Σάββατο, 2 Οκτωβρίου 2010

ΧΑΤΣΙΚΟ

Καλημέρα σας φίλοι μου. Σήμερα αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας μία από τις αγαπημένες μου ιστορίες. Οφείλω να σας προειδοποιήσω όμως να μη τη διαβάσετε εάν είστε υπερβολικά ευαίσθητοι ή δεν έχετε καλή διάθεση, διότι θεωρώ πως είναι εξαιρετικά συγκινητική. Το εννοώ αυτό που λέω και δεν το αναφέρω για να σας προκαλέσω ώστε να τη διαβάσετε.

Η ιστορία που θα σας πω μπορεί να σας είναι γνωστή και έχει για ήρωα της έναν σκύλο της Ιαπωνικής ράτσας Ακίτα. Αυτός ο ήρωας λοιπόν μπορεί να είναι σκύλος όμως πιστεύω πως έδωσε ένα μεγάλο μάθημα σε ολόκληρη την ανθρωπότητα για τις αξίες της φιλίας και της αφοσίωσης.

Η ιστορία του έγινε και ταινία βασισμένη στα αληθινά γεγονότα, όπου πρωταγωνίστησε ο γνωστός ηθοποιός Ρίτσαρντ Γκιρ. Ήταν το φύλο της 4ης Οκτωβρίου του 1932, της εφημερίδας ΑΣΑΧΙ που πρωτοδημοσίευσε την συγκινητική ιστορία του Ακίτα που το όνομα του ήταν Χατσίκο.

Ύστερα από αυτή τη δημοσίευση ο Χατσίκο έμελλε να γίνει ο πιο γνωστός σκύλος της φυλής των Ακίτα. Η δημοσίευση της ιστορίας βοήθησε πάρα πολύ τα Ακίτα στο να διαδοθούν ως φυλή αφού τα έκανε δημοφιλή και πολλοί άνθρωποι άρχισαν να εκτρέφουν τα συγκεκριμένα σκυλιά. Αν οι Σαμουράι αυτοί οι τρομεροί πολεμιστές δεν ήταν άνθρωποι τότε θα ήταν Ακίτα ή αν τα Ακίτα ήταν άνθρωποι τότε θα ήταν Σαμουράι λένε οι Ιάπωνες.

Ο Χατσίκο ήταν λευκός και γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1923 στο Οντάτε της Ιαπωνίας. Στις αρχές του 1924 όταν ήταν 2 μηνών, τον πήρε ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Τόκιο, Εϊζαμπούρο Ουένο. Ο καθηγητής κατοικούσε στα προάστια της πόλης και για να μεταβεί στη δουλειά του κάθε πρωί έπαιρνε το τρένο.

Οι δύο τους ήρθαν πολύ κοντά και γρήγορα έγιναν αχώριστοι φίλοι. Μάλιστα ο Χατσίκο συνόδευε κάθε πρωί τον καθηγητή στο σταθμό του τρένου, όταν εκείνος έφευγε για τη δουλεία του και τον υποδέχονταν εκεί όταν επρόκειτο να σχολάσει. Ο Χατσίκο είχε γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της οικογένειας του καθηγητή Ουένο.

Δυστυχώς η μοίρα αποφάσισε να χωρίσει τους δυο φίλους μόλις 16 μήνες μετά από τη γνωριμία τους τον Μάιο του 1925, όταν ο καθηγητής Ουένο υπέστη καρδιακή προσβολή στο Πανεπιστήμιο και άφησε στο χώρο εργασίας του την τελευταία του πνοή. Μάταια ο Χατσίκο περίμενε στον σταθμό του τρένου την επιστροφή του φίλου του.

Ο Χατσίκο δεν έμεινε μόνος μετά από το τραγικό συμβάν αφού τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του καθηγητή τον υιοθέτησαν και του φέρονταν πάρα πολύ καλά. Σε εκείνον όμως ο καθηγητής Ουένο έλειπε τρομερά. Έτσι έφευγε από το σπίτι κάθε πρωί και πήγαινε στον σταθμό του τρένου όπου ως το απόγευμα αναζητούσε τον καθηγητή ανάμεσα στους επιβάτες.

Εκείνοι τον συνήθισαν και τον αγάπησαν αφού αυτό συνέβαινε κάθε μέρα ως το τέλος της ζωής του Χατσίκο. Εξαιτίας τους μάλιστα η εφημερίδα έμαθε την ιστορία και την δημοσίευσε. Τον Απρίλιο του 1934 στον σταθμό του τρένου οι άνθρωποι έστησαν ένα μπρούτζινο άγαλμα του Χατσίκο για να τον τιμήσουν.

Ο πιστός αυτός σκύλος «ταξίδεψε» για να συναντήσει το αφεντικό του, το 1935 όταν και ήταν δωδεκάμισι χρονών. Μόλις η είδηση μαθεύτηκε πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο σταθμό μπροστά στο άγαλμα του και το κατέκλυσε με λουλούδια. Ήταν ένας αποχαιρετισμός όπως άρμοζε στον Χατσίκο.

Την ιστορία αυτή επέλεξα να την αναρτήσω, μήπως και ευαισθητοποιηθούν ορισμένοι και πάψουν να βασανίζουν ή να σκοτώνουν ζώα. Είναι πέρα για πέρα αληθινή και αποτελεί τρανή απόδειξη πως και τα ζώα έχουν αισθήματα και ψυχή και αξίζουν το σεβασμό μας. Δεν τα θέλεις; Δικαίωμα σου. Μην ασχολείσαι μαζί τους. Μην πας όμως στο φαρμακείο και αγοράζεις φόλες.

2 σχόλια:

Αχελωΐδα είπε...

Πάρα πολύ ωραίο..Τα τετράποδα αυτά πλασματάκια μάς δίνουν μαθήματα φιλίας και αυτοθυσίας..Δυστυχώς στην Ελλάδα που γέννησε και εξύμνησε τον πολιτισμό παρατηρούνται πολλά φαινόμενα κακοποίησης των ζώων..Όποιος δε σέβεται τη ζωή ενός άλλου πλάσματος δε λέγεται άνθρωπος αλλά κάπως αλλιώς..

Ανώνυμος είπε...

molis eida tin antistoixi tainia k plantaxa sto klama....ta zwa polles fores einai polu pio pista apo toys anthrwpous....kai i agapi tous polu pio anidiotelis....ntropi mas pou enw san xwra parigame politismo kai axies eimaste entelws APAIDEYTOI sto pws feromaste sta zwakia....