Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010

Τι κρύβετε μέσα στο CDROM μας....?

Από http://gadget-akia.blogspot.com

Αγαπητοί φίλοι και φίλες γειά και χαρά!

Ελπίζω να είχατε ενα καλό σαβ/κο γιατί σήμερα μια νέα εβδομάδα ξεκινάει!
Μιάς που ξεκινάει η νέα βδομάδα είπα και εγώ να ξεκινήσω να κάνω ενα νέο βίντεο για το τι υπάρχει μέσα στο.... CD ROM σας!

Πρίν όμως σας το παρουσιάσω ας το πάρουμε θεωρητικά:

Η λειτουργία του CDROM και του DVDROM είναι η ίδια πάνω κάτω. Δηλαδή , υπάρχει στο εσωτερικο μια πηγή lazer ( υπέρυθρη ) γνωστή και ως κεφαλή του CDROM. Αυτό το Lazer λοιπόν μετακινείται με την βοήθεια ενος μηχανισμού για να πάει στο σωστό σημείο ώστε να ξεκινήσει να διαβάζει τα δεδομένα μας .

Μόλις εντοπιστεί το σωστό σημείο εκπέμπει την δέσμη του προς το δίσκο ( CD ) που έχουμε βάλει μέσα. Χάρη στην κατασκευή του δίσκου λοιπόν αυτή η δέσμη ανακλάται προς ενα καθρεφτάκι που υπάρχει στο εσωτερικό του CDROM μας και μετά προς εναν αισθητήρα οπου εκει ανάλογα με την επιστρεφόμενη δέσμη ο υπολογιστής μας μπορεί να "διαβάσει" τα δεδομένα. Η ανάκλαση της δέσμης μεταφράζετε απο τον αισθητήρα σαν μηδέν και ένα ( γλώσσα του υπολογιστή δηλαδή ) και ετσι μπορούμε να δούμε την αγαπημένη ταινία μας απο CD ή να ακούσουμε μουσική.

Αυτά τα λίγα για να καταλάβετε απλά απλά την βασική θεωρητική λειτουργία του CDROM. Ας δούμε τωρα τα πράγματα / εξαρτήματα που περιέγραφα απο πάνω:Δρ. Φίλιππος

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: