Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010

Φωτοβολταϊκές κεραίες!

Μια νανοκεραία ικανή να συλλέγει την ηλιακή ενέργεια κατασκεύασαν χημικοί μηχανικοί του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) στις ΗΠΑ.

Οπως υποστηρίζουν οι ερευνητές μάλιστα, η νέα, πολλά υποσχόμενη ανακάλυψη δεν αποκλείεται να οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας γενιάς μικροσκοπικών φωτοβολταϊκών.

Η πανίσχυρη νανοκεραία έχει τη δυνατότητα συλλογής 100 φορές περισσότερης ηλιακής ενέργειας συγκριτικά με τις υπάρχουσες φωτοβολταϊκές κυψέλες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητή Μάικλ Στράνο, η νέα κεραία αποτελείται από ένα ινώδες σχοινί από περίπου 30 εκατ. νανοσωλήνες άνθρακα, μήκους 10 μικρομέτρων και πάχους τεσσάρων μικρομέτρων. Στον πυρήνα του υπάρχει ένα ημιαγωγικό υλικό το οποίο θα διευκολύνει τη συγκέντρωση των φωτονίων προτού ακόμη η φωτοβολταϊκή κυψέλη τα μετατρέψει σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Η νέα επινόηση των ειδικών του ΜΙΤ υπολογίζεται ωστόσο ότι χάνει περίπου 13% της ενέργειας που συλλέγει. Οι ερευνητές εργάζονται τώρα πυρετωδώς προκειμένου να περιορίσουν την παραπάνω απώλεια σε μόλις 1%.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: