Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011

Απάτη μαμούθ στο ΙΚΑ - 300 εκατομμύρια ευρώ ζημιά!!!

«ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ» ΛΕΕΙ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
"Είναι το μεγαλύτερο χτύπημα κατά των κυκλωμάτων που εδώ και χρόνια λυμαίνονται το ΙΚΑ. Τα κυκλώματα αυτά είτε αφορούν το φάρμακο, είτε τις ιατρικές πράξεις είτε τις ασφαλιστικές εισφορές θα πρέπει να το καταλάβουν. Το πάρτι με το ΙΚΑ τελειώνει". Τη δήλωση αυτή έκανε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος μετά την εξάρθρωση κυκλώματος απάτης εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του ΙΚΑ.

Το κύκλωμα εμφάνιζε ονόματα ανύπαρκτων εργαζομένων στις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις των εργοδοτών σε συνεργασία λογιστικά και δικηγορικά γραφεία, κατασκευαστικές ή τεχνικές εταιρείες ακόμη και γραφεία κηδειών.

Οι δράστες της απάτης που υπολογίζεται ότι ξεκίνησε πριν πέντε περίπου χρόνια, εντοπίστηκαν από τον ηλεκτρονικό έλεγχο ασφάλισης: Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό "δίχτυ" που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον περασμένο Αύγουστο και συνδέει το ΙΚΑ, με το ΣΕΠΕ και τον ΟΑΕΔ ενώ έχει τη δυνατότητα ελέγχου και διασταύρωσης όλων των στοιχείων που εισάγει ο εργοδότης με το μητρώο εργοδοτών - παραρτημάτων και το μητρώο ασφαλισμένων που διαθέτει. Το σύστημα εντοπίζει και ενημερώνει αυτόματα κάθε αναντιστοιχία δεδομένων.

Με τον τρόπο αυτό εντοπίστηκαν αναλυτικές δηλώσεις εταιρειών που δεν αντιστοιχούσαν σε πραγματική απασχόληση ή δεν είχαν καταβληθεί οι αντίστοιχες εισφορές. Έτσι δόθηκε η δυνατότητα να εντοπιστεί και να εξαρθρωθεί το συγκεκριμένο κύκλωμα.

Εν συνεχεία ο διοικητής του ΙΚΑ υπέβαλλε μηνύσεις στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Αθηνών και διενεργήθηκε έρευνα από την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος οπότε εντοπίστηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη των ατόμων που εξαπατούσαν το ΙΚΑ καταθέτοντας τις ψευδείς αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις.

Οι ψευδώς δηλωμένοι υπάλληλοι λάμβαναν τα σχετικά ένσημα ασφάλισης και τις λοιπές παροχές που προκύπτουν από την ασφάλιση (δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας κλπ) χρηματικό ποσό, οι οποίοι ουδέποτε κατέβαλαν τις εργοδοτικές εισφορές που τους αναλογούσαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέλος του κυκλώματος στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν 70.080 ευρώ μέσα σε σακούλα σκουπιδιών, είχε υποβάλει, σύμφωνα με πληροφορίες, μηδενική φορολογική δήλωση.

Το κύκλωμα φέρεται να έχει αποκομίσει περί τα 100 εκατομμύρια, ενώ η συνολική ζημία για το ΙΚΑ υπολογίζεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει δώσει εντολή να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες ενώ δηλώνει ότι θα συνεχίσει απαρέγκλιτα τη συστηματική προσπάθεια για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της απάτης σε βάρος των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Σε όλη τη χώρα
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας,προκλήθηκε ζημιά για το ΙΚΑ ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η απάτη σύμφωνα, με αρμόδιο αξιωματικό, γινόταν σε 62 περιοχές της χώρας επί τουλάχιστον 5 χρόνια.

Εντοπίστηκαν 62 άτομα πίσω από κατασκευαστικές εταιρίες, επιχειρηματίες, κατασκευαστές, λογιστές καθώς και ένα δικηγορικό γραφείο, στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Ξάνθη, την Αχαΐα, τα Γιάννενα, την Κέρκυρα, την Πιερία, την Πρέβεζα και τις Σέρρες .

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: