Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2010

Πολιτιστική έκθεση της Ένωσης Φορέων Στήριξης Ατόμων με Νοητική Υστέρηση στην Τεχνόπολη


Ζωγραφιές γεμάτες χρώματα, φωτογραφίες γεμάτες ζωντάνια και βιβλία γεμάτα ελπίδα και αγάπη, γραμμένα από γονείς και αδέρφια παιδιών με νοητική υστέρηση, εκθέτονται από σήμερα μέχρι και το Σάββατο στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων.

Την έκθεση διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Στήριξης Ατόμων με Νοητική Υστέρηση, «Μελεδώνη». Η ελληνοκυπριακή διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, του υπουργού Πολιτισμού, του νομάρχη Αθηνών, του δημάρχου Αθηναίων και του προέδρου της «Τεχνόπολις».

Εγκαινιάζοντας την έκθεση, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Βούρος τόνισε: «Μπορεί να νομίζουμε ότι αυτά τα παιδιά έχουν ένα γκρίζο χρώμα μέσα στο μυαλό τους, αλλά αποδεικνύεται από τα χρώματα στις δουλειές τους, ότι τα χρώματα των οριζόντων τους είναι τόσο πλούσια που εμείς δεν μπορούμε να συλλάβουμε το μέγεθος και την ποικιλία τους».

Αναφερόμενος στη διοργάνωση, ο πρόεδρος της Μελεδώνης κ. Δ. Στεφανίδης υπογράμμισε: «Τέτοιου είδους έκθεση γίνεται πρώτη φορά στη χώρα μας και πιστεύω και στην Ευρώπη. Όλα τα έργα είναι δημιουργίες παιδιών με νοητική υστέρηση, που είναι μέλη όλων των φορέων της Μελεδώνης».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τεχνόπολις, κ. Φ. Ιγνατίου, εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Αθηναίων, τόνισε ότι ως κοινωνία «είμαστε πίσω σε αυτά που πρέπει να δώσουμε». Δεσμεύθηκε δε, ότι τη φετινή πρώτη ελλαδοκυπριακή έκθεση βιβλίων, ζωγραφικής και φωτογραφίας θα ακολουθήσουν και άλλες, προτείνοντας ουσιαστικά η έκθεση να διοργανώνεται και να στεγάζεται στην Τεχνόπολη σε ετήσια βάση.

Χαιρετισμό εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου απηύθυνε ο αρχιμανδρίτης Σιλουανός Ιωάννου, ενώ ο εκπρόσωπος της πρεσβείας της Κύπρου, κ. Κ. Λυμπουρής , χαρακτήρισε τη σημερινή εκδήλωση «ύμνο στην ζωή».

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών, κ. Φελώνης τόνισε ότι η σημερινή εκδήλωση έχει να κάνει «με τον πολιτισμό και τη συμμετοχικότητα, τη δυνατότητα δηλαδή των παιδιών με ειδικές ανάγκες ν’ απολαμβάνουν το συνταγματικό τους δικαίωμα να συμμετέχουν στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας.»

Με τη σειρά του ο Γραμματέας Αναπήρων της ΝΔ, Σπύρος Σταυριανόπουλος δήλωσε ότι «τα παιδιά μέσα από τα έργα τους δίνουν σε όλους ένα μάθημα πληρότητας». Πρόσθεσε δε, ότι «με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορούν να σταθούν στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας».

Όπως έγινε γνωστό, τα δώδεκα καλύτερα έργα της έκθεσης θα βραβευτούν και θα χρησιμοποιηθούν για την έκδοση του ημερολογίου της Μελεδώνης για το 2011.

Λίγα λόγια για τη Μελεδώνη

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Μελεδώνη συστάθηκε το 1997 και αποτελεί Πανελλήνια Ένωση Ατόμων Στήριξης με Νοητική Αναπηρία.

Η Μελεδώνη έχει φέρει κοντά φορείς που παρέχουν υπηρεσίες αποκλειστικά σε άτομα με νοητική αναπηρία, όπως επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση, δημιουργική διαχείριση ελεύθερου χρόνου, συμβουλευτική στήριξη ατόμων και οικογενειών, κοινωνικοποίηση, έκφραση και ψυχαγωγία, αθλητικές δραστηριότητες και υποστηριζόμενη διαβίωση.

3 σχόλια:

Αχελωΐδα είπε...

Έκθεση που διοργανώνεται πρώτη φορά στην Ευρώπη..!! Πολλά συγχαρητήρια στην Πανελλήνια Ένωση.. Μελεδώνη..Όποιος βρίσκεται κοντά σε παιδιά με ιδιαίτερες ικανότητες διδάσκεται και αποκτά άλλη αντίληψη απέναντι στη ζωή..Τα άτομα αυτά μπορούν με την κατάλληλη εκπαίδευση και κυρίως την αγάπη μας να συμμετέχουν στις διάφορες εκφράσεις της καθημερινότητας, να παρατηρούν, να εκφράζονται με διάφορους τρόπους φανερώνοντας συναισθήματα μέσα από τη ζωγραφική και τα χρώματα..Ευχόμαστε να ακολουθήσουν και άλλες, παρόμοιες εκθέσεις..

Gorilaki είπε...

Δεν την γνώριζα την Μελεδώνη. Πρώτη φορά την είδα στο άρθρο. Ίσως φταίω για την άγνοια μου, ίσως φταίει και το σύστημα που δεν με ενημέρωσε. Όσους ρώτησα, ήξεραν το «BIG BROTHER» και το «MASTER CHEF» αλλά την Μελεδώνη δεν την είχαν ακούσει.

Εδώ στην Ελλάδα πολλοί γνωρίζουν για τα άτομα με ιδιαίτερες ικανότητες μόνον από τις ταμπέλες παρκαρίσματος. Ότι αυτή η θέση προορίζεται για εκείνους. Πολλοί μία τέτοια περίπτωση τη θεωρούν κατάρα, αδυνατώντας να κατανοήσουν πως μπορεί να είναι ένα διαφορετικό δώρο Θεού..

Ποτέ δεν συμφώνησα με τους χαρακτηρισμούς που αποδίδουν σε τέτοιες περιπτώσεις. «Ειδικές Ανάγκες» ή «Νοητικής υστέρησης» όπως στο άρθρο ή «μειωμένης αντίληψης». Το «ιδιαίτερες ικανότητες» που χρησιμοποιείς είναι το πιο σωστό. Εύχομαι αυτά τα παιδιά να συναντούν πάντα την αγάπη στη ζωή τους, που τόσο αξίζουν και να τυγχάνουν όχι υποκριτικής αλλά δίκαιης αντιμετώπισης από τη ζωή και τους αρμόδιους φορείς.

acheloidahellenic είπε...

Η κοινωνία δημιουργεί τους "ανάπηρους" και τις ιδιαιτερότητες..Δουλεύω κοντά σε παιδιά με ιδιαίτερες ικανότητες..Το πρόβλημα της προσφώνησης υπάρχει πάντα..Θυμάμαι μία απάντηση μίας συναδέλφου μου στην ερώτηση, γιατί επέλεξες τα ειδικά παιδιά από τα υγιή (φυσιολογικά) και εκείνη απάντησε, δεν ξεχωρίζω τα παιδιά..Τα παιδιά είναι όλα παιδιά..Χειροκρότησα τη στάση της αυτή..