Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011

Διαστημικό ξενοδοχείο

Το νέο έτος 2011, που έχει ανακηρυχθεί Έτος της Ρωσικής Διαστημικής, η εταιρεία «Διαστημικές τεχνολογίες» προχωράει στην υλοποίηση του σχεδίου κατασκευής του πρώτου στον κόσμο διαστημικού ξενοδοχείου για τουρίστες.

Στο Σταθμό νέας γενιάς θα εξοπλιστούν ειδικά 4 άνετοι θάλαμοι με μεγάλα φινιστρίνια. Στη διάρκεια μιάς πτήσης 7 τουρίστες θα μπορούν όχι μόνο να καμαρώνουν τα αφάνταστα διαστημικά τοπία, αλλά και να πάρουν μέρος ταυτόχρονα σε διάφορα επιστημονικά πειράματα. Όποιος θελήσει θα μπορεί να κλείσει δωμάτιο στο διαστημικό ξενοδοχείο πέντε αστέρων.

Ο γενικός εργολάβος της κατασκευής και της εκμετάλλευσης του νέου εμπορικού Σταθμού, δηλαδή η πυραυλική διαστημική εταιρεία της Ρωσίας «Ενέργεια» σχεδιάζει να τον κατασκευάσει μέσα σε 5 χρόνια. Προβλέπεται ότι ο Σταθμός αυτός θα χρησιμοποιείται τόσο σαν ξενοδοχείο για διαστημικούς τουρίστες, όσο και για άλλους σκοπούς, είπε στο ΡΣ "Η Φωνή της Ρωσίας" ο διευθυντής της εταιρείας «Διαστημικές Τεχνολογίες» Σεργκέι Κοστένκο.

«Ο νέος Σταθμός προβλέπεται να γίνει μεγάλο διαστημικό συγκρότημα πολλαπλής χρήσης. Σχεδιάζουμε να εκπληρώνουμε εκεί μεγάλα επιστημονικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων και των προγραμμάτων μελλοντικών διαπλανητικών πτήσεων. Ο νέος Σταθμός προβλέπεται να χρησιμοποιείται και για άλλους σκοπούς, π.χ. ως μέσο διάσωσης των πληρωμάτων του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Η κατασκευή του θα αρχίσει το 2012-2013 έτσι, ώστε το 2015-2016 ο Σταθμός να είναι έτοιμος για εκτόξευση. Μέχρι τότε, τέτοιες εταιρείες, όπως είναι η Μπόινγκ και η Ενέργεια θα βγούν στην αγορά με τα νέα τους μεταγωγικά εξαθέσια ή επταθέσια διαστημικά λεωφορεία. Μάλιστα, η υλοποίηση αυτού του σχεδίου ήδη έχει αρχίσει. Θα μπορούν να συνδέονται με το νέο Διαστημικό Σταθμό εκτός από τα ρωσικά διαστημόπλοια Σογιούζ, και τα διαστημόπλοια εφοδιασμού Προγκρές και τα διαστημικά λεωφορεία άλλων χωρών.

Προβλέπεται ότι το διαστημικό ξενοδοχείο θα πετά πάνω από τη Γη δίπλα από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Μάλιστα, οι συσκευές αυτές θα μπορούν να συνεργάζονται. Αν χρειαστεί, ο εμπορικός Σταθμός θα μπορεί να χρησομοποιηθεί ως καταφύγιο για το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και αντίστροφα. Η εταιρεία «Διαστημικές Τεχνολογίες» έχει υπογράψει ήδη συμβόλαια με εκπροσώπους από διάφορους τομείς της επιστήμης και της βιομηχανίας, οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν για σπάνιες δυνατότητες πραγματοποίησης στο Διάστημα ιατρικών ερευνών, πειραμάτων κρυσταλλοποίησης πρωτεϊνών, κατεργασίας υλικών, καθώς επίσης και για διάφορες χαρτογραφικές εργασίες και για την εξ αποστάσεως βολιδοσκόπηση.

Πήραμε ήδη παραγγελίες υλοποίησης μερικών ιατρικών σχεδίων. Εκτός απ’ αυτό, ο νέος Σταθμός θα γίνει ιδιόμορφη Πύλη που θα δώσει τη δυνατότητα διεύρυνσης της μελέτης του Ηλιακού συστήματος. Μιά σύντομη διαμονή στο διαστημικό ξενοδοχείο θα μπορεί να γίνει και η ιδανική αρχή του επανδρωμένου ταξιδιού γύρω από τη Σελήνη με τη χρησιμοποίηση του εκσυγχρονισμένου ρωσικού διαστημοπλοίου Σογιούζ.

Το κύριο δε για τους τουρίστες είναι ότι πολύ σύντομα θα μπορούν να περνούν τις διακοπές τους όχι μόνο στις παραλίες ή στα βουνά, αλλά και στο Διάστημα μέσα σε ένα άνετο και βολικό διαστημικό Σταθμό», παρατήρησε συμπεραίνοντας ο διευθυντής της εταιρείας «Διαστημικές Τεχνολογίες» Σεργκέι Κοστένκο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: