Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011

Το να νικήσεις τον εαυτό σου είναι πολύ δύσκολο.

Όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας ξεπερνούν κάθε λογική. Θα περίμενε κανείς να λειτουργήσουν τα αντανακλαστικά μας και να αποτρέψουμε καταστάσεις, όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Οι αιτίες είναι πολλές όμως η κυριότερη είναι ο εαυτός μας. Είμαι εγώ το είδωλο σου στον καθρέπτη αγαπητέ αναγνώστη, που λειτουργώ ανασταλτικά στο να πράξεις το αυτονόητο και να διεκδικήσεις ένα καλύτερο παρόν και ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Εγώ διαστρεβλώνω την αλήθεια και σε κάνω να φοβάσαι μήπως και χάσεις αυτά που νομίζεις πως έχεις. Σε κρατάω παγιδευμένο ανάμεσα σε ψεύτικες επιλογές και κρατάω τα μάτια σου και τα αφτιά σου ερμητικά κλειστά για να μη δεις ή ακούσεις οτιδήποτε σε ξυπνήσει από το λήθαργο που σε έχω ρίξει. Ιππεύω το νου σου και τον κατευθύνω εκεί που θέλω. Γιατί; Ας πούμε πως τα λάθη σου αποτελούν την τροφή μου. Από αυτά ζω και υπάρχω και όσα περισσότερα κάνεις υπό τη δική μου καθοδήγηση τόσο θα μεγαλώνω.

Έχω αιχμαλωτίσει και τη συνείδηση σου. Έτσι δεν θα νιώθεις ενοχές όταν θα προσπαθείς να ικανοποιήσεις τις αδηφάγες ορέξεις μου. Ένα πράγμα μόνο δεν ελέγχω σε εσένα και αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο φόβο μου. Κανονικά δεν θα έπρεπε να σου το αποκαλύψω όμως ξέρω πως και εσύ δεν του δίνεις σημασία. Πρόκειται για το ένστικτό σου. Αυτό σου φωνάζει συνέχεια πως τα πράγματα δεν πάνε καλά αλλά ευτυχώς για εμένα εσύ δεν το ακούς. Δεν τολμώ να σκεφτώ τι θα συμβεί αν ποτέ του δώσεις σημασία. Το πιθανότερο είναι πως θα καταρρεύσω όπως είπε και μία ψυχή στην Ελληνική τηλεόραση. Θα καταρρεύσω και μαζί μου θα καταρρεύσει και το τοπίο που σου έχω φτιάξει.

Αυτόν τον μονόλογο νοητά θα μπορούσε να τον ακούσει ο καθένας μας. Εγώ τον άκουσα ύστερα από συνομιλία με συγγενικό πρόσωπο από το νησί Σαμοθράκη που επισκέφθηκε πρόσφατα ο πρωθυπουργός μας. Μου είπε πως πήγε στην ομιλία του. Και τι είπε; Ρώτησα. Είπε αλήθειες, μου απάντησε. Μεγάλες αλήθειες. Στη συνέχεια προσπάθησε να εκτελέσει χρέη Πεταλωτή. Έκλεισα το τηλέφωνο και προσπαθούσα να συνέλθω. Ίσως δεν είχα ακούσει ή καταλάβει καλά.

Το ότι σε λίγο καιρό ο άνθρωπος που υποστηρίζει θα την αναγκάσει να χρησιμοποιεί διαβατήριο για να επισκεφτεί το πατρικό της δεν το βλέπει;
Ορισμένοι άνθρωποι σου δίνουν την εντύπωση πως ακόμα και αν τους δέσεις μπροστά σε μία οθόνη και τους προβάλλεις ντοκουμέντα προδοσίας θα εξακολουθήσουν να είναι αμετανόητοι. Και δυστυχώς υπάρχουν πολλοί τέτοιοι και λένε μη με ξυπνάτε όταν κοιμάμαι.

Τον έδωσε το Τζέφρεϊ και ο φίλος του ο Στρος Καν. Και τι έγινε; Μήπως ίδρωσε το αφτί κανενός; Έχουμε να κάνουμε με ανίατη ασθένεια. Οδηγούμαστε αυτοβούλως στην εξαφάνιση μας. Και όσοι έχουν προσβληθεί από αυτή την ασθένεια του κομματισμού εμποδίζουν έμμεσα ή άμεσα τους υπόλοιπους να αντιδράσουν.

Αλήθεια τι επιλογές μας έμειναν; Πως θα τελειώσει αυτός ο εφιάλτης; Η όποια λύση δοθεί στο πρόβλημα, αποκλείεται να είναι συμβατική. Δεν μπορεί να είναι συμβατική γιατί και η ΝΔ απλά δεν υπάρχει. Μην αμφιβάλλει κανείς πως και ο Αντωνάκης ο κολλητός του Τζέφρεϊ θα πράξει κάτι διαφορετικό. Το ίδιο κυρίως πιάτο θα μας σερβίρει με διαφορετική γαρνιτούρα.

Για τους υπόλοιπους δεν το συζητάω καν. Απλά υπάρχουν για να εκτονώνουν κάθε προσπάθεια αντίδρασης αλλά και συσπείρωσης. Κοινό παρονομαστή έχουν όλοι. Όποια ενέργεια κοινωνικής αντίδρασης πάει να εκδηλωθεί τρέχουν και την καπελώνουν. Το ίδιο κάνουν και στις εκδηλώσεις μνήμης. Είτε πρόκειται για ένα μνημόσυνο Ελλήνων ηρώων που έπεσαν στο καθήκον, είτε πρόκειται για μία διαμαρτυρία στην Αμερικάνικη πρεσβεία θα υπάρξει και το ανάλογο καπέλωμα από την αντίστοιχη πολιτική παράταξη.

Πρέπει να δοθούν πολλές μάχες και η πιο καθοριστική θα είναι με τον εαυτό μας. Όταν τον νικήσουμε θα δούμε παραπέρα. Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα σε όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: