Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2010

Will you take the blue pill or the red pill?

Αυτή είναι και η πρωταρχική ερώτηση στο Matrix του 99’ που ο
Μορφέας κάνει στο νεαρό Νeo και συνεχίζει καπώς έτσι

«You take the blue pill - the story ends,
you wake up in your bed and believe whatever you want to believe.
You take the red pill - you stay in Wonderland and I show you how deep the rabbit-hole goes. »

Που σε απλή μετάφραση σημαίνει

«αν πάρεις το μπλε χάπι ξυπνάς στο
κρεβάτι σου και πιστεύεις ότι εσύ θέλεις.
Αν πάρεις το κόκκινο χάπι μένεις στην χώρα των Θαυμάτων και θα
σου δείξω πόσο βαθιά είναι η τρύπα του κουνελιού.»

Εσύ λοιπόν ποιο από τα δυο θα επιλέξεις ? Ας υποθέσουμε όμως ότι
βρίσκεσαι στην θέση του Νίο και διαλέγεις το κόκκινο χάπι ….
οι συνέπειες είναι εκεί μπροστά σου γιατί μόλις ανοίξεις τα μάτια σου
θα δεις ότι όλο αυτό τον καιρό στην πραγματικότητα ήσουν κοιμισμένος
και βλέπεις πλέον ανθρώπους που δεν αναγνωρίζεις ….

Θα αναρωτιέσαι σε τι αναφέρομαι όμως δεν θα ναι πολύ δύσκολο
για σένα να καταλάβεις αν απλά αναλογιστείς κάποια πράγματα..
Ξυπνάς και νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά μέσα σου …
ίσως το βλέπεις καμία φορά στα πιο κρυφά σου όνειρα όμως
κάθε φόρα το κρύβεις ή το αποφεύγεις πριν πιεις την τελευταία
γουλιά καφέ για να φύγεις για την δουλειά.

Είναι ο κόσμος μας μια εικονική πραγματικότητα ή μήπως
εμείς οι ίδιοι εγκλωβιστήκαμε μέσα στην ίδια μας την ζώη
με τον τρόπο που την θεσπίσαμε με τόσο αίμα ….και θυσίες..

και εδώ…θυμάμαι τα ξεχασμένα λόγια κάποιου μεγάλου
Έλληνα ποιητή …ίσως τον ξέρεις και εσύ Σεφέρη τον λένε
και σε κάποιο ποίημα του έγραψε

«Με τι καρδιά, με τι πνοή,τι πόθους και τι πάθος,
πήραμε τη ζωή μας. Λάθος!Κι αλλάξαμε ζωή.»

Εκείνος το είχε καταλάβει άραγε εμείς …
γιατί όταν κοιτάζουμε παλιές φωτογραφίες μας πιάνει
μια λησμονιά για το αληθινό για τον καιρό εκείνον…

μήπως γιατί ξεχαστήκαμε μέσα στο δικό μας «Matrix»?
Πάντως πάντα υπάρχει ελπίδα να ξεθάψουμε μέσα
από τις στάχτες μας τους εαυτούς μας και να ζήσουμε
ξανά.

Σαυτόν τον κόσμο που όλα γύρω μας μοιάζουν θλιμμένα
και σκούρα …υπάρχει πάντα ένα ουράνιο τόξο
αρκεί να το θελήσουμε…να το συνειδητοποιήσουμε
και να …..ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ…ο καθένας μας ξέρει από τι…
σας αφήνω για απόψε με σκέψεις από μια στιχομυθία
ενός έργου….

Neo: What is the Matrix?

Trinity: The answer is out there, Neo, and it's looking for you,
and it will find you if you want it to..

Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2010

Καφενειακές συζητήσεις


Το τελευταίο διάστημα την επικαιρότητα την μονοπωλούν συζητήσεις γύρω από την άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας. Ακούμε διαρκώς τα Μ.Μ.Ε. στην πλειοψηφία τους να ασχολούνται με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε, το πόσο σκληρά μέτρα πρέπει να παρθούν και το πόσο χαμηλά έχει πέσει η Ελλάδα στο Διεθνές στερέωμα λόγω της δεινής οικονομικής της κατάστασης.

Έχουμε ακούσει τρομερά πράγματα και από "Ευρωπαίους εταίρους μας" σχετικά με το πόσο "κακά παιδιά" είμαστε. Εξαιτίας της μικρής Ελλάδας κινδυνεύει το "Αθώο" και "Αγνό" νόμισμα μας το ευρώ, κινδυνεύει ως και η αξιοπιστία και η συνοχή ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά αναπαράγουν μεταξύ τους οι υποψήφιοι σωτήρες μας. Φταίμε εμείς οι Έλληνες για το ότι δεν μας ρώτησε κανείς αν θέλουμε να φτιαχτεί μία Ευρωπαϊκή ένωση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της ευρωπαϊκής ελίτ και όχι βασισμένη στις αξίες και στα ιδεώδη των Ευρωπαϊκών λαών.

Είμαστε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας από τη μία και από την άλλη τρέχουν να μας δανείσουν και πολλαπλάσια από όσα ζητάμε με επιτόκιο 6,5%. Μα πώς τότε μας εμπιστεύονται τα ωραία χρήματα τους αφού μας θεωρούν πλοίο που βουλιάζει; Αφού είμαστε σε τόσο άσχημη κατάσταση γιατί συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα μας πρωτοδανείσει; Οι "φίλοι" Ευρωπαίοι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο των "σύμμαχων" Αμερικανών γιατί θορυβήθηκαν όταν στραφήκαμε στους Κινέζους για να αναλάβουν το χρέος μας;
Στην αντίπερα όχθη η Κυβέρνηση Παπανδρέου με τη νωπή λαϊκή εντολή και την ισχυρή πλειοψηφία θα περίμενε κανείς να λειτουργήσει ως ανάχωμα στα κερδοσκοπικά παιχνίδια και να δώσει τις λύσεις εκείνες που χρειάζονται για να βγει η χώρα από αυτήν την περιπέτεια. Αντί αυτού συντηρεί την καταστροφολογία με τις πλάτες των Μ.Μ.Ε. που χειραγωγούν τη κοινή γνώμη, αποπροσανατολίζοντας την για να βρει η κυβέρνηση στρωμένο το έδαφος να επιβάλλει τις αντιλαϊκές και ανθελληνικές της πολιτικές. Ενώ το μόνο μέλημα της είναι από που θα δανειστεί δεν εφαρμόζει καμία πολιτική για να πάψει ο δανεισμός. Δεν κάνει καμία κίνηση ουσίας για την οικονομία παρά μόνο κινήσεις σπασμωδικές, προσπαθώντας με λόγια και όχι με πράξεις να κερδίσει τις εντυπώσεις. Να οδηγήσει τη χώρα μας στο να αρχίσει να παράγει κάτι. Κάποιο προϊόν που να μπορούμε να το εξάγουμε και να είναι ανταγωνιστικό. Να αποκτήσει η Ελλάδα κάποια ταυτότητα. Θα μου πείτε δύσκολες εποχές για επενδύσεις. Θα συμφωνήσω αλλά πρέπει να αναρωτηθούμε πως γίνεται πάντα να βρίσκονται χρήματα για τις τράπεζες και να μην υπάρχουν χρήματα για επενδύσεις. Η χώρα δεν παράγει πλέον τίποτα. Μέχρι και τα φασόλια το εθνικό μας φαγητό τα εισάγουμε απ' έξω.

Αντίθετα με μεγάλη ακρίβεια και απόλυτη προθυμία, νομοθετεί ούτως ώστε να αφαιρεθεί το εθνόσημο από την Ελληνική Αστυνομία, να κατέβουν τα θρησκευτικά σύμβολα από τα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες και φυσικά να Ελληνοποιήσει όσους περισσότερους λαθρομετανάστες μπορεί. Χωρίς καν να ερωτηθεί ο Ελληνικός λαός για όλα αυτά. Κατά τα άλλα έχουμε Δημοκρατία. Αλήθεια πριν πόσα χρόνια έγινε το τελευταίο δημοψήφισμα;
Μία από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε ο "ως μελλοντικός ηγέτης" (όλοι θυμόμαστε τις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά την ήττα του κόμματος του στις εκλογές του 2007, πριν καν προλάβει να μιλήσει ο αρχηγός του) σημερινός υπουργός εθνικής άμυνας κος Ευάγγελος Βενιζέλος , ήταν να υποβαθμίσει ποιοτικά τις παρελάσεις στις εθνικές επετείους. Θα συμμετέχουν μόνο πεζοπόρα τμήματα χάριν της οικονομίας είναι η επίσημη αιτιολογία. Αν θέλουν οικονομία ας κόψουν τους μισθούς τους. Είναι αλλεργικοί οι κύριοι σε οτιδήποτε έχει σχέση με το έθνος μας, με τον Ελληνισμό.

Φτάσαμε στο σημείο ο πρωθυπουργός της Ελλάδος να κάνει δηλώσεις περί κινδύνου απώλειας εθνικής κυριαρχίας και να μην ιδρώνει το αυτί κανενός.
Είδαμε όλοι στη σύνοδο κορυφής τον Έλληνα πρωθυπουργό να τον "κυνηγάει" και να του φράζει θρασύτατα το δρόμο ένας δημοσιογράφος Αγγλικού Μ.Μ.Ε. και τον κύριο Παπανδρέου να αντιδρά αμήχανα και να μη μπορεί να επιβληθεί ως αρχηγός κράτους. Γιατί από την αντίδρασή του καταλάβαμε πως είναι καλός και ευγενικός άνθρωπος αλλά ηγέτης μίας χώρας δεν είναι.

Η αντιπολίτευση επίσης δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Καμία πρωτοβουλία ουσίας και καμία γόνιμη πρόταση για το καλό της χώρας. Στο βασίλειο της ζούγκλας η αντιπολίτευση με τη στάση που κρατάει θα μπορούσε να είναι η ύαινα που ξερογλείφεται και περιμένει τη σειρά της να φάει κάποιο κοκαλάκι από το πτώμα. Έδωσαν με υποκρισία συναίνεση στην κυβέρνηση, ίσως γιατί η πίτα είναι μεγάλη. Ίσως και για να συγκαλύψουν "αμαρτίες" του παρελθόντος. Οραματίζονται ακόμη και συγκυβέρνηση κάποιοι. Αυτοί μπορούν να οραματίζονται ότι θέλουν. Εμείς όμως; Ας μπούμε στη διαδικασία να σκεφτούμε λίγο.

Πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημα μας, να ξυπνήσουμε επιτέλους και να δείξουμε πως υπάρχουμε, έχουμε απαιτήσεις, όραμα και δικαιώματα. Δεν είμαστε άβουλα όντα, όσο και αν θέλουν να μας θεωρούν τέτοια.

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2010

Αναμνήσεις από την Καθαρή ΔευτέραΤο Gorilaki εύχεται σε όλους καλή Σαρακοστή. Απολαύστε τα κούλουμα με το πέταγμα του χαρταετού να πρωταγωνιστεί και να γεμίζει τους ουρανούς με όμορφα χρώματα και σχέδια.

Η Καθαρή Δευτέρα είναι αγαπημένη Αργία για όλους. Σηματοδοτεί πως το Άγιο Πάσχα είναι κοντά και αποτελεί μία ημέρα χαράς, ξεγνοιασιάς και ανεμελιάς για τους περισσότερους.

Κάνοντας μία αναδρομή μπορώ να θυμηθώ πολλά όμορφα πράγματα. Πάντοτε θέλαμε με τον πατέρα μου ο χαρταετός να είναι χειροποίητος. Το Σάββατο λοιπόν αγοράζαμε τα απαραίτητα υλικά για την κατασκευή του. Ξύλα, κόλα, χαρτί, σπάγκο. Μετά τα συναρμολογούσαμε με περίσσια μαστοριά, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα ζύγια του και την ουρά του για να ισορροπεί σωστά και ο χαρταετός έπαιρνε την τελική του μορφή. Παίρναμε πολύ σπάγκο από 500 μέτρα ως 1 χιλιόμετρο με τη φιλοδοξία να πάει ο χαρταετός όσο ποιο ψηλά γίνεται.

Όταν επιτέλους έφτανε η Καθαρή Δευτέρα κάναμε την εξόρμησή μας μαζί με εκλεκτούς φίλους. Είτε για την Ελληνική ύπαιθρο, είτε για το λόφο του Φιλοπάππου, ή για την Καισαριανή. Οι γυναίκες της παρέας αναλάμβαναν το Σαρακοστιανό τραπέζι. Χταποδάκι, ταραμοσαλάτα, φασολάδα, λαγάνα παραδοσιακή. Γέμιζε ο αέρας με Σαρακοστιανές μυρωδιές. Λίγο κρασί για να ζεσταθεί η ατμόσφαιρα, το ραδιάκι συντονισμένο στη σωστή συχνότητα με μουσική και αυτό ήταν.

Το ταξίδι του χαρταετού ξεκινούσε. Τις ποιο πολλές φορές τα καταφέρναμε με επιτυχία. Ο χαρταετός λες και καρτερούσε να ελευθερωθεί ξεκινούσε με ορμή την πτήση του. Του ελευθερώναμε λίγο λίγο τον σπάγκο και αυτός ανέβαινε όλο και ποιο ψηλά μέχρι που τον βλέπαμε σαν μία κουκίδα πάνω από τα κεφάλια μας να στέκεται περήφανα. Στη συνέχεια ο
χαρταετός άλλαζε <<πιλότο>> αφού περνούσε από τα χέρια όλης της παρέας και το γλέντι κορυφωνόταν.
Το τέλος μιας τέτοιας ημέρας μας έβρισκε όλους με ζωγραφισμένα χαμόγελα και υποσχέσεις για νέο αντάμωμα του χρόνου.

Πάντα προσέχαμε στα μέρη που πηγαίναμε να μην υπάρχουν κοντά ηλεκτροφόρα σύρματα γιατί σε τέτοια περίπτωση ο κίνδυνος ατυχήματος είναι μεγάλος.

Φυσικά υπήρχαν και χρονιές που δεν τα καταφέραμε στο πέταγμα του χαρταετού λόγω κακών καιρικών συνθηκών ή άπνοιας αλλά ευτυχώς αυτές ήταν λίγες.

Μαζεύαμε τα σκουπίδια που προέκυπταν και παίρναμε το δρόμο της επιστροφής.

Αποστολή εξετελέσθη.

Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2010

Απονεμήθηκαν τα πρώτα βραβεία για την Ελληνική κοινότητα των Social Media


Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2010

Σε τιμητική εκδήλωση που διοργάνωσε η LG Electronics Ελλάς στο Nixon, την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, ανακοινώθηκαν οι νικητές με τα καλύτερα posts για τα βραβεία “Best Post Awards 2009”.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της LG, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο στήριξης της ελληνικής blogo-σφαιρας και αφορούσε στη ψηφοφορία των καλύτερων δημοσιεύσεων στα ελληνικά blogs για το 2009.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη σε δύο φάσεις, μέσα από τον δικτυακό τόπο http://www.bestpostawards.gr/, όπου οι χρήστες πρότειναν τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα σε κάθε μία από τις πέντε διαφορετικές θεματικές ενότητες. Στη συνέχεια ψήφισαν τα αγαπημένα τους posts ανά κατηγορία, αναδεικνύοντας τους 5 πρώτους τυχερούς νικητές, οι οποίοι κέρδισαν την εκπληκτική Slim LED LCD οθόνη W86L 24” της LG, αλλά και τους υπόλοιπους 10 νικητές στη 2η και 3η θέση, που παρέλαβαν την αναμνηστική πλακέτα.

Συγκεκριμένα οι πέντε κατηγορίες του διαγωνισμού, για τις οποίες οι χρήστες κλήθηκαν να προτείνουν άρθρα και να ψηφίσουν ήταν οι εξής: Περιβάλλον, Μηχανοκίνηση, Πολιτισμός, Ταξίδια και Τεχνολογία.

Η συμμετοχή και η ανταπόκριση των χρηστών υπήρξε θερμή, γεγονός που φάνηκε από τα 40.000 page views της ιστοσελίδας του διαγωνισμού, ενώ κατά τη διάρκεια των 2 μηνών που ο διαγωνισμός ήταν σε εξέλιξη, προτάθηκαν συνολικά 295 posts στις 5 κατηγορίες. Επιπλέον, πάνω από 1.400 εγγεγραμμένοι χρήστες ψήφισαν τα προτεινόμενα blog posts, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο την έμπνευση και τη δημιουργικότητα της κοινότητας των bloggers.

Η τελική ψηφοφορία επεφύλασσε αρκετές εκπλήξεις και αξιομνημόνευτες βραβεύσεις, φέρνοντας κοντά χρήστες και bloggers που ταξίδεψαν από πολλές γωνιές της Ελλάδας, αλλά και της γειτονικής Τουρκίας, για να παρευρεθούν σε αυτή την πρωτότυπη εκδήλωση.

Η LG Electronics, επιδιώκει να είναι πάντα παρούσα στα νέα Μέσα και το Ίντερνετ, ενισχύοντας τη δυναμικότητα των ελληνικών blogs. Στόχος της εταιρείας είναι τα Best Post Awards να διοργανωθούν εκ νέου το 2010 και να εδραιωθούν ως ετήσιος θεσμός για την online κοινότητα.

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2010

Best Post Awards ‘09

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους διοργανωτές του διαγωνισμού ''Best Post Awards ‘09'' καθώς και την εταιρία LG για την άψογη διοργάνωση του διαγωνισμού και την υπέροχη φιλοξενία τους στην τελετή απονομής των βραβείων. Εύχομαι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός να καθιερωθεί στην Ελληνική διαδικτυακή κοινωνία και να γίνει θεσμός συμβάλλοντας, στην ανάδειξη αξιόλογων ιστολογίων.


Με την ευκαιρία το Gorilaki ευχαριστεί θερμά όλους όσους ψήφισαν τη δημοσίευση μας ''Η κλιματική αλλαγή απειλεί τους Εθνικούς Δρυμούς'' χαρίζοντας της την 1η θέση στα ''Best Post Awards'' για το έτος 2009 στην κατηγορία περιβάλλον. Μας δίνετε τη δύναμη να συνεχίσουμε και να προσπαθούμε για το καλύτερο μέσα από το παρών ιστολόγιο.


Τέλος θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήρια μου και τις ευχές μου για ότι καλύτερο στους νικητές των υπόλοιπων κατηγοριών και γενικά σε όλους όσους συμμετείχαν.
Αγαπητοί Έλληνες bloggers May the force be with you!