Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010

Το θαυμαστό ταξίδι του Νίλς Χόλγκερσον

Διαβάζοντας το σημερινό άρθρο του Δρ. Φίλιππου που μας γύρισε πίσω στα παλιά, καλά, αγνά, χρόνια της παιδικής μας ξενοιασιάς, θυμήθηκα μία από τις αγαπημένες μου παιδικές σειρές που προβάλλονταν από την ΕΡΤ και μπήκα στη διαδικασία να την αναζητήσω. Πρόκειται για «Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον».

Είναι μια σειρά κινουμένων σχεδίων Ιαπωνικής παραγωγής, που πρόβαλε η κρατική τηλεόραση της Ελλάδος, στις αρχές της δεκαετίας το’80.
Ήταν βασισμένη στο βιβλίο φαντασίας της Σουηδής συγγραφέα Selma Lagerlof (1858-1940), «οι υπέροχες περιπέτειες του Νιλς Χόλγκερσον» και δημοσιεύτηκε σε δυο μέρη το 1906 και το 1907, το οποίο της χάρισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1909.

Η συγγραφέας είχε αφιερώσει τρία χρόνια στη μελέτη της φύσης και των λαϊκών παραδόσεων και θρύλων της Σουηδίας και πολλά από αυτά ,τα αποτύπωσε στο βιβλίο της. Το βιβλίο έγινε τεράστια επιτυχία σε όποια χώρα κυκλοφόρησε και το 1962, η Σουηδική τηλεόραση γύρισε μια ταινία με θέμα τον Νιλς Χόλγκερσον με πρωταγωνιστές τους Sven Lundberg, τον Max von Sydow και την Annika Tretow και προβλήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου του 1962.

Περιγραφή

Ο Νίλς ήταν ένα τεμπέλικο παιδί, που του άρεσε να βασανίζει τα ζώα και να ταλαιπωρεί τους ανθρώπους. Μια μέρα όμως το παράκανε παίζοντας ένα άσχημο παιχνίδι σε έναν νάνο. Αυτό για να τον τιμωρήσει τον μεταμορφώνει κι εκείνο σε νάνο κι ο Νιλς βρίσκεται να ταξιδεύει με ένα κοπάδι αγριόχηνες για το Βορρά.
Άραγε θα ξαναγίνει άνθρωπος ή θα ακολουθήσει για πάντα το δρόμο της περιπλάνησης των πουλιών;

Σε αυτό το γεμάτο περιπέτειες ταξίδι ο Νίλς γνωρίζει πολλά για τη φύση και για τις συνήθειες, τις δυσκολίες και τις χαρές των ζώων. Μαθαίνει να εκτιμάει και να σέβεται τις αξίες της ζωής όλων των πλασμάτων.

Επειδή ορισμένες φορές όλοι μας νιώθουμε παιδιά, αποφάσισα να τη βάλω εδώ κάνοντας embed την ταινία όπως τη βρήκα. Έχει Ελληνική μεταγλώττιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: