδώ κινδυνεύουν περισσότεροι αντιδραστήρες. Και αν τότε για τους δυτικούς έφταιγε η κακή Σοβιετική τεχνολογία σήμερα δεν μπορούν να ισχυριστούν το ίδιο αφού η τεχνολογία των Ιαπωνικών αντιδραστήρων έχει Δυτική προέλευση.

Το κακό στην Ιαπωνία έγινε πριν χτυπήσουν τα στοιχεία της φύσης, με το να επιτρέπεται η λειτουργία αυτών των αντιδραστήρων. Διότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Ιαπωνίας στηρίζεται σε πεπαλαιωμένους αντιδραστήρες ηλικίας 35-40 ετών που αν φτιάχνονταν σήμερα θα είχαν τελείως διαφορετική σχεδιαστική δομή και άλλες προδιαγραφές. Φυσικά αυτό οφείλεται στο κόστος. Τα ιδιωτικά κεφάλαια έπρεπε να προστατευθούν και να μην επιβαρυνθούν με κόστος για την ασφάλεια. Η σύγχρονη μάστιγα της εποχής μας η απληστία, χτύπησε και εκεί.

Και είναι η ίδια αιτία που αυτή τη στιγμή θυσιάζει εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές με το να μην ανακοινώνεται η πραγματική διάσταση του προβλήματος αφού αν ληφθούν τα ανάλογα μέτρα, το κόστος τους δεν θα αφήσει την Ιαπωνική οικονομία να ξαναγίνει αυτή που ήταν. Ολόκληρα εργοστάσια θα πρέπει να μεταφερθούν αλλού, άνθρωποι θα πρέπει να μετοικίσουν, αγροτικές καλλιέργειες σε συγκεκριμένα σημεία θα πρέπει να πάψουν, το πυρηνικό πρόγραμμα της Ιαπωνίας θα πρέπει να σταματήσει και η ενέργεια που αυτό έδινε θα πρέπει να βρεθεί από αλλού. Όλα αυτά έχουν οικονομικό κόστος.

Η περίπτωση της Ιαπωνίας είναι άλλη μία περίπτωση που αποδεικνύει πως η σύγχρονη πολιτική είναι αναποτελεσματική και ενδιαφέρεται περισσότερο να κρύβει κάτω από το χαλί τα προβλήματα, από το να βρίσκει ρεαλιστικές και οριστικές λύσεις για αυτά.

Και αν η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου μας φαίνεται μακριά, αρκεί να αναλογιστούμε πως ο άνεμος δεν γνωρίζει σύνορα, ταξιδεύει παντού και το ραδιενεργό νέφος θα μείνει αρκετά στην ατμόσφαιρα.  Η ραδιενέργεια επίσης εισχωρεί και στο ανθρώπινο DNA και κληρονομείται στις επόμενες γενιές. Αν η έκρηξη στον αντιδραστήρα οδηγήσει το νέφος στο ύψος της στρατόσφαιρας, τότε η ακτίνα δράσης του θα είναι παγκόσμια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: