Κυριακή, 9 Ιανουαρίου 2011

Εντυπωσιακή φωτογραφία του Γαλαξία της Ανδρομέδας


Υπηρεσία Διαστήματος, ΠΑΡΙΣΙ

Αστρονόμοι από την Περσία του 10ου αιώνα εντόπισαν πρώτοι τον γαλαξία της Ανδρομέδας, διά γυμνού οφθαλμού. Την ονόμασαν «μικρό σύννεφο» και από τότε τηλεσκόπια έχουν φωτογραφήσει αναρίθμητες φορές τον πιο κοντινό γείτονά μας στον Γαλαξία.

Αλλά τίποτε δεν συγκρίνεται με αυτή την εικόνα που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA): μια εντυπωσιακή σύνθετη φωτογραφία που αναπαράχθηκε με χρήση δεδομένων από φάσμα υπέρυθρων και ακτινών Χ, που δείχνει τον σπειροειδή γαλαξία της Ανδρομέδας σε όλο του το μεγαλείο.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Herschel κατέγραψε την υπέρυθρη συνιστώσα της εικόνας (εμφανίζεται με κόκκινο / πορτοκαλί στη φωτογραφία), ενώ το παρατηρητήριο XMM-Newton συνέβαλε με τα δεδομένα των ακτινών Χ (με μπλε χρώμα).

Η ESA εξηγεί ότι «το Χέρσελ βλέπει σύννεφα παγωμένης σκόνης και αερίων, βασικά συστατικά από τα οποία δημιουργούνται τα αστέρια, ενώ το XMM-Newton αναδεικνύει τις εκατοντάδες πηγές ακτινών Χ εντός της Ανδρομέδας. Οι ακτίνες Χ είναι προϊόν κρουστικών κυμάτων από εκρήξεις καθώς ζεύγη άστρων δίνουν έναν βαρυτικό πόλεμο μέχρις εσχάτων».

Η γαλαξίας της Ανδρομέδας, γνωστός και ως M31, βρίσκεται σε απόσταση 2,5 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Εκτιμάται ότι περιέχει ένα τρισεκατομμύριο αστέρια.

Πηγή

1 σχόλιο:

acheloidahellenic είπε...

Ανήρ συν μέδω. Αυτή που εξουσιάζει τους άντρες. Η πριγκίπισσα που σώζεται από τον θαρραλέο Περσέα. Πάρα πολύ όμορφο αρχαίο ελληνικό όνομα, κοσμεί τον κλάδο της αστρονομίας αλλά δυστυχώς δε χρησιμοποιείται στις μέρες μας όπως αυτό της Αφροδίτης, Αλεξάντρας, Ανδρομάχης κ.α.