Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011

Καντάφι: «θα επιτεθώ απόψε στη Βεγγάζη και δεν θα δείξω κανένα έλεος στους ενόπλους»

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους τις ένοπλες δυνάμεις των ανταρτών που πολεμούν εναντίον του έστειλε αργά το απόγευμα μέσω ραδιόφωνου ο Καντάφι. «Οι ένοπλες δυνάμεις μου θα επιτεθούν απόψε στη Βεγγάζη και δεν θα δείξουν κανένα έλεος στους μαχητές που τους αντισταθούν».

Όπως είπε, οι στρατιώτες θα ερευνήσουν κάθε σπίτι στη Βεγγάζη και ο κόσμος που δεν έχει όπλα δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται.

Ο Καντάφι διεμήνυσε ακόμη στα στρατεύματα του να μην κυνηγήσουν τους αντιεξουσιαστές που θα εγκαταλείψουν τα όπλα τους και θα τραπούν σε φυγή.

Για πρώτη φορά από τις 15 Φεβρουαρίου όταν ξεκίνησε η εξέγερση εναντίον του, ο Μουαμάρ Καντάφι αποφάσισε να βομβαρδίσει τη Βεγγάζη, προπύργιο της αντιπολίτευσης.

Η πληροφορία από τη Νέα Υόρκη πως το Συμβούλιο Ασφαλείας πρόκειται να εγκρίνει τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη ήταν η αφορμή για να δώσει ο Συνταγματάρχης την εντολή να βομβαρδιστεί η Βεγγάζη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, που από τις πρώτες μέρες της εξέγερσης είχε περάσει υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων.

Η πρωτοβουλία για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη ανήκει στη Γαλλία, η οποία ζήτησε ζητεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να εγκρίνει το αίτημα της μέχρι της 12 τα μεσάνυχτα, ώρα Κύπρου.
Σύμφωνα με το BBC, οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν βάλει στο στόχαστρο τους ακόμη και το αεροδρόμιο Μπενίνα.

Την ίδια ώρα, ανώτατος στρατιωτικός της Λιβύης προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση ξένων δυνάμεων κατά του καθεστώτος Καντάφι θα θέσει σε κίνδυνο τις θαλάσσιες και αεροπορικές επικοινωνίες της Μεσογείου.

Την ίδια ώρα, το επίσημο κρατικό πρακτορείο της Λιβύης μετέδωσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις από τα μεσάνυχτα της Κυριακής για να δώσει χρόνο στους αντάρτες να παραδώσουν τα όπλα τους και την ευκαιρία να επωφεληθούν από την απόφαση για γενική αμνηστία.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: