Κυριακή, 20 Μαρτίου 2011

Αισιοδοξία στη Φουκουσίμα, ανησυχία για τα τρόφιμα

Μικρή πρόοδο στην αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης βλέπει η Ιαπωνία, παρ’ ότι συνεχίζεται η περιορισμένη διαρροή ραδιενέργειας από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Τριακόσιοι τεχνικοί δίνουν μάχη εντός της επικίνδυνης ζώνης των έξι αντιδραστήρων. Η συνεχής ρίψη νερού από οχήματα της πυροσβεστικής φαίνεται ότι απέδωσε χθες στον έλεγχο της θερμοκρασίας τον τρίτο και πιο επικίνδυνο αντιδραστήρα όπου φυλάσσεται πολύ τοξικό πλουτώνιο. Πρόοδος σημειώθηκε και στις προσπάθειες για αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

«Σημειώνουμε πρόοδο, αλλά δεν θα έπρεπε να είμαστε πολύ αισιόδοξοι», δήλωσε ο Χιντεχίκο Νισιγιάμα, διευθυντής της ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας.

Τα συνεργεία κατάφεραν να συνδέσουν ένα καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος στον πρώτο και τον δεύτερο από τους έξι αντιδραστήρες και ελπίζουν ότι θα μπορέσουν εντός της ημέρας να θέσουν σε λειτουργία εντός της ημέρας τις αντλίες νερού. Στη συνέχεια θα επιχειρήσουν να συνδέσουν και τους αντιδραστήρες 3 και 4. Αν επιτύχουν εκτιμάται ότι θα έχουν κατορθώσει να ελέγξουν την κατάσταση.

Ακόμη όμως και μετά την αποκατάσταση του ηλεκτρικού ρεύματος, εκφράζονται φόβοι ότι θα χρειαστούν επιπλέον επισκευές προκειμένου να λειτουργήσουν οι αντλίες, καθώς τα συστήματα ίσως έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό ή τις εκρήξεις που ακολούθησαν.

Την ίδια ώρα η Ιαπωνία εξακολουθεί να μετρά τις πληγές της από τον σεισμό της 11ης Μαρτίου. Τα θύματα έχουν φτάσει τα 7.653, ενώ πάνω από 11.746 αγνοούνται. Οι ζημιές υπολογίζονται σε πάνω από 200 δισ. δολάρια.

Ο πρόεδρος της TEPCO, ιδιοκτήτριας εταιρείας της μονάδας στη Φουκουσίμα, που δέχεται σφοδρή κριτική για τους χειρισμούς της στην υπόθεση, εξέδωσε απολογητική ανακοίνωση με την οποία ζητάει συγνώμη για το γεγονός ότι «προκαλέσαμε τόσο μεγάλη ανησυχία».

Τα τρόφιμα

Οι ειδικοί εξακολουθούν αν είναι καθησυχαστικοί ως προς τα επίπεδα ραδιενέργειας που έχουν διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο, υπολείμματα ραδιενέργειας πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια εντοπίστηκαν το Σάββατο σε γάλα που προερχόταν από κτηνοτροφική μονάδα 30 χλμ. από τη Φουκουσίμα, καθώς και σπανάκι που καλλιεργήθηκε στη γειτονική επαρχία Ιμπαράκι. Πολύ χαμηλά επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου ανιχνεύθηκαν στο νερό του Τόκυο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: