Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011

Νέος συναγερμός στη Φουκουσίμα για τον αντιδραστήρα 3

Από νωρίς το πρωί σήμερα σήμανε νέος συναγερμός στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊτσί, καθώς διαπιστώθηκε αύξηση στην πίεση του αντιδραστήρα 3, που λειτουργεί με πλουτώνιο. Ωστόσο, οι μηχανικοί κατάφεραν να επαναφέρουν την παροχή ρεύματος στους αντιδραστήρες 2, 5 και 6, γεγονός που προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία.

Μετά την αποκατάσταση της τροφοδοσίας ρεύματος, οι μηχανικοί θα προχωρήσουν σε δοκιμές ώστε να διαπιστωθεί εάν τα συστήματα ψύξης λειτουργούν ή έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό των 9 βαθμών και το φονικό τσουνάμι που ακολούθησε. Υπήρχε, επίσης, η πληροφορία πως αποκαταστάθηκε η τροφοδοσία ρεύματος στον αντιδραστήρα 1, όμως τελικά δεν επιβεβαιώθηκε.

«Υπάρχουν ορισμένες θετικές εξελίξεις τις τελευταίες 24 ώρες, αλλά η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ σοβαρή» δήλωσε ο Γκράχαμ Άντριου, ανώτερος αξιωματούχος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Τη μεγαλύτερη ζημιά έχουν υποστεί οι αντιδραστήρες 3 και 4. Μάλιστα, το πρωί της Δευτέρας διαπιστώθηκε νέα αύξηση στην πίεση του αντιδραστήρα 3, που λειτουργεί με πλουτώνιο, με αποτέλεσμα οι αρχές να εξετάζουν το ενδεχόμενο να αφήσουν να διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα ποσότητα ραδιενεργού νέφους, προκειμένου να εκτονωθεί η πίεση και να αποφευχθεί, η πιθανότητα έκρηξης.

Οι αρχές έχουν ρίξει χιλιάδες κυβικά νερού κυρίως στους αντιδραστήρες 3 και 4 σε μία προσπάθεια να τους ψύξουν. Σε περίπτωση που οι μηχανικοί δεν πετύχουν τη λειτουργία των συστημάτων ψύξης στους συγκεκριμένους αντιδραστήρες, τότε θα πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα για την αποτροπή διαρροής μεγάλης ποσότητας ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.

Ένα από τα μέτρα που μελετώνται, πλέον, είναι η «ταφή» του πυρηνικού εργοστασίου σε άμμο και τσιμέντο, στα πρότυπα του Τσερνόμπιλ.
Εν τω μεταξύ η Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας διέψευσε τις πληροφορίες ότι η διαχειρίστρια εταιρεία του εργοστασίου TEPCO είχε πλαστογραφήσει τα πιστοποιητικών ελέγχων.

Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικών των ΗΠΑ, τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή της Φουκουσίμα έχουν μειωθεί, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως η ανίχνευση ραδιενέργειας στα τρόφιμα μετά τον πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα είναι πολύ σοβαρότερο πρόβλημα από αυτό που είχε αρχικά εκτιμηθεί.

«Σαφέστατα πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση» τόνισε ο Πίτερ Κόρντιγκλεϊ, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τον δυτικό Ειρηνικό.

«Είναι πολύ πιο σοβαρή από αυτή που όλοι πιστεύαμε τις πρώτες ημέρες, όταν θεωρούσαμε ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να περιοριστεί στα 20 ώς 30 χιλιόμετρα» πρόσθεσε.

Η ανησυχία στην περιοχή αυξάνεται μετά τις περιπτώσεις μολυσμένων λαχανικών, γάλακτος και νερού, αν και οι Ιάπωνες αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν πως τα επίπεδα δεν είναι επικίνδυνα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση απαγόρευσε την πώληση μη επεξεργασμένου γάλακτος από την περιφέρεια της Φουκουσίμα και σπανακιού από άλλη κοντινή περιοχή. Επίσης, σήμερα είναι πιθανό να ανακοινωθούν και άλλες απαγορεύσεις σχετικές με τρόφιμα.

Ο Κόρντιγκλεϊ επισήμανε πως ο ΠΟΥ δεν έχει αποδείξεις ότι μολυσμένα τρόφιμα από την περιοχή της Φουκουσίμα, όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο Νταϊτσί, έχουν φτάσει σε άλλες χώρες.

«Δεν μπορούμε να συνδέσουμε το Νταϊτσί με την εξαγωγική αγορά. Αλλά μπορούμε να υποθέσουμε πως ορισμένα προϊόντα που έχουν μολυνθεί πέρασαν έξω από τη ζώνη της μόλυνσης» υπογράμμισε.

Ο ίδιος είπε ακόμα πως ειδικοί του ΠΟΥ θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν εντός της ημέρας περισσότερες οδηγίες. Προειδοποίησε όμως ότι είναι δύσκολο προς το παρόν να γνωρίζει κάποιος αν τα ραδιενεργά υλικά που ανιχνεύτηκαν σε κάποια τρόφιμα στην Ιαπωνία προέρχονται από το συγκεκριμένο εργοστάσιο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: