Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011

Μακελειό στη Μόσχα


Η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας, χθες το απόγευμα, στοίχισε τη ζωή σε 35 ανθρώπους. Σύμφωνα με ρωσικές αστυνομικές πηγές, έγινε από γυναίκα καμικάζι.

Οκτώ ξένοι, εκ των οποίων πέντε Ευρωπαίοι, περιλαμβάνονται ανάμεσα στους 35 νεκρούς, όπως προκύπτει από τον κατάλογο των θυμάτων που δημοσιοποίησε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

Οι Ευρωπαίοι είναι δύο Βρετανοί, γεννημένοι το 1971 και το 1972, ένας Γερμανός γεννημένος του 1976, ένας Βούλγαρος ηλικίας 40-45 ετών και μια Ουκρανή γεννημένη το 1981.Τρία ακόμη θύματα είναι από την κεντρική Ασία.

Ξένοι επίσης τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τη λίστα του ρωσικού υπουργείου Υγείας και μεταξύ αυτών είναι ο Γάλλος Φρεντερίκ Ορτίζ και ο Ιταλός Ρομάνο Ροζάριο.

Η πρεσβεία της Σλοβακίας ανακοίνωσε ότι μια ηθοποιός της χώρας, η Σουζάνα Φιαλόβα, τραυματίστηκε και νοσηλεύεται.

Σαράντα τρεις από τους 110 τραυματίες που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της ρωσικής πρωτεύουσας, νοσηλεύονται σε βαριά ή κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας.

"Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα την αποτρόπαιη αυτή πράξη", αναφέρει σε μήνυμά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, εκφράζοντας ταυτόχρονα θλίψη για την απώλεια τόσων ανθρωπίνων ζωών και συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.


Όπως αναφέρει η Ελληνόφωνη «Φωνή της Ρωσίας» μεγάλη είναι η ανταπόκριση των Ρώσων πολιτών αφού σπεύδουν για να προσφέρουν αίμα για τους τραυματίες. Οι γιατροί εκτιμούν πως όλοι οι τραυματίες θα κρατηθούν στη ζωή ενώ τη νύχτα ολοκληρώθηκαν με επιτυχία 30 χειρουργικές επεμβάσεις. Ο Λεονίντ Πετσάτνικοφ, διευθυντής της μοσχοβίτικης Υπηρεσίας Υγείας, χαρακτήρισε ιδιαίτερα καθοριστική για τους τραυματίες, την έγκαιρη επέμβαση των σωστικών συνεργείων. Στο αεροδρόμιο του Ντομοντένοβο ο κόσμος εναποθέτει λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανέθεσε στον Γενικό εισαγγελέα να ελέγξει το σύστημα ασφάλειας στο Ντομοντένοβο, ενώ επεσήμανε πως κύριο καθήκον της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας της χώρας, είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στη Μόσχα καταφθάνουν συλλυπητήρια τηλεγραφήματα από ξένες κυβερνήσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι για τους συγγενείς τους που βρίσκονταν στο σημείο, μπορούν να πληροφορηθούν από την ειδική τηλεφωνική γραμμή που άνοιξε για αυτόν τον λόγο στο αεροδρόμιο του Ντομοντένοβο στους παρακάτω αριθμούς τηλεφώνων.


+7(495) 363-61-01,    +7(495) 644-40-66

Δεν υπάρχουν σχόλια: