Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010

Μακριά από τα παιδιά τα αντιβηχικά σιρόπια

ΛΟΝΔΙΝΟ Τα παιδιά και οι έφηβοι κάτω των 18 ετών δεν πρέπει να λαμβάνουν σιρόπια για τον βήχα που περιέχουν κωδεΐνη, προειδοποιούν οι υπεύθυνοι της αρμόδιας βρετανικής αρχής για τα φάρμακα. Οπως σημειώνουν δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτού του είδους τα φάρμακα βοηθούν στην αντιμετώπιση του βήχα ενώ παράλληλα η κωδεΐνη που περιέχουν μπορεί να συνδέεται με παρενέργειες.

Η συγκεκριμένη ουσία είναι πιθανό να γίνει εθιστική ενώ παράλληλα διαφορετικά άτομα αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο στη λήψη της. Οι κύριες παρενέργειες με τις οποίες συνδέεται περιλαμβάνουν νευρικότητα, εμέτους, αίσθημα λιποθυμίας, δυσκοιλιότητα, απώλεια της όρεξης, εξάντληση και προβλήματα στην αναπνοή.

Στη Βρετανία θα εισαχθούν προειδοποιήσεις στη συσκευασία των συγκεκριμένων φαρμάκων τον Απρίλιο του επόμενου έτους και οι αρμόδιοι της Ρυθμιστικής Αρχής για τα Φάρμακα ανέφεραν ότι αυτού του είδους τα σιρόπια θα χορηγούνται πλέον στα παιδιά μόνο με συνταγή γιατρού. Οι υπεύθυνοι της Αρχής συνέστησαν στους γονείς να χορηγούν παρακεταμόλη καθώς και μέλι και λεμόνι για την ανακούφιση του βήχα των παιδιών.

Οπως σημείωσε εκπρόσωπος της Αρχής «πολλά από τα φάρμακα ενάντια στον βήχα που χορηγούνται σήμερα χωρίς συνταγή γιατρού χρησιμοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια και η χρήση τους άρχισε όταν δεν απαιτούνταν κλινικές δοκιμές οι οποίες θα αποδείκνυαν τη δράση τους στα παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι δεν είχαν σχεδιαστεί αποκλειστικώς για τα παιδιά».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: