Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010

Με επιτυχία συνεχίζεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού

Συνεχίζεται στο ορυχείο του Σαν Χοσέ η επιχείρηση διάσωσης των μεταλλωρύχων. Δεκαεπτά άτομα έχουν ήδη βγει στην επιφάνεια της γης.

Με τα αδιάκοπα ανεβοκατεβάσματά του, ο θαλαμίσκος «Φοίνιξ» έχει γίνει πλέον ο πιο διάσημος ανελκυστήρας στον κόσμο. Τα ναυπηγεία του χιλιανού πολεμικού ναυτικού σχεδίασαν τον κυλινδρικό αυτό θάλαμο μήκους 4μ και διαμέτρου 53 εκατοστών, βάρους 450 κιλών. «Το ονομάσαμε Φοίνιξ διότι πιστεύω πως σηματοδοτεί μία επιχείρηση αναγέννησης, απαρχή μίας νέας ζωής για τους μεταλλωρύχους», δήλωσε ο υπουργός Ορυχείων Λόρενς Γκόλμπορν.

Μετά τη δοκιμασία των 68 ημερών στα 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, τις 17 εκ των οποίων χωρίς καμία επαφή με τον έξω κόσμο, οι 33 μεταλλωρύχοι του Σαν Χοσέ θα βγουν, άλλοι πιο δυνατοί, άλλοι πιο εύθραυστοι, αλλά αλλαγμένοι για πάντα, σύμφωνα με τους ψυχολόγους.

Η ψυχολογική υποστήριξη που θα τους προσφερθεί για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών θα είναι εκτεθειμένη σε πλήθος παρεμβολών, από τους συγγενείς, από τα μέσα ενημέρωσης, και στην εφήμερη διασημότητα.

Τώρα θα πρέπει να αντιμετωπισθούν οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία τους, όπως κακώσεις των οφθαλμών, δερματικά προβλήματα, οδοντικοί πόνοι. Πάντως, η υγεία όσων έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής, είναι αρκετά καλή, όπως δήλωσε ο Χιλιανός υπουργός Υγείας Χάιμε Μάναλιτς.

Πηγή

2 σχόλια:

act-in-idios είπε...

ΓΟΡΙΛΑΚΙ, ΣΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΜΕΛΟΣ ΣΤΟ SYNC.

ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΣΟΥ ΘΑ ΔΥΝΑΜΩΘΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ ΣΕ ΑΝΑΓΝΩΣΙΜΟΤΗΤΑ.
ΚΙ ΕΜΕΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΑΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕ ΓΝΩΡΙΣΕΙ-ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΟΣΜΟΣ.

Gorilaki είπε...

Σε ευχαριστώ Ακτινίδιε. Νομίζω πως πρόσθεσα το SYNC.