Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2011

Ζητάω συγνώμη

Άλλη μία επέτειος της επανάστασης μας απέναντι στον Τουρκικό ζυγό ξημερώνει. Η σημερινή συγκυρία καθιστά τη σημερινή επέτειο εξαιρετικά επίκαιρη. Ιδανικά για τα οποία μία χούφτα Έλληνες με αυταπάρνηση και αντιμέτωποι με αντίξοες συνθήκες, πολέμησαν, πόνεσαν, μάτωσαν, θανατώθηκαν, σήμερα καταρρέουν ένα προς ένα. Είμαι σίγουρος πως οι οπλαρχηγοί του 1821 δεν είχαν στο μυαλό τους αυτή τη κατάσταση που ζούμε σήμερα για την Ελλάδα.

Ιδανικά και αξίες με τα οποία το έθνος μας πορεύτηκε για πολλά χρόνια, σήμερα παραδόθηκαν αμαχητί από εγχώριους προδότες, λάθος νοοτροπίες και εσφαλμένες αντιλήψεις. Σχεδόν δύο αιώνες 190 χρόνια μετά, η Ελλάδα βρίσκεται υπό ξένη κατοχή με περιορισμένη Εθνική κυριαρχία, έχοντας προσδεθεί στο φασιστικό άρμα της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Οι πατροπαράδοτες αξίες οι οποίες χαρακτηρίζουν το έθνος μας εγκαταλείπονται γιατί θεωρούνται ξεπερασμένες και οπισθοδρομικές. Αυτό συμβαίνει γιατί από μόνες τους αυτές οι αξίες είναι αρκετές για να σταθούν εμπόδιο στα σχέδια της Νέας Τάξης. Και η αλήθεια είναι πως για να επιτευχθεί αυτή η «ύπνωση» των Ελλήνων η Νέα Τάξη έχει προσπαθήσει πολύ και έχει ξοδέψει τεράστια ποσά. Τώρα γεύεται τους καρπούς μιας πολύχρονης και συστηματικής προσπάθειας.

Ενδεικτικά αρκεί να θυμηθεί κάποιος στο πλέον πρόσφατο παράδειγμα τη χορηγία του ενός εκατομμυρίου ευρώ της εθνικής Τράπεζας που δόθηκε στην επαίσχυντη παραγωγή του ΣΚΑΪ για να αφηγηθεί την ιστορία με τη Νεοταξική εκδοχή. Τώρα το κάνουν και βιβλίο για μικρά παιδιά, για να δημιουργήσουν σύγχρονους γενίτσαρους. Παράλληλα τη μοναδική και αληθινή πλευρά της ιστορίας τη φιμώνουν από παντού. Από τα σχολεία, από τα βιβλία, από τις δημόσιες συζητήσεις.

Δεν ξέρω αν σήμερα υπάρχουν ήρωες αντάξιοι των οπλαρχηγών του 1821. Η λογική λέει πως κάπου ανάμεσα μας θα υπάρχουν. Όμως ακόμα και αν εμφανιστούν πόσο έτοιμοι είμαστε να τους αποδεχτούμε; Θα αποτελούν μειοψηφία και θα ζουν περιθωριοποιημένοι μέσα σε αυτό το σύστημα. Θα θεωρούσαμε τις φωνές τους απειλή για το ατομικό μας βόλεμα. Κάτι μου λέει πως πριν τον εχθρό θα τους ρίχναμε στην πυρά πρώτα εμείς. Στην καλύτερη περίπτωση θα τους αντιμετωπίζαμε σαν γραφικούς. Διότι η ελευθερία δεν είναι κάτι δεδομένο για κανέναν. Απαιτεί συνεχείς αγώνες και επαγρύπνηση για να υφίσταται. Και εμείς έχουμε κάνει το λάθος από κάποιο σημείο και ύστερα να τη θεωρούμε δεδομένη.

Τα πάντα σκεπάστηκαν από το μανδύα του χρήματος. Το δόλωμα της Νέας Τάξης. Το χρήμα δεν γνωρίζει Έθνη και σύνορα. Δεν γνωρίζει ιστορία, δίκαιο και ανθρώπινες αξίες. Όλα γίνονται μπίζνες. Κινητήρια δύναμη αποτελεί το ατομικό συμφέρων. Μας διέφυγε κάπου στην πορεία πως το ατομικό συμφέρων εξαρτάται πρώτα από το συλλογικό συμφέρων.

Για όλα τα παραπάνω φέτος αντί για πανηγυρικούς λόγους από αυτό το βήμα νιώθω την ανάγκη να ζητήσω μία συγνώμη από τις ψυχές εκείνων των Ελλήνων που έχασαν τόσα για να έχω εγώ τόσα πολλά. Ζητάω συγνώμη που δεν ανταποκρίθηκα στις προσδοκίες σας για την Ελλάδα. Πρόδωσα όλα εκείνα για τα οποία αγωνιστήκατε και έδωσα τα πάντα στον εχθρό. Και αν δεν συμμετείχα ενεργά σε όλα αυτά και η αδράνεια που επέδειξα στο να τα εμποδίσω ήταν εξίσου σημαντική. Είμαι και εγώ μέλος αυτής της γενιάς.

Χρόνια πολλά σε εκείνους και εκείνες που έχουν την ονομαστική τους εορτή, σήμερα είναι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, καλό τριήμερο στους αναγνώστες μου και σε όσους με νιώθουν θα ευχηθώ καλή λευτεριά και του χρόνου στην Πόλη.  Χρόνια πολλά Έλληνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: