Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2011

Στην "κόψη του ξυραφιού" η Λιβύη

Οι Λίβυοι θα πεθάνουν κατά χιλιάδες αν οι ΗΠΑ ή άλλες ξένεις δυνάμεις εισβάλλουν στη Λιβύη, υπογράμμισε ο Μουάμαρ Καντάφι, σημειώνοντας ότι ο ίδιος προτίθεται να συζητήσει συνταγματικές και άλλες νομικές μεταρρυθμίσεις χωρίς να γίνει χρήση βίας.


Στο ανατολικό μέρος της Λιβύης, η δεύτερη πόλη της χώρας, η Βεγγάζη, είναι στα χέρια των αντικαθεστωτικών, ενώ ο συνταγματάρχης Μουάμαρ Καντάφι που είναι στην εξουσία τα τελευταία 42 χρόνια, ελέγχει ακόμη την πρωτεύουσα Τρίπολη και την περιφέρειά της.

Πιστές στον Καντάφι δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Μπρέγκα, στην ανατολική περιοχή της χώρας, έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την Αζνταμπίγια, κοντά στην Μπρέγκα, όπου οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις ελέγχουν μία στρατιωτική βάση και μία αποθήκη πυρομαχικών .

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση για τη Μετανάστευση και την HCR, πάνω από 170.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Λιβύη για τις γειτονικές χώρες από τις αρχές της κρίσης, οι 75.000 από τους οποίους κατευθύνθηκαν στην Τύνιδα, 63.000 στην Αίγυπτο και 800 στο Νίγηρα".

Την ίδια ώρα η Τρίπολη προειδοποιεί ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το πετρέλαιο ως πολιτικό όπλο.

"Η Λιβύη ελπίζει ότι η ένταση με τις δυτικές χώρες σχετικά με τη λαϊκή εξέγερση στη χώρα δεν θα φθάσει στο στάδιο όπου η κυβέρνηση της Τρίπολης θα θεωρήσει το πετρέλαιο ως πολιτικό όπλο", δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα ο πρόεδρος της Εθνικής Πετρελαϊκής Εταιρείας της Λιβύης Σόκρι Γάνεμ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερ.

Ο ίδιος είπε ότι οι ταραχές στη Λιβύη έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση στη χώρα εδώ και δεκαετίες και ότι η διακοπή της τροφοδοσίας των διεθνών αγορών θα εκτοξεύσει την τιμή του πετρελαίου άνω των 130 δολαρίων/βαρέλι τον επόμενο μήνα, εάν συνεχισθούν οι ταραχές.

H κρίση στη Λιβύη είναι μια εσωτερική αραβική υπόθεση και δεν πρέπει να υπάρξει ξένη επέμβαση, δήλωσε ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Χοσιάρ Ζεμπάρι, κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου σήμερα στο Κάιρο.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι Άραβες επιβεβαίωσαν "την επιθυμία (τους) να μην υπάρξει ξένη επέμβαση στη Λιβύη".

Εξάλλου, ο ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι αντικατέστησε δύο υπουργούς που έχουν προσχωρήσει στους αντικαθεστωτικούς, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση.

Στο μεταξύ, κατά τη σημερινή σύνοδο αναμένεται να επαναληφθεί η καταδίκη του Καντάφι από τον Αραβικό Σύνδεσμο, όμως στο σχέδιο απόφασης υπογραμμίζεται επίσης "τη ενότητα και η ακεραιότητα του λιβυκού εδάφους".

Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε δυτικής στρατιωτικής επέμβασης στη βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζοντας ότι αν υπάρξει τέτοια επέμβαση οι λαοί της περιοχής "θα σκάψουν τους τάφους" των δυτικών στρατιωτών.

Υπενθυμίζεται πως η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανέστειλε ομόφωνα τη συμμετοχή της Λιβύης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών λόγω των βιαιοτήτων των λιβυκών δυνάμεων εναντίον διαδηλωτών.

Η απόφαση υιοθετήθηκε ομόφωνα κατόπιν πρότασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Γενεύη.

Στο ίδιο κλίμα, η αμερικανική Γερουσία επικύρωσε απόφαση, συμβολικού χαρακτήρα, με την οποία καταδικάζει τις βιαιότητες του καθεστώτος στη Λιβύη και ζητεί από την διεθνή κοινότητα να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής μιας ζώνης εναέριου αποκλεισμού της χώρας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: