Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011

Έκθεση για τον Ρ. Φεραίο

Αφιερωμένη στην προσωπικότητα, την εποχή, το έργο και την επιρροή του Ρήγα Φεραίου θα είναι η μόνιμη έκθεση, στον Πύργο Νεμπόϊσα στο Βελιγράδι, που αναμένεται να εγκαινιαστεί μέχρι την Ανοιξη.

Ο ιστορικός Πύργος Νεμπόϊσα στο Βελιγράδι, όπου μαρτύρησαν ο Ρήγας Φεραίος και οι σύντροφοί του, θα αποδοθεί παράλληλα προς χρήση μετά το σημαντικό έργο της αποκατάστασης και επαναχρησιμοποίησης του κτιρίου.

Το έργο παρουσιάστηκε στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ).

Η διευθύντρια του ΕΚΒΜΜ και υπεύθυνη του μουσειολογικού σκέλους του έργου, Αναστασία Τούρτα, επικεντρώθηκε στους κύριους άξονες, τις ενότητες και τις επιλογές της έκθεσης, που αφορούν στην ανίχνευση των χαρακτηριστικών της εποχής στην οποία έζησε και ανδρώθηκε ο Ρήγας, στην περιγραφή της πολιτικής σκέψης και του οράματός του, που δεν περιορίστηκε στη θεωρία, αλλά πραγματώθηκε στη δράση, η οποία και τον οδήγησε στο μαρτυρικό θάνατο και, τέλος, στην ιχνηλάτηση του αποτυπώματός του στα κατοπινά χρόνια εντός και εκτός ελλαδικού χώρου.

Στον πρώτο όροφο του Πύργου παρουσιάζονται- με την βοήθεια πολυμέσων- η ζωή, οι ιδέες και το έργο του Ρήγα Βελεστινλή, ενώ ο δεύτερος όροφος είναι αφιερωμένος στον απελευθερωτικό αγώνα των Σέρβων, τις συνθήκες και τους ανθρώπους που πρωτοστάτησαν σ’ αυτόν κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: