Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2010

«Πράσινες» συσκευές για μικρότερη κατανάλωση

Είναι εντυπωσιακές, ευρηματικές, αλλά πάνω απ΄ όλα φιλικές προς το περιβάλλον. Ο λόγος για τις πρωτοποριακές εφευρέσεις του προγράμματος «Static!» του Διαδραστικού Ινστιτούτου (Ιnteractive Ιnstitute) στη Στοκχόλμη, στη Σουηδία, οι οποίες συνδυάζουν επιτυχώς τον προηγμένο σχεδιασμό με την τεχνολογία και έχουν ως κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την καθημερινή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Από το 2008 μια συλλογή έξυπνων αντικειμένων ταξιδεύει ανά την υφήλιο στο πλαίσιο της έκθεσης «Visual Voltage». Ιδού λοιπόν μια «γεύση» πράσινης διαδραστικής τεχνολογίας:

Flower Lamp: η λάμπα που ανθίζει με την... οικονομία!

Μπορεί να μοιάζει με μια συνηθισμένη λάμπα με σχήμα λουλουδιού, στην πραγματικότητα όμως η Flower Lamp είναι μια διαδραστική λάμπα η οποία «ανθίζει» μόνο υπό... οικονομικές συνθήκες!

Αν δηλαδή ο κάτοχός της καταφέρει να σημειώσει μείωση στην ημερήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, τότε η λάμπα ανοίγει επιδεικνύοντας τον εντυπωσιακό σχεδιασμό της. Αν πάλι υπάρξει αύξηση, τότε το ατσάλινο λουλούδι παραμένει κλειστό, επηρεάζοντας- πέρα από την αισθητική του- και τον τρόπο με τον οποίο το φως διαχέεται στον χώρο. Ετσι, προκειμένου κάποιος να είναι σε θέση να απολαμβάνει το άπλετο φως της μοντέρνας λάμπας, θα πρέπει να είναι προσεκτικός ως προς την ημερήσια κατανάλωσή του.

Η «έξυπνη» λάμπα κατασκευάστηκε σε συνεργασία με τη σουηδική εταιρεία σχεδίου Front Design και το 2006 έλαβε τη διάκριση της πιο ευρηματικής εφεύρεσης από το αμερικανικό περιοδικό «Τime Μagazine».

Ηλιακή κουρτίνα σε ρόλο φωτιστικού!

Ονομάζεται Εnergy Curtain και, όπως μαρτυρεί το όνομά της, πρόκειται για μια ενεργειακή κουρτίνα, φτιαγμένη από έναν συνδυασμό υφάσματος, ηλιακών συλλεκτών και υλικών που εκπέμπουν φως. Κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμεύει ως μια απλή κουρτίνα, ωστόσο η εκλεπτυσμένη τεχνολογία που κρύβει στην ύφανσή της συσσωρεύει ηλιακή ενέργεια την οποία αργότερα αποδίδει, με αποτέλεσμα να μεταμορφώνεται. Οση περισσότερη ώρα παραμένει η κουρτίνα κλειστή κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο περισσότερη ηλιακή ενέργεια συσσωρεύει. Με τον τρόπο αυτόν ο κάτοχός της έχει τη δυνατότητα να επιλέξει πόση ηλιακή ενέργεια επιθυμεί να αποθηκεύσει ή να ξοδέψει, συμβάλλοντας ενεργά στην αισθητική παρουσία του φυσικού κύκλου της ηλιοφάνειας στον χώρο του, μέσω της Εnergy Curtain, κατά τη διάρκεια των βραδινών ωρών.

Ενα καλώδιο οπτικοποιεί την κατανάλωση ρεύματος

Με τη βοήθεια οπτικών ινών, το Ρower Αware Cord έχει τη δυνατότητα να οπτικοποιεί τη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη διάρκεια της τροφοδοσίας των ηλεκτρικών συσκευών.

Με τον τρόπο αυτόν, σύμφωνα με τους επινοητές του γαλάζιου καλωδίου, οι καταναλωτές μπορούν βλέποντας την ταχύτητα της οπτικής ροής και της έντασης του φωτός να καταλαβαίνουν εύκολα και γρήγορα ποιες συσκευές είναι περισσότερο και ποιες λιγότερο οικονομικές ως προς την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτούν για τη λειτουργία τους.

Για παράδειγμα, η φαινομενικά «ανώδυνη» αύξηση της έντασης του ήχου ενός στερεοφωνικού συστήματος σύμφωνα με το Ρower Αware Cord είναι τελικά ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μαζί με την ένταση αυξάνεται και η απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια.

Στόχος των σχεδιαστών είναι η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, ώστε να αποδεσμεύουν ξεχασμένες συσκευέςόπως π.χ. την τηλεόραση ή τον φορτιστή του κινητού τηλεφώνου- από τις πρίζες, οι οποίες συνεχίζουν να τραβούν ενέργεια παραφουσκώνοντας παράλληλα τον λογαριασμό του ρεύματος.

Εlement: ένα καλοριφέρ από... λάμπες!

Συνήθως είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς αν το καλοριφέρ είναι αναμμένο ή όχι απλά κοιτώντας το και γι΄ αυτό τις περισσότερες φορές τείνουμε να το αγγίζουμε. Αυτό ενέπνευσε τους ειδικούς του προγράμματος «Static!» και αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα φωτεινό καλοριφέρ, που χάρη στους λαμπτήρες τους οποίους φέρει στο μπροστινό του μέρος είναι ικανό να παράγει θερμότητα ανάλογη με εκείνη ενός ηλεκτρικού καλοριφέρ.

Αποτελούμενο από μέταλλο και γυαλί, το Εlement όπως ονομάζεται, συνδυάζει την ανάγκη φωτισμού με εκείνη της θέρμανσης μέσα από μια λιτή και κομψή σχεδιαστικά συσκευή που θα μπορούσε να ταιριάξει αρμονικά σε όλους τους χώρους.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: