Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010

IBM: Κάνει πραγματικότητα τον αγώνα «ανθρώπου - μηχανής»

Λογισμικό που αναπτύχθηκε στο τμήμα τεχνητής νοημοσύνης της ΙΒΜ θα αναμετρηθεί σε μια σειρά τηλεπαιχνιδιών με δύο από τους πιο επιτυχημένους παίκτες του δημοφιλούς αμερικανικού κουίζ Jeopardy!

Το πρόγραμμα «Γουότσον» της IBM θα εμφανίζεται ως στρογγυλό άβαταρ σε μια οθόνη στη διάρκεια των παιχνιδιών που θα προβληθούν το τριήμερο 14-16 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.

Η αναμέτρηση θυμίζει την ιστορική επιτυχία του Deep Blue, ενός προγράμματος της IBM που νίκησε το 1997 τον Γκάρι Κασπάροφ, τότε παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι.

Αυτή τη φορά, οι προγραμματιστές της εταιρείας πρέπει να αντεπεπεξέλθουν σε μια πρόκληση άλλου είδους: στο Jeopardy, οι παίκτες καλούνται να διατυπώσουν τις σωστές ερωτήσεις για τις απαντήσεις που τους δίνει εκ των προτέρων ο παρουσιαστής.

Ο Γουότσον έχει ήδη δοκιμαστεί σε φιλικές αναμετρήσεις με 50 πρωταθλητές του τηλεπαιχνιδιού, ωστόσο ούτε η IBM ούτε η παραγωγή του Jeopardy αποκαλύπτουν το προσωπικό ρεκόρ του.

Στο επίσημο τουρνουά, το άβαταρ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον Κεν Τζένινγκς, ο οποίος νίκησε σε 74 σειρά παιχνίδια τη σεζόν 2004-2005. Θα ακολουθήσει αναμέτρηση με τον Μπραντ Ρούτερ, τον παίκτη με τα περισσότερα κέρδη, σχεδόν 3,3 εκατ. δολάρια.

Το έπαθλο είναι 1 εκατομμύριο δολάρια. Η IBM υπόσχεται όλο το ποσό για φιλανθρωπία, ενώ οι ανθρώπινοι αντίπαλοί της τα μισά.

Το λογισμικό παίρνει το όνομα του Τόμας Τζ. Ουότσον, ιδρυτή της IBM.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: