Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011

Καταψηφίστηκε το σχέδιο λιτότητας στην Πορτογαλία

Το πορτογαλικό κοινοβούλιο δεν ενέκρινε στην αποψινή του συνεδρίαση το σχέδιο λιτότητας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την παραίτηση του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες, την παραμονή της κρίσιμης ευρωπαϊκής συνόδου για την σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ.

Οι εξελίξεις δρομολογούν επίσης την υποβολή αιτήματος από τη Λισαβόνα για μία εξωτερική οικονομική βοήθεια.

Τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης, από την Αριστερά έως την άκρα Δεξιά, ψήφισαν ομόφωνα την απόρριψη του τετάρτου σχεδίου λιτότητας που παρουσιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο και προέβλεπε τη μείωση από 4,6% σε 3% του δημόσιου ελλείματος προκειμένου να αποφευχθεί η προσφυγή της χώρας σε εξωτερική οικονομική βοήθεια.

Μετά το τέλος της πεντάωρης συνεδρίασης του κοινοβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πέδρο Σίλβα Περέιρα κατήγγειλε την "ανευθυνότητα" μιας "αρνητικής συμμαχίας" η οποία απέριψε "ενα σημαντικότατο εργαλείο δράσης της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι το σχέδιο αυτό είχε λάβει την έγκριση και την ψήφο των ευρωπαϊκών θεσμών και των ευρωπαίων εταίρων της Πορτογαλίας".

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, ο οποίος αποχώρησε από το κοινοβούλιο χωρίς να πεί ούτε μια λέξη μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ενδέχεται να υποβάλει την παραίτησή του εντός των επόμενων ωρών στον πρόεδρο της χώρας Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα.

Εδώ και πολλούς μήνες, οι αγορές θεωρούν ότι η Πορτογαλία είναι η επόμενη χώρα που θα δεχθεί την οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ, όπως συνέβη πέρυσι με την Ελλάδα και μετά με την Ιρλανδία.

Με αυτή την πολιτική συγκυρία στην Πορτογαλία, συνέρχεται αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, το ευρωπαϊκό συμβούλιο των "27" ηγετών.

Ενδεχόμενος διεθνής δανεισμός στην Πορτογαλία θα γίνει "υπό αυστηρές προϋποθέσεις", δηλαδή με αντάλλαγμα τη λήψη σκληρών μέτρων οικονομικής λιτότητας, τόνισε στο Λουξεμβούργο ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

"Εναπόκειται στην πορτογαλική κυβέρνηση να ζητήσει τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου στήριξης... Eάν δοθεί αυτή η βοήθεια, αυτό θα γίνει υπό αυστηρές προϋποθέσεις", δήλωσε.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: