Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2011

Εμβληματική συλλογή

Κίρχνερ, Μάκε, Πεχστάιν, Πικάσο, Ντιέγκο Ριβέρα, Ματίς, Μοντιλιάνι, Πικάμπια, είναι κάποιοι από τους εμβληματικούς καλλιτέχνες που περιλαμβάνει η μεγάλη λίστα ονομάτων της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας συλλογής Γιώργου Οικονόμου, μέρος της οποίας εκτίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μυώντας το κοινό σε μια διαδρομή στην καρδιά ιστορικών κινημάτων της τέχνης, ξεκινώντας από τους προδρόμους της μοντερνικότητας (ιμπρεσιονιστές) έως τη δεκαετία του '80.

Περίπου 450 έργα της συλλογής Οικονόμου θα εκτεθούν στη Δημοτική Πινακοθήκη, στο Μεταξουργείο, σε δύο ενότητες. Τα εγκαίνια της πρώτης ενότητας θα γίνουν στις 17/2 και της δεύτερης στις 5/5.

Τον πυρήνα της συλλογής αποτελούν τα μεγαλύτερα ονόματα του γερμανικού εξπρεσιονισμού, ενδεικτικά αναφέρονται οι Κίρχνερ, Μάκε, Ότο Ντιξ, από τη μεγάλη λίστα της συλλογής του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου, την οποία ξεκίνησε να συγκροτεί τα τελευταία 15 χρόνια και αποτελείται από πίνακες, γλυπτά, σχέδια και χαρακτικά.

Ιμπρεσιονισμός, Βιεννέζικη Απόσχιση, Φωβ, Εξπρεσιονισμός, Κυβισμός, Αφαίρεση, Νέα Αντικειμενικότητα, σχέδια της συλλογής, αποτελούν την πρώτη ενότητα της έκθεσης, μαζί με κάποια αριστουργήματα του 15ου αιώνα, πορτρέτα ροκοκό, θρησκευτικά θέματα μπαρόκ.

Η δεύτερη ενότητα ακολουθεί μέσα από τα έργα της συλλογής το Σουρεαλισμό, τη Σχολή του Παρισιού, τη θεματική Πορτέτο - Γυμνό - Νεκρή Φύση, την τέχνη στην πρώτη μεταπολεμική Δεκαετία, την τέχνη στη Δεκαετία του '60, το κίνημα των Νεοάγριων, μαζί με Χαρακτικά της Συλλογής.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: