Κυριακή, 3 Οκτωβρίου 2010

Ο πλούσιος τουρίστας πάει στη Σαβάνα για να κυνηγήσει και να σκοτώσει όποιο «ζώο» θέλει στο οικονομικό Σαφάρι.

Κάποτε είθισται για όποιον ήθελε να κάνει Σαφάρι να επισκέπτεται την Αφρική. Σήμερα δημοφιλής τόπος προορισμού είναι η Ελλάδα. Μόνο που αντί για ρινόκερους και άλλα ζωντανά, τα θηράματα θα είναι οι ΔΕΚΟ και όλες οι κρατικές υποδομές. Υποψήφιοι θηρευτές υπάρχουν πολλοί και εμείς ψάχνουμε το μεγαλύτερο κόκκινο χαλί για να τους υποδεχτούμε.

Εχθές ήρθε ο πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο στη χώρα μας. Σήμερα μίλησε και από το βήμα της βουλής, επισκέφτηκε την Ακρόπολη και τον δικό μας πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ φέρνει και προτάσεις για συνεργασία των δύο χωρών, γεμίζοντας ελπίδες την Ελληνική πλευρά, για άντληση επενδυτικών κεφαλαίων. Αναμφισβήτητα πρόκειται για ύψιστη τιμή για τη χώρα μας, η επίσκεψη ενός ηγέτη μιας παγκόσμιας δύναμης όπως είναι η Κίνα.

Είμαι υπέρ της διεύρυνσης των διπλωματικών κινήσεων της χώρας, όταν αυτές γίνονται προς τη σωστή κατεύθυνση και έχω εκφράσει την άποψη πως είναι σωστό να κοιτάξουμε και σε άλλους άξονες πέραν του Ευρώ-Αμερικανικού που κοιτάζαμε, μέχρι σήμερα. Η αλήθεια είναι πως συμπεριφερόμαστε διπλωματικά σαν να η Ε.Ε. και οι Η.Π.Α. είναι οι μοναδικοί κάτοικοι του πλανήτη.

Για να τιμάμε τα πεπραγμένα, κάποιες κινήσεις διπλωματικές προς τη σωστή κατεύθυνση είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση. Όλοι θυμόμαστε πως τότε υπήρξε μία πολύ «ζεστή» προσέγγιση με τη Ρωσία, αλλά και την Κίνα και την Ινδία γεγονός που είχε προκαλέσει την οργή των Αμερικανών «συμμάχων».

Αυτές οι κινήσεις «κάηκαν» αμέσως, μόλις η τότε αξιωματική αντιπολίτευση έγινε κυβέρνηση. Στους Ρώσους η συμπεριφορά μας πλέον αγγίζει τα όρια του πολιτικού ρατσισμού, οι συμφωνίες που υπεγράφησαν μπήκαν στο «ψυγείο», η Ινδία ξεχάστηκε, ενώ με τους Κινέζους δημιουργήσαμε επεισόδιο με αφορμή την COSCO για την οποία COSCO πρέπει να επισημάνουμε πως δεν είναι μία κοινή πολυεθνική εταιρεία, αλλά ελέγχεται από το Κινεζικό Δημόσιο. Στη συνέχεια η κυβέρνηση υποχώρησε ατάκτως και με την ουρά στα σκέλια αποδεικνύοντας στην πράξη τη λαϊκή ρήση πως «σκύλος που γαβγίζει, δεν δαγκώνει».

Υπό άλλες συνθήκες θα ήμουν αισιόδοξος και θα θεωρούσα αυτή την επίσκεψη ευκαιρία για τη χώρα μας, πολιτική και οικονομική και θα απέδιδα τα εύσημα στην κυβέρνηση, μιας και θα επρόκειτο για κάποια επιτυχία. Υπό τις παρούσες συνθήκες όμως δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος για αυτές τις κινήσεις διότι, η κυβέρνηση έχει μετατρέψει την χώρα σε «κρανίου τόπο» και αυτή η επίσκεψη είναι ένα οικονομικό «σαφάρι». Ο πλούσιος τουρίστας πάει στη Σαβάνα για να κυνηγήσει και να σκοτώσει όποιο «ζώο» θέλει.

Για τον παραπάνω λόγο αδυνατώ να συμμεριστώ την άποψη αυτών που πανηγυρίζουν τώρα για την επίσκεψη της Κινεζικής αντιπροσωπίας, γιατί θα είναι σαν να πανηγυρίζω για την αφαίμαξη των Ελληνικών υποδομών έναντι πινακίου φακής. Διότι όταν πουλάς κάτι πχ ένα ακίνητο και ο υποψήφιος αγοραστής γνωρίζει πως επείγεσαι για να το ρευστοποιήσεις, δεν πρόκειται να σου προσφέρει μία δίκαιη συμφωνία. Άλλωστε μόνον τυχαία δεν πρέπει να θεωρηθεί η χρονική στιγμή της επίσκεψης. Αμέσως μετά το τέλος των αντιδράσεων για την ψήφιση του νόμου για τις μεταφορές.

Τέλος αξίζει να θυμηθούμε κάποιες λεπτομέρειες. Τον καιρό που υπογράφαμε συμφωνίες, αμυντικές και οικονομικές, χωρίς να έχουμε περιέλθει σε αυτή την κατάσταση οι εταίροι μας, παρέκαμπταν σκοπίμως τον φυσικό μας ανταγωνιστή στην περιοχή, τους Τούρκους. Τώρα που γίναμε «οικονομική αλοιφή», την ίδια στιγμή που οι Κινέζοι είναι εδώ, κανονίζουν κοινές αεροπορικές ασκήσεις με τους «φίλους μας». Ας προσγειωθούν λοιπόν αυτοί που πρέπει στην πραγματικότητα και ας προσέχουν τις πολλές επικύψεις διότι μπορεί να πάθουν κανένα λουμπάγκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: