Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011

Κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε η Λιβύη, σκεπτικισμός από τους Δυτικούς

Η Λιβύη θα προστατεύσει όλους τους ξένους και τα ξένα περιουσιακά στοιχεία στη χώρα μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία εγκρίνεται η ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά των κυβερνητικών δυνάμεων της Λιβύης για την προστασία των αμάχων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας αυτής Μούσα Κούσα.

Μετά την ανακοίνωση από τη λιβυκή κυβέρνηση ότι σταματούν όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα, η τιμή του πετρελαίου έπεσε κατά περίπου τρία δολάρια στο Λονδίνο όπως και στη Νέα Υόρκη.

Το ΝΑΤΟ επιταχύνει τον στρατιωτικό σχεδιασμό ενόψει της πιθανής του συμμετοχής στη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη, η οποία ακόμη δεν έχει αποφασιστεί, ανακοίνωσε αξιωματούχος του οργανισμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες του ΝΑΤΟ "θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες για να προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό στις λεπτομέρειές του με στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, την υποστήριξη της επιβολής εμπάργκο όπλων ή μίας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού".

Στη σημερινή τους συνάντηση "οι πρεσβευτές δεν συζήτησαν την πιθανότητα να δράσει το ΝΑΤΟ", επέμεινε ο αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν εμποδίζει τις χώρες μέλη να "δράσουν σε εθνικό επίπεδο, όπως το καθορίζει η απόφαση του ΟΗΕ".

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποίησε το Λίβυο ηγέτη ότι θα γίνουν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του εάν δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποκλείοντας όμως ταυτόχρονα την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη χώρα.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, επιδιώκει ειρηνική λύση σεβόμενη απόλυτα τη διεθνή νομιμότητα και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ παράλληλα σέβεται και τις συμμαχικές της υποχρεώσεις. Είναι πιθανόν να αναλάβει ρόλο σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας και ελέγχου εφαρμογής του εμπάργκο όπλων, σύμφωνα με πληροφορίες από την σύσκεψη που ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Στη διάρκεια της συζήτησης για τις εξελίξεις στη Λιβύη ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Λίβυο ομολογό του Al-Baghdadi Ali Al-Mahmoudi, στον οποίο επεσήμανε την ανάγκη άμεσης εφαρμογής του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ιδιαιτέρως την απαίτηση όλων να τερματιστεί η βία και να υπάρξει ομαλή διέξοδος από την κρίση.

Εξάλλου, στο Παρίσι θα μεταβεί, εκτάκτως, αύριο το πρωί ο Γ. Παπανδρέου, μετά από πρόσκληση του Ν. Σαρκοζί, προκειμένου να συμμετάσχει σε σύνοδο των ηγετών της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Η Ιταλία είναι έτοιμη να πάρει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Λιβύης μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Ινιάτσο λα Ρούσα.

"Κάποια κράτη, κυρίως η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ, αλλά και κάποιες αραβικές χώρες εργάζονται ήδη για να δημιουργήσουν μία συμμαχία των προθύμων, στην οποία θα συμμετάσχουμε χωρίς καμία επιφύλαξη",πρόσθεσε.

Η Γερμανία συζητά με το ΝΑΤΟ την πιθανότητα να αναλάβει περισσότερες εναέριες επιχειρήσεις αναγνώρισης στο Αφγανιστάν, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Το Βερολίνο διαχώρισε τη θέση του από τις άλλες χώρες-μέλη του NATO στην ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διαμηνύοντας ότι δε θα λάβουν μέρος σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις στη Λιβύη γερμανικά στρατεύματα.

Ο Καναδάς έστειλε καταδιωκτικά αεροσκάφη CF-18 προκειμένου να συμμετάσχει στην επιβολή μίας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε ο καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ.

Η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία δεν θα συμμετάσχουν στη στρατιωτική δράση στη Λιβύη, υποστηρίζουν όμως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών αυτών.

"Η διεθνής κοινότητα δεν θα αφεθεί να ξεγελαστεί από το καθεστώς της Λιβύης και να επιβεβαιώσει με όλα τα μέσα που διαθέτει την αυστηρή επιβολή της απόφασης" του ΟΗΕ, δήλωσε ο Θαπατέρο στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε από τη πλευρά του ότι η κατάπαυση πυρός που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Λιβύης πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως.

Εξάλλου και ο πρώην πρεσβευτής της Λιβύης στον ΟΗΕ, που παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για τη στάση της κυβέρνησης της χώρας του απέναντι στους εξεγερμένους, επεσήμανε ότι η ανακοίνωση για κατάπαυση πυρός είναι "μερική ερμηνεία" της απόφασης του ΟΗΕ.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε κατ'αρχήν συμφωνία για την επιβολή νέων ενισχυμένων κυρώσεων κατά 11 ατόμων, κυρίως μελών της λιβυκής κυβέρνησης του Μουάμαρ Καντάφι, και σε 9 νέες λιβυκές οντότητες, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Παράλληλα, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συναντήθηκε σήμερα με τον εμίρη του Κατάρ και συζήτησαν τις πιθανές νέες κινήσεις σε σχέση με τη Λιβύη. Το Κατάρ είναι μία από τις πρώτες χώρες που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ και υποστήριξαν την επέμβαση στη Λιβύη.

Στο μεταξύ, οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι συνεχίζουν τις επιθέσεις τους, παρά την ανακοίνωση περί "κατάπαυσης του πυρός", υποστήριξε μέλος του Στρατιωτικού Συμβουλίου των εξεγερμένων από τη Βεγγάζη.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: