Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2010

Εποχή του δεύτερου εκχριστιανισμού

«Εποχή του «δεύτερου εκχριστιανισμού» των λαών». Έτσι αποκαλούν τη σημερινή εποχή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
΄Υστερα από μερικές δεκαετίες της εξαναγκαστικής επιβολής του αθεϊσμού στη Σοβιετική ΄Ενωση, σήμερα στις συνθήκες της διάλυσης των χριστιανικών αξιών πίσω από τα συνθήματα της ανεξιθρησκείας στις ευρωπαϊκές χώρες, το πρόβλημα της επιστροφής των ανθρώπων στην πίστη τίθεται με ιδιαίτερη οξύτητα. Ποιά είναι τα καθήκοντα της σημερινής ιεραποστολής; Πώς μπορεί η εκκλησία να αντιτίθεται στην αθείστική και την κοσμική συνείδηση; Πώς μπορεί να μεταφέρει τον λόγο του Θεού στις συνθήκες του σημερινού τεχνολογικού και πληροφοριακού κόσμου;

Με την αναζήτηση των απαντήσεων σ΄αυτές και άλλες ερωτήσεις θα ασχοληθούν οι μετέχοντες στο Πανεκκλησιαστικό ορθόδοξο Συνέδριο Επαρχιακών Ιεραποστόλων οι εργασίες του οποίου θα αρχίσουν στη Μόσχα στις 16 Νοεμβρίου. Η Ρωσική Εκκλησία δεν είχε βρεθεί ποτέ μπροστά στην ανάγκη της τέλεσης του ιεραποστολικού κηρύγματος σε τόσο μεγάλες διαστάσεις, όσο σήμερα. Το Μοσχοβίτικο Πατριαρχείο διαπιστώνει ότι τα τελευταία 20 χρόνια ο αριθμός των ορθόδοξων πιστών αυξήθηκε κατά πολλές φορές. Μάλιστα, όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και στις χώρες της Δύσης,- είπε ο διευθυντής της Συνοδικής ιεραποστολικής Υπηρεσίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αρχιεπίσκοπος Μπέλγκοροντ και Στάρι Οσκόλ Ιωάννης.

«Σήμερα παρ’ όλο τον αναρίθμητο αριθμό των καθολικών εκκλησιών στη Δύση οι ορθόδοξες εκκλησίες στο εξωτερικό είναι υπεργεμάτες. Το γεγονός αυτό μαρτυρεί ότι οι άνθρωποι στη δυτική Ευρώπη πεθύμισαν τον γνήσιο λόγο του Θεού, που πρεσβεύει τον Χριστό και την Ανάστασή του αντί για διάφορους συνταγματικούς κανόνες, υποκαθιστόντας με αυτό τον τρόπο πολλούς χριστιανικούς κανόνες με την ιδιόμορφη κοσμική ερμηνεία. Ακριβώς για αυτό τον λόγο σήμερα στη Δύση επιδεικνύεται πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την ορθοδοξία, το οποίο θα υποστηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο», παρατήρησε ο αρχιεπίσκοπος Ιωάννης.

Στον 21 αιώνα οι κήρυκες και οι ιεραποστόλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πάρα πολλά προβλήματα και δυσκολίες που δεν αντιμετώπιζαν οι ιεραπόστολοι του χριστιανισμού στους πρώτους αιώνες. Γίνεται λόγος για την απώλεια της πολιτιστικής ομοιότητας στον παγκοσμιοποιούμενο κόσμο. Για την ανάπτυξη της επιστήμης και των επιστημονικών γνώσεων, οι οποίες αναγκάζουν συχνά τους πιστούς να αρχίζουν να αμφισβητούν κάποιους κανόνες της χριστιανικής διδασκαλίας. Το κύριο όμως είναι ο πλουραλισμός διαφόρων θρηκευτικών ρευμάτων και απόψεων, καθώς επίσης και η πλατιά διάδοση του σεχταρισμού σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ασχολείται με την ιεραποστολική δραστηριότητα σχεδόν σε όλες τις χώρες και τις ηπείρους του κόσμου. Στο επικείμενο Συνέδριο στη Μόσχα θα πάρουν μέρος πάνω από 200 αντιπρόσωποι απ’ όλες τις γωνιές του κόσμου.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: