Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011

Ενας πύργος «φυλακίζει» την αιολική ενέργεια


Εναν εξαγωνικό πύργο ύψους 50 μέτρων και διαμέτρου 27 μέτρων σκοπεύει να δημιουργήσει η ιαπωνική εταιρεία πράσινης ενέργειας Ζena, με στόχο να «φυλακίζει» την αιολική ενέργεια.

Τo Wind Ρower, όπως ονομάζεται το επίδοξο εγχείρημα, στοχεύει στη μέγιστη εισροή του αέρα, μέσω ενός ιδιαίτερα εκλεπτυσμένου συστήματος το οποίο υπερπηδά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια κοινή ανεμογεννήτρια, χαρίζοντάς του 2,5 φορές υψηλότερη αποδοτικότητα. Οπως υποστηρίζουν οι ειδικοί της εταιρείας με έδρα τη Φουκουόκα, οι λεπτομέρειες του πρωτοποριακού σχεδίου αποτελούν αντικείμενο μελέτης τους τα τελευταία 20 χρόνια.

Το μυστικό του υπερσύγχρονου συστήματος κρύβεται στις έξι πλευρές του πύργου και στη δυνατότητα του συστήματος να συλλέγει αέρα από οποιοδήποτε υψόμετρο και αν προέρχεται και ανεξαρτήτως ταχύτητας. Μόλις ο εισερχόμενος αέρας φθάσει στον πυρήνα της εγκατάστασης, συμπιέζεται, μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια και αποθηκεύεται.

Οπως αναφέρουν, πρόκειται για έναν νέο τρόπο εγκλωβισμού και εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας, ο οποίος περιορίζει σημαντικά το κόστος συντήρησης της όλης εγκατάστασης και θα μπορούσε να έχει πολλαπλές επιχειρηματικές δυνατότητες και εφαρμογές.


Ούτε σταγόνα νερού χαμένη!Περί τα 110 δισ. λίτρα νερό χάνονται ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, από ποτήρια των οποίων το περιεχόμενο απλώς αδειάζεται στον νεροχύτη μετά τη χρήση τους, σύμφωνα με τους ειδικούς. Το γεγονός αυτό ήταν που ενέπνευσε τον νοτιοκορεάτη σχεδιαστή Τσόι Γινγιούνγκ ώστε να επινοήσει το Crystal Clear Water Ρurifier: έναν νεροχύτη με δυνατότητα μετατροπής του υπολειπόμενου νερού σε καθαρό... αέρα!

Σύμφωνα με τον δημιουργό του, μέσα από μια διαδικασία παρόμοια με εκείνη που εφαρμόζουν τα δέντρα για την παραγωγή οξυγόνου, ο νεροχύτης υψηλής τεχνολογίας βοηθά- μεταξύ άλλων- στην ανακύκλωση του αέρα και στη διατήρηση της υγιούς υγρασίας στον χώρο. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν προωθημένο υγραντήρα, ικανό να χρησιμοποιήσει το άχρηστο νερό. Ανάλογα με τη θέση του ειδικού εμβόλου σε σχήμα φύλλου, αλλάζει και η θερμοκρασία του νερού, η οποία προβάλλεται στη συνέχεια στο κάτω μέρος με τη βοήθεια χρωματιστών ακτίνων.

Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να αδειάσει το δοχείο με το νερό που περισσεύει στην επιφάνεια του νεροχύτη. Μόλις το νερό αγγίξει την επιθυμητή θερμοκρασία, μετατρέπεται σε καθαρό αχνό και απελευθερώνεται στον χώρο. Για την ώρα ωστόσο ο Γινγιούνγκ δεν έχει ανακοινώσει περαιτέρω πληροφορίες ως προς τη διάθεση του επαναστατικού φίλτρου.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: