Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011

Παραιτήθηκε ο Χόσνι Μουμπάρακ

Με δύο μόνον φράσεις ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Αιγύπτου Ομάρ Σουλεϊμάν «καθάρισε» το απόγευμα της Παρασκευής την τριακονταετή διακυβέρνηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. «Ο Χόσνι Μουμπάρακ αποφάσισε να παραιτηθεί από πρόεδρος της δημοκρατίας και να παραδώσει την εξουσία στον στρατό. Ο Θεός να μας βοηθήσει όλους» είπε ο κ. Σουλεϊμάν.

Αμέσως τα πλήθη των εκατοντάδων χιλιάδων αντικαθεστωτικών διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ του Καίρου ξέσπασαν σε ενθουσιώδεις πανηγυρισμούς. Πάνω από ένα εκατομμύριο Αιγύπτιοι κρατώντας αιγυπτιακές σημαίες και πλακάτ με ειρηνικά συνθήματα ζητωκραύγαζαν «Ο λαός έριξε το καθεστώς», «Νικήσαμε», «Είμαστε ελεύθεροι» σε ένα ξέσπασμα χαράς και ικανοποίησης.

Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί ότι «σημαντικό διάγγελμα» επρόκειτο να κάνει ο ίδιος ο απομακρυνθείς πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται στην εξοχική του έπαυλη στο θέρετρο Σαρμ ελ Σείχ. Αναμένεται ανακοίνωση των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων.

Ανώτερος εκπρόσωπος Τύπου του αιγυπτιακού στρατού έφτασε σήμερα Παρασκευή στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, ανέφερε μία στρατιωτική πηγή στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

Παραίτηση του γγ του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος

Ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος στην Αίγυπτο, Χόσαμ Μπαντράουι, που διορίστηκε πριν από λίγες ημέρες, παραιτήθηκε σήμερα τονίζοντας ότι η Αίγυπτος χρειάζεται νέα κόμματα. «Πρόκειται για την παραίτησή μου τόσο από τη θέση μου όσο και από το κόμμα» δήλωσε ο κ. Μπαντράουι μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χαγιάτ.

«Η σύσταση νέων κομμάτων με νέο τρόπο που θα αντικατοπτρίζουν νέες σκέψεις και ιδέες είναι κάτι πολύ καλό για την κοινωνία τώρα, στο παρόν στάδιο», πρόσθεσε.

Ο κ. Μπαντράουι μέλος της Ανω Βουλής του αιγυπτιακού κοινοβουλίου ανέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα στις 5 Φεβρουαρίου αντικαθιστώντας τον Σαφουάτ ελ-Σέριφ.


Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ζήτησαν να μεταφέρει ο στρατός την εξουσία σε μεταβατική πολιτική κυβέρνηση

Η παράταξη της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο Αδελφοί Μουσουλμάνοι μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Χόσνι Μουμπάρακ και την ανάθεση της διακυβέρνησης της χώρας στο ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο ζήτησαν από το στρατό να παραδώσει σύντομα την εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση.

«Καλούμε για μια ασφαλή και σταθερή μετάβαση της εξουσίας σε μια κυβέρνηση καθοδηγούμενη από πολίτες και στη σύνταξη ενός Συντάγματος ανώτερου από το υπάρχον της διεφθαρμένης κυβέρνησης» ανέφερε ο Ρασάντ Μπαγιούμι, αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Αδελφών Μουσουλμάνων, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο.

«Θα πρέπει να εκπονηθεί ένα Σύνταγμα που θα εγγυάται την ελευθερία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια πολιτική κυβέρνηση που θα αποτελείται από τεχνοκράτες μέχρι ότου διενεργηθούν ελεύθερες, δίκαιες εκλογές υπό πλήρη διαφάνεια», πρόσθεσε καταλήγοντας ο κ. Μπαγιούμι.


Επίσημη ανακοίνωση Ομπάμα

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα κάνει δήλωση σχετικά με την παραίτηση του αιγύπτιου ομολόγου του Χόσνι Μουμπάρακ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, το βράδυ της Παρασκευής.

Ο Ομπάμα θα κάνει τη δήλωσή του στην αίθουσα Τύπου του Λευκού Οίκου.

«Ο πρόεδρος ενημερώθηκε για την απόφαση του προέδρου Μουμπάρακ να παραιτηθεί κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στο Οβάλ Γραφείο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόμι Βίετορ.

Ο αμερικανός πρόεδρος «παρακολούθησε στη συνέχεια τηλεοπτικές εικόνες από το Κάιρο για μερικά λεπτά», προσέθεσε ο ίδιος.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: