Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010

Υπέρ της «αποσταλινοποίησης» της Ρωσίας ο Μεντβέντεφ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ θ' αρχίσει μια εκστρατεία «αποσταλινοποίησης» της Ρωσίας, θυμίζοντας στους συμπατριώτες του τα εγκλήματα που διέπραξε ο Ιωσήφ Στάλιν, σύμφωνα με άρθρο της ρωσικής οικονομικής εφημερίδας Vedomosti σήμερα Παρασκευή.

Ο ρόλος του Στάλιν στη ρωσική ιστορία θα αποτελέσει το βασικό θέμα μιας συνάντησης του Μεντβέντεφ με τα μέλη του Συμβουλευτικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Κρεμλίνο τον Ιανουάριο, ανέφεραν πρόσωπα που έχουν προσκληθεί σ' αυτή τη συνάντηση, τα οποία επικαλείται η Vedomosti.

Το Συμβούλιο επεξεργάστηκε ένα σχέδιο ομοσπονδιακού προγράμματος, στόχος του οποίου είναι να αποδοθεί τιμή στα εκατομμύρια των θυμάτων της σταλινικής καταστολής. Το σχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον πλήρη αποχαρακτηρισμό των σοβιετικών μυστικών αρχείων, τις έρευνες για τα οστά των ανθρώπων που χάθηκαν στα στρατόπεδα και την ανέγερση νέων μνημείων ως φόρο τιμής στα θύματα. Το Συμβούλιο επίσης θα καλέσει τον Μεντβέντεφ να "δώσει μια πολιτική και νομική αποτίμηση των εγκλημάτων του ολοκληρωτισμού", γράφει η ρωσική εφημερίδα.

"Αυτό δεν θα είναι μια δίκη του Στάλιν. Θα είναι μια αποτίμηση του καθεστώτος. Κατά τη γνώμη μου, είναι φανερό ότι όλος ο (σοβιετικός) λαός ήταν θύμα του καθεστώτος αυτού", δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μιχαήλ Φεντότοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Στη Ρωσία, ωστόσο, η στάση της κοινής γνώμης για τον Στάλιν είναι διφορούμενη: ο Στάλιν θεωρείται ταυτόχρονα τύραννος και ο ήρωας της νίκης επί των ναζί.

Ο Μεντβέντεφ καταδίκασε το Μάιο το "ολοκληρωτικό" καθεστώς της Σοβιετικής Ένωσης και τα "ασυγχώρητα" εγκλήματα που διαπράχθηκαν υπό την ηγεσία του Στάλιν, σε μια έντονα συμβολική κίνησή του να εκσυγχρονίσει την εικόνα της Ρωσίας. Μέχρι σήμερα, ο Μεντβέντεφ όπως και ο προκάτοχός του, ο νυν πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, σπανίως έχουν επικρίνει το σοβιετικό καθεστώς.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: