Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010

Μία πρόταση για την οικονομία μας

Μέσα στο χάος της οικονομικής κρίσης, όπου θέσεις εργασίας χάνονται και επιχειρήσεις κλείνουν, ακούγονται φωνές που επισημαίνουν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδος δεν είναι το χρέος της, αλλά η αδυναμία της να παράγει κάποιο ανταγωνιστικό προϊόν που θα δώσει ώθηση στα έσοδα μας και στις εξαγωγές μας.

Αυτή η άποψη είναι η ορθότερη από όλες μιας και εστιάζει στο κυριότερο πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας. Τα αίτια που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο είναι πολλά και δεν θα τα αναλύσω τώρα, μιας και θέλω να επικεντρωθώ όχι στο τι έγινε αλλά στο τι μπορεί να γίνει για να αλλάξει η κατάσταση. Οι λύσεις που προτείνονται δεν είναι οι ενδεδειγμένες για να μας βγάλουν από την κρίση και να μας βάλουν σε μία τροχιά ανάπτυξης.

Διότι στο πρόβλημα δεν θα δώσει λύση η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, ούτε οι συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα που δημιουργούνται στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Και δημόσιες επενδύσεις επίσης δεν είναι εφικτό να υπάρξουν την παρούσα στιγμή, αφού απαιτούνται κεφάλαια.

Υπάρχει ένας τομέας όμως που δεν απαιτεί καθόλου κεφάλαια, αφού το μόνο κεφάλαιο που χρειάζεται για να αναπτυχθεί είναι το ανθρώπινο μυαλό. Οι υπηρεσίες του είναι απαραίτητες σε όλον τον σύγχρονο κόσμο και ειλικρινά δεν βρίσκω τον λόγο γιατί να μην αποτελέσει τον οδηγό στην ανόρθωση της Ελληνικής οικονομίας.

Αναφέρομαι στην ανάπτυξη λογισμικού όπου η χώρα μας θα μπορούσε να αποκτήσει ηγετικό ρόλο και να πρωταγωνιστήσει στο διεθνές γίγνεσθαι. Όπως είπα παραπάνω δεν απαιτούνται υλικές υποδομές για να στραφούμε σε μία τέτοια κατεύθυνση, ενώ η χώρα μας έχει αποδείξει μέσα από άπειρα παραδείγματα πως ακόμη και στους σημερινούς δύσκολους καιρούς, διαθέτει εξαιρετικά μυαλά που μπορούν να αποτελέσουν το κεφάλαιο για να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Εκείνα που χρειάζονται για να υλοποιηθεί με επιτυχία κάτι τέτοιο είναι μία μικρή αναδιάρθρωση στην εκπαίδευση ώστε να συμπεριλάβει τον συγκεκριμένο τομέα στους ζωτικούς στόχους της και η πολιτική βούληση που θα απαλείψει τα γραφειοκρατικά εμπόδια, σε όλους εκείνους που θα θελήσουν να ασχοληθούν έμπρακτα με την ανάπτυξη λογισμικού.

Κάτι τέτοιο μπορεί να φαντάζει ουτοπία για ορισμένους, όμως έχω βάσιμες ελπίδες πως η χώρα μας θα μπορούσε να αναλάβει τα ηνία στον κλάδο αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο και να αναδειχθεί σε ηγέτιδα δύναμη, αν οι διοικούντες τη στρέψουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Το έχουν εφαρμόσει χώρες με τον μισό πληθυσμό από την Ελλάδα και με μικρότερη παράδοση στις επιστήμες και έχει πετύχει απόλυτα.

Με τις σωστές τομές που επαναλαμβάνω είναι σχετικά ανώδυνες, η ανάπτυξη λογισμικού σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να γίνει το νούμερο ένα εξαγόμενο προϊόν μας και να εδραιώσει την Ελλάδα στον κόσμο του μέλλοντος, αναβαθμίζοντας έτσι και τη γεωπολιτική της σημασία. Ας το σκεφτούν οι αρμόδιοι.

2 σχόλια:

act-in-idios είπε...

ΓΟΡΙΛΑΚΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΑΚΙ ΣΟΥ, ΕΚΑΝΕ ΘΡΑΥΣΗ.

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΕ 1 ΜΕΡΑ, ΤΟ ΕΚΤΟΞΕΥΣΑΝ ΣΤΗΝ 10ΑΔΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΩΝ ΠΑΡΑΘΥΡΩΝ ΜΟΥ.

ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ !!

Gorilaki είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και την υποστήριξη σου.