Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2010

Αυξήθηκαν κατά 25% Οι ορεσίβιοι γορίλες

Ο πληθυσμός των ορεσίβιων γοριλών στο βασικό τους καταφύγιο στην κεντρική Αφρική αυξήθηκε κατά 25% τα τελευταία επτά χρόνια μια εντυπωσιακή ανάκαμψη για ένα υποείδος που αντιμετωπίζει κρίσιμο κίνδυνο εξαφάνισης.

Ο μεγαλύτερος από τους δύο πληθυσμούς ορεσίβιου γορίλα ζεί στην οροσειρά της Βιρούνγκα, στην οποία υπάρχουν τρία συνεχόμενα εθνικά πάρκα της Ρουάντας, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και της Ουγκάντας.

Όπως αναφέρει το AFP, ο πληθυσμός έχει αυξηθεί από τα 380 άτομα το 2003 στα 480 άτομα σήμερα.

Ο δεύτερος πληθυσμός βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο του Μπουίντι της Ουγκάντα (και σύμφωνα με ορισμένους ζωολόγους ανήκει σε διαφορετικό υποείδος γορίλα).

Αν ληφθούν υπόψη και τέσσερα ορφανά γοριλάκια που φιλοξενούνται σε καταφύγιο του Κονγκό, ο συνολικός πληθυσμός τους στη φύση είναι μόλις 786 άτομα.

Οι ορεσίβιοι γορίλες έγιναν γνωστοί στο ευρύ κοινό από την ταινία Γορίλες στην Ομίχλη, η οποία αναφερόταν στην προσπάθεια της ζωολόγου Ντάιαν Φόσεϊ, η οποία δολοφονήθηκε το 1985, πιθανώς από λαθροθήρες.

Οι γορίλες είναι οι στενότεροι συγγενείς του ανθρώπου μαζί με τους άλλους δύο ανθρωποειδείς πιθήκους, τον χιμπατζή και τον ουραγκοτάγκο.

Ζουν αποκλειστικά στην Αφρική και χωρίζονται σε δύο είδη, τον ανατολικό και τον δυτικό γορίλα. Ο δυτικός γορίλας (Gorilla gorilla) χωρίζεται σε τουλάχιστον δύο υποείδη (Gorilla gorilla gorilla και Gorilla gorilla diehli), και ο ανατολικός σε άλλα δύο (τον Gorilla beringei graueri και τον και τον ορεσίβιο γορίλα Gorilla beringei beringei).

Τα τρία υποείδη βρίσκονται σε κρίσιμο κίνδυνο εξαφάνιση, ενώ ο Gorilla beringei graueri που ζει στον Κονγκό είναι απειλούμενος.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: