Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011

Το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη

Το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη και άλλα στρατιωτικά μέτρα κατά του Καντάφι. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 10-0 ενώ πέντε χώρες μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Γερμανία και η Ρωσία απείχαν.

Η κυβέρνηση της Λιβύης απάντησε πως η απόφαση δεν αξίζει ούτε το χαρτί στο οποίο γράφτηκε, ενώ σε συνέντευξη του λίγο πριν την ψηφοφορία του Συμβουλίου ασφαλείας ο Καντάφι δήλωσε πως αν ο κόσμος τρελάθηκε τότε θα γίνουμε και εμείς τρελοί!

Η Σούζαν Ράϊς πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ δήλωσε πως το ψήφισμα αυτό στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στον Καντάφι πως η βία σε βάρος του λαού του πρέπει να σταματήσει και συνέχισε λέγοντας πως δύο είναι οι στόχοι του ψηφίσματος. Η προστασία των αμάχων και η ενίσχυση των πιέσεων προς το καθεστώς Καντάφι.

Νωρίτερα το υπουργείο Άμυνας της Λιβύης ανακοίνωσε πως η οποιαδήποτε επίθεση θα επιφέρει αντίποινα καθώς θα χτυπηθούν ιπτάμενοι και θαλάσσιοι στόχοι στη περιοχή της Μεσογείου.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μία στιγμή που οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε βάρος των ανταρτών στα μέτωπα των μαχών.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα προσπαθήσει να κρατήσει τις δυνάμεις του Καντάφι σε μία απόσταση 60 μιλίων από τη Βεγγάζη. Διπλωματικές πηγές από τη Γαλλία αναφέρουν πως η στρατιωτική δράση μπορεί να αρχίσει τις επόμενες ώρες με δυνάμεις της Γαλλίας, της Αγγλίας, των ΗΠΑ και πιθανών και κάποιων Αραβικών χωρών, όμως αξιωματούχος του Αμερικανικού στρατού ανέφερε πως δεν είναι αναμενόμενη η άμεση εμπλοκή των Αμερικανικών δυνάμεων.

Το σίγουρο είναι πως τα κίνητρα αυτού του ψηφίσματος είναι άλλα και όχι τα ανθρωπιστικά στοιχεία που αυτό προβάλλει. Με τη μάσκα του ανθρωπισμού θα βρουν απλά αφορμή για να βάλλουν στο χέρι τον πλούτο της Λιβύης και να ακυρώσουν στην πράξη τις συμφωνίες που είχε υπογράψει ο Πούτιν με τον Καντάφι. Το σίγουρο είναι πως η περιοχή θα ανάψει για τα καλά αφού είναι πολύ πιθανόν να έχουμε ένα νέο «Αφγανιστάν» στη γειτονιά μας και εμείς ως γειτονική χώρα θα απορροφήσουμε όλους τους κραδασμούς που θα προκύψουν από αυτή τη κρίση.

Θα πρέπει να θεωρούμε βέβαιο πως θα υπάρξει και Ελληνική στρατιωτική συμμετοχή αφού είμαστε στο ΝΑΤΟ. Πάλι θα κάνουμε τον κομπάρσο των ισχυρών του πλανήτη χωρίς να έχουμε κανένα όφελος. Αναμένουμε τις εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: