Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2010

I-Doser: Το νεο... ναρκωτικό σε μορφή .mp3?

Από http://gadget-akia.blogspot.com


Καλημέρα παιδιά!

Πρίν μερικές μέρες καθώς πήγαινα στην δουλειά σταμάτησα ( όπως πάντα ) να πάρω ένα καφέ το πρωί. Καθώς περίμενα να ετοιμαστεί ο καφές μου έπεσε το μάτι μου σε ένα περιοδικό , συνοδευτικό με μια εφημερίδα που στο εξώφυλλο του έγραφε για ένα νέο είδος ναρκωτικού που "κυκλοφορεί" στο Internet. Του έριξα μια γρήγορη ματιά και παρατήρησα οτι έλεγε για το πολυσυζητημένο I-Doser.

Το Ι-Doser υποτίθεται ότι είναι ενα λογισμικό το οποιο σας το προμηθεύει ο "εμπορος " και μπορεί να εκτελέσει τροποποιημένα αρχεία ήχου, που έχουν την ιδιότητα να δημιουργούν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Αν ρίξετε μια ματιά στο επίσημο site, θα βρείτε ηχητικά κομμάτια που έχουν κάθε είδους αποτέλεσμα, από το να χάσετε κιλά μέχρι να αυξήσετε τις σεξουαλικές σας επιδόσεις. Η θεωρία στην οποία στηρίζεται το Ι-Doser είναι αυτό που ονομάζεται "binaural beats". Δύο διαφορετικές συχνότητες που μέσω των αυτιών και της ακουστικής οδού, αλλάζουν την συχνότητα των εγκεφαλικών κυμάτων. Πρόκειται για συγκεκριμένα κύματα συχνότητας 3 έως 30 Hertz (τα λεγόμενα υποηχητικά κύματα) που επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου προκαλώντας διάφορες αντιδράσεις. Για παράδειγμα, τα κύματα άλφα (τα οποία κυμαίνονται από 7 έως 13 Hertz) έχουν χαλαρωτική δράση, όμως υπάρχουν και άλλα που προκαλούν αντιθέτως υπερδιέγερση και ευφορία.

Ήδη οι αρχές έχουν εντοπίσει αμέτρητες ιστοσελίδες όπου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν τη δόση τους. Μάλιστα, υπάρχει και ιστοσελίδα όπου παρέχονται οδηγίες χρήσης του νέου ναρκωτικού για τους αρχάριους και πωλούνται CD με τραγούδια-«δόσεις». Όπως συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις και με τα κοινά ναρκωτικά, οι πρώτες χαμηλές «δόσεις» παρέχονται δωρεάν, με στόχο την προσέλκυση νέων πελατών. Ακόμα όμως και οι πιο ισχυρές «δόσεις» προσφέρονται σε πολύ χαμηλές τιμές (περίπου 5 ευρώ το τραγούδι), παρά το γεγονός ότι μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν αμέτρητες φορές. Την ίδια στιγμή, στο YouTube μπορεί να βρει κανείς πολλά σχετικά βιντεάκια και να δει νέους να παραληρούν από ευφορία τη στιγμή που δοκιμάζουν το ναρκωτικό της ψηφιακής εποχής.

Ωραία , αφού μάθαμε τι είναι αυτό το I-Doser ας το δούμε και στην πράξη...
Εγώ , ο συγγραφέας του άρθρου αυτού βρήκα πειρατικά βέβαια αυτο το πρόγραμμα και μερικές ας τις πούμε "δόσεις". Το πρόγραμμα παρεπιπτώντος μοιάζει κάπως έτσι:


Ετσι λοιπον πειραματίστηκα στον εαυτό μου έχοντας στο νού μου τι μπορεί να συμβεί.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν σας προτείνω να κάνετε το ίδιο. Τα ναρκώτικα δεν ειναι λύση σε κανένα πρόβλημα απλα δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα... και όχι δεν είσαι ούτε φαίνεσαι "cool" αν χρησιμοποιείς τέτοια πράγματα.Επίσης όντως υπάρχουν κάποιες ηχητικές συχνότητες ( υπόηχων) που μπορούν να προκαλεσούν βλάβη στο εγκέφαλο μέχρι θάνατο.

Ξανά πίσω λοιπόν στο πείραμα που έκανα στον εαυτό μου... Χρησιμοποίησα διαφορες δόσεις ακόμα και τις πιο "προχωρημένες" , εκπέμποντας απο τα ηχεία του υπολογιστή αλλα και απο ακουστικά σε περιβάλλον που δεν υπήρχε η παραμικρή φασαρία. Το πείραμα διέρκεσε αρκετή ώρα και υπήρξαν πολλες επαναλήψεις για να είμαι σίγουρος πρωτού εκφέρω μια άποψη. Τα συμπεράσματα λοιπόν!

Αρχικά , όλες οι δόσεις αποτελούταν απο ήχους χωρίς καποια συνέχεια δηλαδή δεν ηταν μουσικά κομμάτια αλλα σύνολο ήχων οι οποίοι τολμώ να πω οτι μερικοί έμοιαζαν με τον ήχο που κάνει η ηλεκτρική σκούπα ή ενα "μπουκωμένο" ανεμιστηράκι που βρίσκεται μέσα στον υπολογιστή.

Συνεχίζοντας , οι δόσεις είχαν επεξήγηση τι κανει η κάθε μια. Παραδείγματος χάρη δόση αλκοόλ για να μεθύσεις μέσω ήχων , διέργεση σαν να έχεις κάνει λήψη Ecstacy και πάει λέγοντας. Εγώ δοκίμασα τα περισσότερα απο αυτα και δεν ένιωσα τίποτα παρα μόνο βλακας που άκουγα ήχους όπως η ηλεκτρική σκούπα της μάνας μου. Θα ένιωθα περισσότερο βλάκας αν είχα πληρώσει για να πάρω ολα αυτά.

Σε αυτό το σημείο πρεπει να πώ οτι ίσως μπορούν να προκαλέσουν το φαινόμενο που ονομάζεται Placebo. Τι εννοώ με αυτό? Κάποιος αφού ήδη γνωρίζοντας οτι θα χρησιμοποιήσει αυτους τους ήχους για να "φτιαχτεί" μπορει ψυχολογικά να το πιστέψει και όντος να λειτουργεί σαν "φτιαγμένος". Τρανό παράδειγμα είναι οταν ενας ασθενής παει σε έναν γιατρό λέγοντας του οτι έχει αρρωστήσει τοτε ο γιατρός του δίνει σαν φάρμακο μια απλή καραμέλα. Ο ασθενής δεν ξέρει οτι είναι καραμέλα και την πέρνει μετα απο λίγο διάστημα εχει γιατρευτεί μή γνωρίζοντας οτι πήρε απλα μια... καραμέλα. Το φαινόμενο αυτό παρεπιπτώντος δεν εχει εξηγηθεί πλήρως επιστημονικά.

Τελοσπάντων στο θέμα μας πάλι. Όπως έλεγα το πείραμα διέρκεσε αρκετές ώρες με αρκετές δόσεις σε ελεγχόμενο περιβάλλον αλλα... Τζίφος. Τίποτα. Ποτέ μου δεν έχω χρησιμοποιήσει ουσίες ( εκτός απο το νόμιμο αλκοόλ ) και σαν "ψάρακας" σε αυτά τα πράγματα έπρεπε να νιώσω / να βλέπω διάφορα. Αλλα τίποτα απο αυτά δεν έγινε.

Συμπέρασμα? Κάποιος πλουτίζει πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες!

Δρ. Φίλιππος

Πηγή

*** (Από Gorilaki) Για εμένα όπως έχω ξαναπεί για αυτό το θέμα αυτά τα πράγματα πρέπει να απαγορεύονται διά ροπάλου από τις αρχές και να μην αφήσουν κανένα νομικό παράθυρο για να κυκλοφορούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: