Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2010

Οι ηθικοί νόμοι της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Η στενή συνεργασία της Εκκλησίας και του κράτους σήμερα είναι αναγκαία όχι μόνο στην επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων, αλλά και στον τομέα της νομοθετικής δημιουργίας, είναι πεπεισμένοι στο Πατριαρχείο Μόσχας.

Αφορμή γι΄αυτή τη δήλωση αποτέλεσε η δυσαρέσκεια του κλήρου και των πιστών για τις διατυπώσεις, που περιλήφθηκαν στο νομοσχέδιο «Για τις βάσεις της προστασίας της υγείας των πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Οι εκπρόσωποι της Ρωσικής Ορθοδοξίας έχουν εκπλαγεί δυσάρεστα από τον τρόπο, με τον οποίο οι δημόσιοι υπάλληλοι καθορίζουν τον όρο «γέννηση». Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι «η στιγμή της γέννησης ενός παιδιού είναι η στιγμή του αποχωρισμού του προϊόντος της σύλληψης από τον οργανισμό της μητέρας μέσω του τοκετού». Δηλαδή, είπε σε συνέντευξη στη "Φωνή της Ρωσίας" ο ιερέας Γκεόργκι Ρόσιν, το βρέφος πριν τη γέννα δεν θεωρείται προσωπικότητα, αλλά βιολογική μάζα.

«Αυτή η διατύπωση διαβρέχει κάπως την έννοια της προσωπικότητας του ανθρώπου στη διαδικασία της γέννησης. Σύμφωνα με τη διδασκαλία της ορθόδοξης εκκλησία, το έμβρυο που μεγαλώνει στην κοιλιά της μητέρας του, ήδη θεωρείται προσωπικότητα. Δηλαδή η ζωή του ανθρώπου αρχίζει αμέσως μετά τη σύλληψή του, παρόλο που φυσικά συνεχίζει να διαμορφώνεται. Έμμεσα αυτό επιβεβαιώνεται και από τέτοιες ορθόδοξες γιορτές, όπως η Σύλληψη της Θεοτόκου, η Σύλληψη του Σωτήρα. Γι΄αυτό η διατύπωση «προϊόν της σύλληψης», φαίνεται κάπως κυνική».

Ο ορθόδοξος ιερέας είναι πεπεισμένος ότι αν διατηρηθεί η αρχική διατύπωση, αυτή μπορεί να προκαλέσει φοβερές τάσεις στη σύγχρονη κοινωνία. Μιά από αυτές τις τάσεις είναι η αύξηση του αριθμού των εκτρώσεων. Εφόσον σ΄αυτή την περίπτωση οι πολίτες της Ρωσίας από τα χέρια του κράτους παίρνουν το δικαίωμα να απαλλαγούν όχι από το παιδί, αλλά δήθεν από ένα αχρείαστο γι΄αυτούς κομμάτι ύλης.

Στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρούν αναγκαίο ότι στην εκπόνηση του νόμου για την προστασία της υγείας των πολιτών της Ρωσίας δεν πρέπει να συμμετέχουν μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και οι εκπρόσωποι των διάφορων θρησκειών. Αυτό είναι αναγκαίο, προκειμένου ο μελλοντικός νόμος να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις όλων των στρωμάτων της πολυεθνικής και πολυθρησκειακής ρωσικής κοινωνίας, υπογράμμισε ο ιερέας Γκεόργκι Ρόσιν.

Πηγή

***(GorilakiΑλήθεια Αρχιεπίσκοπε Ιερώνυμε εσείς τι θέση παίρνετε για τους ηθικούς νόμους; Στο διάστημα που είσαστε Αρχιεπίσκοπος, έχετε επιτρέψει να περάσουν απίστευτα πράγματα στην Ελληνική κοινωνία, έχοντας υποκύψει σε θολοκουλτουριάρηδες ψευτοδιανοούμενους και Ανθέλληνες πολιτικούς. Μην παραδίδετε αβασάνιστα το ποίμνιο σας στα αρπακτικά της Νέας Τάξης Πραγμάτων.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: