Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου 2010

Διευκρινήσεις για την πρόσβαση σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

Δεν έχει σχέση το νομοσχέδιο για την Δια Βίου Μάθηση με τη διαδικασία πρόσβασης στα Πανεπιστήμια, δήλωσε η Α. Διαμαντοπούλου.

Συγκεκριμένα η υπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αν υπάρχει δυνατότητα με τις πιστωτικές μονάδες να εισάγεται κάποιος στα Πανεπιστήμια, τόνισε:

«Θα ήθελα με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο να πω ότι καμία σχέση δεν έχει όλη αυτή η διαδικασία με τη διαδικασία πρόσβασης στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Αύριο στη Βουλή, θα δοθούν και παραδείγματα και θα διευκρινισθεί απολύτως το θέμα. Είναι πολύ σημαντικό ότι μπορεί κάποιος στην πορεία της ζωής του, ό,τι και αν κάνει - είτε είναι εμπειρία, είτε είναι συγκεκριμένες σχολές, είτε είναι σεμινάρια είτε αυτομόρφωση, είτε είναι Δια Βίου είτε εξ αποστάσεως εκπαίδευση- να μπορεί να συγκεντρώνει αυτές τις μονάδες και να καταγράφονται στο ηλεκτρονικό μητρώο του, στην ταυτότητα που θα έχει για τη διαδρομή του στη μάθηση, με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Και αυτό να τον βοηθά στην επαγγελματική του εξέλιξη».

Η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ είπε χαρακτηριστικά:

« Σε καμία περίπτωση δεν συγχέουμε το ρόλο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τη μεταλυκειακή εκπαίδευση. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Όμως θέλουμε να υπάρχει σύνδεση, ώστε να μπορεί κανείς να ολοκληρώνει έναν κύκλο στην επαγγελματική κατάρτιση και μετά, βεβαίως με ένα σύστημα πρόσβασης, να μπορεί να συνεχίζει στο ΤΕΙ, γιατί όχι ;".


Δεν κινδυνεύει με λουκέτο το ΕΑΠ

Σε χθεσινή της δήλωση καθησυχαστική εμφανίστηκε η υπουργός Παιδείας για το μέλλον του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, διαβεβαιώνοντας ότι, όχι μόνο δεν κινδυνεύει να βάλει λουκέτο, αλλά θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο της δια βίου μάθησης.

Η βιωσιμότητα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου τέθηκε υπό αμφισβήτηση, μετά από προσφυγή φοιτητή που ζητούσε να κριθεί αντισυνταγματική κατά το άρθρο 16 του Συντάγματος η καταβολή διδάκτρων, καθώς πρόκειται για ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, ισότιμο με τα υπόλοιπα.

Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του Σεπτεμβρίου, αλλά ο εφέτης του Διοικητικού Εφετείου της Πάτρας έχει ήδη κρίνει αντισυνταγματική την καταβολή διδάκτρων, που στην περίπτωση του Ανοιχτού Πανεπιστημίου ανέρχονται στα 8.400 ευρώ για όλη τη διάρκεια των σπουδών.

Το είδαμε εδώ και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: