Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010

Flash CS5 + Iphone = Φτιάξτε μόνοι σας εφαρμογές!


Καλημέρα , καλημέρα!
Στο σημερινό άρθρο θα μπω κατευθείαν στο ψητό!

Πριν λίγο καιρό όπως ξέρετε ( ή και όχι ) βγήκε η νέα έκδοση της Adobe Flash εν ονόματι CS5 ( λογικό από cs4 πάμε στο cs5 ). Μια σημαντική διαφορά όμως σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις της Flash είναι ότι… μπορείτε να φτιάξετε εφαρμογές για iphone!

Ναι , καλά διαβάσατε! H Adobe πλέον σας δίνει την δυνατότητα να σχεδιάσετε και να προγραμματίσετε την δικιά σας εφαρμογή για Iphone , να την κάνετε Compile σε αρχείο .ipa ( αναγνωρίσιμο από Ιtunes ) και να την ανεβάσετε στο Apple Store!

Αυτή η δυνατότητα είναι πρωτοποριακή διότι ναι μεν υπάρχει δωρεάν η «Σουίτα» της Apple για σχεδιασμό εφαρμογών ( SDK ) αλλά λειτουργεί μόνο σε υπολογιστές Mac. Άρα κάποιος που θα ήθελε να ασχοληθεί στο παρελθόν με σχεδιασμό εφαρμογών θα έπρεπε ή να έχει Mac ή να έχει κάνει dual boot στο PC του με Windows και Mac ( το dual boot θα είναι ένα μελλοντικό μου άρθρο για όποιον ενδιαφέρετε ).

Ωραία αφού μάθαμε την θεωρία ας πάμε στην πράξη! Θα σας δείξω πώς να φτιάξετε μια παρά πολύ απλή εφαρμογή και να την μετατρέψουμε σε αρχείο .ipa.

Ξεκινάμε λοιπόν την Flash και στην αρχική οθόνη θα παρατηρήσουμε…

(Σε οποιαδήποτε εικόνα μπορείτε να πατήσετε πάνω της για να μεγαλώσει. )

...Ότι είναι το κλασσικό μενού της Flash αλλά έχει προστεθεί η επιλογή Iphone ΟS ! Ναι αυτό θέλουμε οπότε το πατάμε! Όταν το πατήσουμε θα βρεθούμε στο γνωστό περιβάλλον εργασίας της Flash.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την εφαρμογή μας! Σκηνοθέτη ! Βάλε το βίντεο!

( Δείτε το καλύτερα στο youtube είναι HD βάλτε το στην υψηλότερη ανάλυση για να δείτε τις λεπτομέρειες! )
Ωραία αφού την τεσταραμε και μας αρέσει ( παρεπιπτώντος όπως την βλέπουμε στον υπολογιστή μας έτσι θα την βλέπουμε και στο Iphone μας ) πάμε File και μετά Publish!

Εδώ θα ρυθμίσουμε που θέλουμε να υποθηκεύσουμε το αρχείο , με τι όνομα. Τα υπόλοιπα δεν τα πειράζουμε. Μόλις κάνουμε αυτές τις ρυθμίσεις λοιπόν πάμε στην επόμενη καρτέλα ( Deployment ).

Εδώ θα παρατηρήσουμε ότι θέλει ένα certificate και ένα profile. Αυτά μπορούμε να τα βρούμε αν κάνουμε ένα λογαριασμό Developer στην Apple πληρώνοντας 99 Δολάρια το χρόνο ή να τα βρούμε «σπασμένα». Χωρίς αυτά δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε Publish έστω και για προσωπική χρήση ( δηλαδή μονό για το τηλέφωνο μας ) την εφαρμογή. Αν βρούμε λοιπόν αυτά τα δυο ή τα έχουμε ήδη στο κάτω μέρος διαλέγουμε deployment App Store ( ακόμα και αν το θέλουμε για προσωπική χρήση ή αν το ανεβάσουμε σε κανένα Rapidshare ) . Με λίγα λόγια πάντα διαλέγουμε το deployment App store.

Τέλος πάμε στην επόμενη καρτέλα που λέγετε Icons. Εδώ διαλέγουμε το εικονίδιο που θα θέλουμε να εμφανίζετε η εφαρμογή μας στο κινητό. Πάντα διαλέγουμε την επιλογή 57Χ57.

Πατάμε Publish και περιμένουμε. Θα διαρκέσει αρκετή ώρα σε σημείο που μπορεί να ψαρωσετε ότι ο υπολογιστή σας έχει μπλοκάρει αλλά δεν θα έχει μπλοφάρει. Απλά θέλει αρκετή ώρα! Τέλος! Μόλις φτιάξατε την πρώτη εφαρμογή σας για Iphone.

Με διπλό κλικ μπαίνει στο Itunes και την κάνετε Sync με το τηλέφωνο σας!


Δρ. Φίλιππος απο Gadget-akia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: