Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2010

Εξυπνος υπολογιστής «διαβάζει» και «μαθαίνει»

Εναν ηλεκτρονικό υπολογιστή που μπορεί να «διαβάζει» πληροφορίες μόνος του από το Ιnternet, «εμπλουτίζοντας» έτσι διαρκώς τις γνώσεις του, δημιούργησαν οι ειδικοί του τμήματος πληροφορικής του αμερικανικού Πανεπιστημίου Carnegie Μellon, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Τμήματος Μηχανικής Μάθησης Τομ Μίτσελ (στη φωτογραφία στο κέντρο).

Ο έξυπνος υπολογιστής ονομάζεται ΝΕLL ή αλλιώς Νever Εnding Language Learning και έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με τρόπο παρόμοιο με εκείνον που λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος: αρχικά δηλαδή δέχεται όλες τις πληροφορίες, στην πορεία τις επεξεργάζεται, τις κατηγοριοποιεί και τέλος τις αφομοιώνει.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ημέρα με την ημέρα η ΝΕLL γίνεται ολοένα και εξυπνότερη, ενώ διαθέτει την ικανότητα ακόμη και να κρίνει κατά πόσον οι πληροφορίες που συναντά προέρχονται από αξιόπιστες ή λιγότερο αξιόπιστες πηγές. Μέχρι στιγμής έχει αποκτήσει γνώσεις γύρω από 400.000 διαφορετικά θέματα, σκανάροντας ιστοσελίδες, με ακρίβεια μάλιστα που φτάνει το 87%. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι κάνει και λάθη.

Σκοπός των ειδικών είναι η δημιουργία ενός υπολογιστή με καλύτερη κατανόηση της γλώσσας. Οι πιθανές εφαρμογές τέτοιων πανίσχυρων μηχανημάτων ποικίλλουν: θα μπορούσαν, π.χ., να προσφέρουν ακριβείς απαντήσεις σε αναζητήσεις των χρηστών, ξεφεύγοντας από την παραπομπή σε άσχετες ιστοσελίδες ή ακόμη να παίξουν τον ρόλο εικονικών προσωπικών βοηθών που θα μπορούν να απαντήσουν απευθείας σε ερωτήματα που αφορούν την υγεία, την εκπαίδευση, τα ταξίδια, τα ψώνια κ.ά.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: