Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010

Χωρίς βίζα η είσοδος Αλβανών στην Ελλάδα από 17 Δεκεμβρίου

*** (Gorilaki) Να δούμε ως πότε θα είμαστε ξέφραγο αμπέλι. Την παρακάτω είδηση την έλαβα από το http://aetoshal.blogspot.com/

Καταργείται από τις 17 Δεκεμβρίου η βίζα για τους αλβανούς πολίτες που επισκέπτονται την Ελλάδα, οι οποίοι θα μπορούν να ταξιδεύουν στη χώρα μας με βιομετρικό διαβατήριο. Αυτό προβλέπει απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την παραχώρηση ελευθερίας μετακίνησης αλβανών πολιτών σε χώρες που ισχύει η συνθήκη Σέγκεν.

Η κατάργηση της βίζας δημιουργεί νέα δεδομένα για τους χιλιάδες αλβανούς πολίτες και οικονομικούς μετανάστες, καθώς απλουστεύονται οι διαδικασίες εισόδου στην Ελλάδα.

Ακριβώς αυτά τα νέα δεδομένα και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκύψουν είναι το θέμα ευρείας σύσκεψης των αστυνομικών αρχών Ελλάδας και Αλβανίας, η οποία πραγματοποιείται σήμερα στις 11 το πρωί στην Κορυτσά. Επικεφαλής της αποστολής της ΕΛ.ΑΣ., που θα ταξιδέψει στην πόλη του αλβανικού νότου είναι ο γενικός επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος αντιστράτηγος Κώστας Κασαπάκης, ενώ..... επικεφαλής της αντιπροσωπείας της γείτονος θα είναι ο υπαρχηγός της αλβανικής αστυνομίας.

Επίσης, από ελληνικής πλευράς θα παραβρεθούν στη συνάντηση οι γενικοί αστυνομικοί διευθυντές Δυτικής Μακεδονίας Γρηγόρης Πατσιαρίκας και Ηπείρου Κώστας Σκαλτσάς, καθώς και οι αστυνομικοί διευθυντές των ακριτικών νομών που διαθέτουν μεθοριακούς σταθμούς, όπως Φλώρινας Δημήτρης Φωστηρόπουλος, Ιωαννίνων Νίκος Βέντζος και Ηγουμενίτσας Βασίλης Μίαρης. Αντιστοίχως θα συμμετάσχουν οι αλβανοί αστυνομικοί διευθυντές Κορυτσάς, Αργυροκάστρου, και Αγίων Σαράντα.

Στη σύσκεψη θα εξεταστούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στους μεθοριακούς σταθμούς Κρυσταλλοπηγής στη Φλώρινα, Κακαβιάς στα Ιωάννινα και Σαγιάδων στη Θεσπρωτία, αλλά και στους αντίστοιχους μεθοριακούς σταθμούς της αλβανικής πλευράς, καθώς εκτιμάται ότι η κατάργηση της βίζας θα αυξήσει κατακόρυφα τη νόμιμη κίνηση πολιτών και εμπορευμάτων μέσω μεθοριακών σταθμών, ενώ θα μειωθεί η λαθρομετανάστευση, πράγμα που θα δημιουργήσει καθυστερήσεις στον διαβατηριακό και τελωνειακό έλεγχο.

Αστυνομική πηγή δήλωσε στη “Μ” ότι αυτό σημαίνει πως θα πρέπει τα τελωνεία να ενισχυθούν με προσωπικό, αλλά παράλληλα χρειάζεται να αντιμετωπιστούν προβλήματα υποδομών και εγκαταστάσεων των τελωνείων.

Ήδη οι γενικές αστυνομικές διευθύνσεις Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου βρίσκονται σε μία διαδικασία αναδιάρθρωσης του αστυνομικού προσωπικού. Συγχρόνως γίνεται εκπαίδευση του προσωπικού που θα στελεχώσει τα αστυνομικά τμήματα των τελωνείων και θα ασχολείται με τον διαβατηριακό έλεγχο. Το πρόσθετο προσωπικό που θα χρειαστούν τα τελωνεία θα εξοικονομηθεί από τους τομείς φύλαξης των συνόρων και των αφύλακτων διαβάσεων, αφού εκτιμάται ότι θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των λαθρομεταναστών.

Βεβαίως, συγχρόνως θα χρειαστεί αύξηση του προσωπικού των τελωνείων και βελτίωσης των υποδομών. Για παράδειγμα, το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής έχει τέσσερις διαβάσεις εισόδου, οι οποίες μάλλον θα πρέπει να διπλασιαστούν. Επιπλέον, θα απαιτηθεί περισσότερο προσωπικό για τον ενδελεχή έλεγχο εμπορευμάτων, καθώς και για τους εξονυχιστικούς ελέγχους στον τομέα των ναρκωτικών ουσιών.

Φωτ.: Την απόφαση της Ε.Ε. για ελεύθερη μετακίνηση των Aλβανών σε χώρες όπου ισχύει η συνθήκη Σέγκεν πανηγύρισαν στις 8 Νοεμβρίου στα Τίρανα με την τοποθέτηση πινακίδων, όπως η συγκεκριμένη, στο κέντρο της πόλης.
Εφ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: